11-daagse-vipassana-retraite

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 19 sep 2023 om 06:34
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Tijdens deze 11-daagse Vipassana retraite gaan we de Vipassana meditatie aanleren en beoefenen. Vipassana is één van de belangrijkste meditatie-technieken onderwezen door Gautama de Boeddha en is opgetekend in de Satipatthana Sutta. Naast het mediteren is er ruimte voor stilte-wandelingen, Satsang en boeddhistische filosofie. De retraite staat open voor iedereen en ervaring of kennis is niet nodig. In de retraite begin je helemaal bij het begin van meditatie.

Satipatthana soetra

De oorsprong van de Vipassana Meditatie-techniek ligt in de Satipatthana-soetra welke ontwikkeld en onderwezen is door Gautama de Boeddha. Nadat hij monnik werd en 6 jaar zelfonderzoek deed bereikte hij in Bodhgaya de verlichting. Vervolgens bleef hij daar en doorliep het gehele proces welke hij had doorgemaakt en ontwikkelde zodoende deze vipassana methode. In de rest van zijn leven heeft hij aan beginnende monniken en aan leken deze meditatie-techniek onderwezen. Hij stelde dat hij 11 dagen nodig had om deze techniek goed te kunnen aanleren en te beoefenen. Deze vipassana methode onderwees hij ook aan monniken die net als hij leraar waren en hij beschreef deze meditatie-techniek middels de Satipatthana-soetra.

Ook al is deze soetra 2.500 jaar oud, hij is zo praktisch, logisch en toepasbaar dat wij zo dicht mogelijk bij deze soetra blijven.

Vipassana

Binnen de vipassana observeren we de lichamelijke, emotionele en geestelijke gewaarwordingen zoals wij die ervaren. Echter, wie is wij? Zijn wij het lichaam en zijn wij de emoties en zijn wij de geest? En als wij dat niet zijn, wat nemen we dan eigenlijk waar en wie neemt waar?

De stress en onrust die wij dagelijks ervaren komt door de identificatie én binding tussen datgene wij zintuigelijk waarnemen en onze geest. Doordat we conditioneringen hebben, hebben we vaak een opvatting, gevoel of mening van datgene we waarnemen. Vanuit deze identificatie én binding voelen wij de innerlijke behoefte dingen te gaan veranderen, vast te houden (begeerte) of van ons weg te duwen (aversie) en dit is de stress en onrust zoals wij die ervaren. Vanuit hier komen gemoedstoestanden naar voren als: angst, boosheid, ons niet goed genoeg voelen, controle-drang, perfectionisme of een slecht zelfbeeld.

We kunnen niet zomaar van deze stress en onrust afkomen, omdat de bron de conditioneringen zijn. Deze conditioneringen kunnen we wel veranderen en de vipassana meditatie-techniek is één van de weinige manieren waarop dat kan.

Wat gaan we doen

Mediteren kan op 5 verschillende manieren:

 • de bekendste vorm is de zithouding. Dit kan op een matje, krukje, op een stoel, tegen een uur, als je maar een (redelijk) rechte rug hebt.
 • de loop-meditatie (vaak in combinatie met de sta-meditatie)
 • de sta-meditatie (vaak in combinatie met de loop-meditatie)
 • de moeilijkste vorm is de lig-meditatie
 • meditatie in beweging

In deze retraite beoefenen we 4 van deze meditatie-vormen, alleen de lig-meditatie doen wij niet omdat deze te moeilijk is voor de meeste leerlingen.

Maatwerk

Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen maakt hetzelfde mee. Onze retraites zijn kleinschalig (6-10 deelnemers en 2 begeleiders) en indien nodig krijg je een aangepaste meditatie-techniek of oefening aangeboden. Je kunt altijd één van de leraren aanspreken. Je mediteert deels in de zaal waar ook de uitleg van de meditatie wordt gegeven. verder kan je in de tuin, in de serre, in het bos of op je kamer mediteren.

En verder...

 • elke dag is er een lezing waarbij we vanuit de boeddhistische filosofie uitleg geven van zowel de meditatie-techniek als de processen welke je gaat ervaren. Onderwerpen als 'de 4 edele-waarheden' en 'het 8-voudige pad' zullen hier voorbij komen.
 • elke dag is er een satsang waarbij je vragen kunt stellen, dit doen we in de groep
 • we maken een paar keer een stilte-wandeling in de omgeving van een kleine 2 uur
 • je wordt ingedeeld in een corvee-dienst waarbij je na de maaltijd, in stilte, de afwas doet

Stilte

Het grootste deel van de dag heerst er stilte. Zo zal de meditatie ook doorwerken als je bezig bent met andere dingen. Alleen tijdens de lezing de pauze erna (15:00 - 17:00) mag er gesproken worden. Gedurende enkele dagen zal er volledige stilte-dag zijn.

