Zelf massage olie maken

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tantristische keuken werkt heel gericht op de gemoedstoestanden van de mens. Met bepaalde kruiden en specerijen en samenstellingen ervan kunnen gemoedstoestanden gecreëerd, gestimuleerd of gevarieerd worden. Zo werkt ook de Tantrischtische healingwijzen. Een onderdeel van deze healingwijze is de olie welk gebruikt wordt tijdens behandelingen. Een aantal oliën zijn specifiek gericht op de Tantra massage. Naast drie massage oliën die in onze webshop te koop zijn kun je natuurlijk ook zelf je massage olie maken.

Zelf massage olie maken

Je kunt niet zomaar enkele druppels etherische olie in een basisolie doen en gaan masseren. De oliën zullen zich niet gaan mengen en de werking van de (dure) etherische olie heeft geen effect. Je kunt zelfs een beschadigde huid krijgen doordat de etherische olie ongemengd in een te grote concentratie op de huid komt. Een goede bereidingswijze is dus van belang.

Zorg voor een mooie basisolie. Dit moet een neutrale olie zijn welk niet te vet is. In gradatie van vet naar niet vet kan je denken aan amandelolie - maisolie - maiskiemolie - rijstolie. De etherische olie welke je als toevoeging gebruikt moet echt zijn en niet chemisch nagemaakt. Dit kan de huid schaden.

Als je een mengsel gaat maken gebruik je altijd de drie tonen van de etherische olie; top (hoge), hart (midden) en basis (lage) tonen in de verhouding 3:2:1. Je hebt dus altijd minimaal drie etherische oliën nodig om een massageolie te kunnen maken. Hoe groter de fles is des te minder (in verhouding) etherische olie heb je nodig. Voor een volume van 150 ml zal je in totaal ongeveer 18-22 druppels (top: 9, hart: 6, basis 3) nodig hebben. Voor een volume van 1.500 ml zal dit niet evenredig een vertienvoudiging betekenen maar heb je aan 80-90 druppels genoeg. Het is dus goedkoper een grote hoeveelheid te maken en deze later te verdelen in kleinere flesjes. Een aangemaakte massageolie blijft ongeveer 1 jaar goed.

  • zorg dat alles (de fles, de basisolie en de etherische oliën) op kamertemperatuur is en zorg dat de fles steriel is en geen (afwas)water bevat.
  • doe eerst de etherische oliën in de fles, doe dit nauwkeurig met een pipet.
  • giet daarna de basisolie in de fles, zorg dat er 2-4 cm. ruimte overblijft onder de dop. Niet schudden!!
  • plaats de fles met olie in de koelkast. De olie moet op een temperatuur van 3-6 gr. C. (afhankelijk van het gekozen mengsel) zijn. Komt de temperatuur onder 3 graden C. dan gaat de olie schiften (je ziet dan vlokjes in de olie). Als dat gebeurt is de olie eigenlijk al verpest en kan je het beste deze weggooien. Let dus goed op!!
  • zet nu de olie in het zonlicht op kamertemperatuur voor 24 uur. De olie is nu klaar voor gebruik!

Enkele recepten

Massage olie - Arabian Nights

Coriander 3 druppels
Frankincense 3 druppels
Lime 2 druppels
Rose 2 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Tonight Josephine

Bergamot 2 druppels
Jasmin 4 druppels
Lavendel 2 druppels
Petitgrain 2 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Titania

Bergamot 3 druppels
Lavendel 2 druppels
Neroli 3 druppels
Vetiver 1 druppel
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Velvet Seduction

Rose 2 druppels
Sandalwood 5 druppels
Ylang Ylang 2 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Eros

Koriander 3 druppels
Ginger 1 druppel
Sandalwood 6 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Sultry Nights and Roses

Geranium 3 druppels
Patchouli 2 druppels
Rose 3 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.

Massage olie - Clary Jasmine

Clary Sage 2 druppels
Geranium 1 druppel
Jasmine 4 druppels
Toe te voegen op 100 ml. basis olie.