Het dagprogramma

Het dagschema staat vast en iedereen wordt geacht zich hieraan te houden.

Tijden Gaan we doen...
06:00 opstaan stilte
06.30 - 08.30 meditatie stilte
08.30 - 10.00 ontbijt & pauze stilte
10.00 - 11.30 meditatie stilte
11.30 - 11.45 pauze stilte
11.45 - 13.15 meditatie stilte
13.15 - 15.00 lunch & pauze stilte
15:00 - 16:00 Dharma-lezing en satsang
16:00 - 17:00 pauze
17:00 - 18:00 meditatie stilte
18:00 - 19:30 lunch en pauze stilte
19:30 - 21:00 meditatie stilte
21:00 klaar voor vandaag... stilte

Naast de 11-Daagse zijn er ook...

4-daagse Samadhi retraite

De eerste 4 dagen van de Vipassana leer je de 4 Daagse Samadhi meditatie retraite waarin we drie 'tools' leren gebruiken:

 • Concentratie
 • Neutraliteit
 • Observatie

Deze tools hebben we laten hard nodig in de Vipassana. Maar de Samadhi kan ook als zelfstandige meditatie methode toegepast worden én is de basis van de Mindfulness.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: 4 Daagse-Samadhi meditatie retraite

22-daagse Vipassana retraite

Voor diegene die minimaal 1 maal eerder een Vipassana, Zen, Jhãna, of soortgelijke meditatie retraite hebben volbracht is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de 22 Daagse Vipassana meditatie retraite.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: 22 Daagse Vipassana meditatie retraite

De voordelen om Vipassana bij Ekãyano te doen

 • Er zijn meerdere Vipassana centra. Waarom je zou kunnen overwegen Vipassana bij ons te komen volgen:
 • wij geven de retraites in kleine groepen van 3-10 deelnemers
 • er zijn continu 2 leraren aanwezig dus een persoonlijke benadering
 • een Vipassana retraite duurt traditioneel 11 dagen en dat zijn bij ons ook 11 volle dagen, exclusief aankomst en vertrekdag
 • elke dag satsang waarbij iedereen vragen kan stellen
 • niet alleen zit-meditatie in de zaal maar ook buiten, sta- en loop-meditatie.
 • niet de gehele periode is stilteperiode, zo kan je overleggen met mede studenten. Er zijn we stilteruimtes als je toch de stilte prefereert
 • in de middag is er meer ruimte voor eigen invulling, een wandeling of 'je eigen ding'.

Waarom 750,= (en niet Dãna)

Er zijn Vipassana centra, zoals die van S.N. Goenka, waar je zelf achteraf kunt bepalen hoeveel je voor de cursus geeft. Dat heet Dãna. Dergelijke centra kunnen dat doen omdat zij gemiddeld 200 deelnemers per keer hebben. Wij maximaal 10, maar doorgaans 3-6. Zij kunnen steunen op een grote groep vrijwilligers, ook de leraren zijn dat. En zij krijgen veel andere donaties in de vorm van levensmiddelen, etc.

Wij hebben 3 kostenposten:

 • vaste lasten: afschrijvingen van het huis, komende investeringen, onderhoud, belastingen, internet, etc.
 • verbruikskosten: water, gas, electra, voeding, hout
 • loon: tot 4 deelnemers is er 1 leraar, vanaf 5 leraren zijn dat er 2

Wij laten onze retraites altijd doorgaan, ook al zijn er 3 deelnemers. Stel dat deze 3 deelnemers 200,= elk zouden doneren dan hebben wij vast en zeker een hele mooie retraite gedraaid, maar financieel zitten we dan klem. Daarom hebben we een vast bedrag waarbij het voor ons vanaf 5 deelnemers rendabel is. Krijgen we een keer 8 deelnemers, dan kunnen we daarmee een komende retraite financieren waar slechts 3 deelnemers komen.

Op film

uitgebreide uitleg op film

Vipassana op Ekãyano

Rondje Ekãyano

Gegevens

 • van dinsdag 08 november (20:00 uur) t/m zondag 19 november 2023 (10:00 uur)
 • van dinsdag 23 april (20:00 uur) t/m zondag 05 mei 2024 (10:00 uur)
 • van dinsdag 23 juli (20:00 uur) t/m zondag 04 augustus 2024 (10:00 uur)
 • gegeven door Ivar (en 2e leraar vanaf 6 deelnemers)
 • voor deze 11-daagse compleet verzorgde retraite met een individuele benadering, vragen we een bijdrage van 750,= all-in (verblijf, programma, eten en drinken)
 • 3-10 deelnemers en 1-2 begeleiders
 • er is mogelijkheid om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)