1e inzicht - toeval

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
Celestijnse belofte
Celestijnse-Belofte.jpg

Celestijnse belofte

1e inzicht - toeval
2e inzicht - kerk en wetenschap
3e inzicht - energiegericht denken
4e inzicht - de strijd om energie
5e inzicht - ontvankelijk worden universele energie
6e inzicht - karakterstructuren
7e inzicht - transformatie
8e inzicht - intuïtie
9e inzicht - de toekomst
10e inzicht - het reïncarnatieproces
11e inzicht - alles is energie
Reiki-2.svg

De Celestijnse belofte is een boek (met vervolgen) van James Redfield. Op een eenvoudige manier en in een pakkende verhaallijn weet hij de basis van energiewerk zoals reiki uit te leggen. Als je het verhaal eraf haalt blijft een zeer overzichtelijke opbouw over hoe energie zich laat opbouwen en hoe je hiermee kunt werken. Het geheel beslaat 11 inzichten:

Alle inzichten moet je begrijpen, maar ook voelen en ervaren. Het is geen theoretisch aanneembaar stuk, het moet echt gevoelsmatig binnenkomen. De verdere inzichten kan je pas ten volle begrijpen als je de voorgaande inzichten begrijpt, voelt en ervaart.


1e inzicht - toeval

Toeval is een intuïtie welk we niet begrijpen of niet willen begrijpen. Deze intuïtie komt binnen bij ons Derde Oog Chakra en vaak doen we er niets mee. Als we na lange tijd dezelfde persoon 2 keer achter elkaar tegenkomen spreken we snel van toeval. Gaan we deze ontmoetingen nader bekijken dan kan het zijn dat deze ontmoeting een diepere betekenis heeft. Pas als je daadwerkelijk met deze persoon gaat praten kom je daar achter. Diegene kan iets belangrijks voor jou hebben, of jij voor hem, of beiden. wat we ook vaak doen is de toeval rationaliseren. De intuïtie, binnengekomen middels Derde Oog Chakra gaan we rationeel benaderen met de schaduwzijde van ons Kruin-Chakra. Op het moment dat je de intuïtie gaat rationaliseren is het weg. We kennen het allemaal: je loopt een kamer binnen en je voelt dat er een onaangename spanning hangt, alsof er ruzie is geweest. Toch is er niemand. Intuïtie zijn die signalen die wij ontvangen buiten de 5 zintuigen om. We voelen de spanning.

Als we deze spanning voelen, waarom dan deze intuïtie benaderen vanuit de ratio en niet vanuit het gevoel ? Pas als we de Intuïtie (Derde-Oog Chakra) laten afdalen langs het Keel Chakra, Hart Chakra en Zonnevlecht naar ons gevoel (Sacraal Chakra) kunnen we de diepere lessen uit de intuïtie halen. Kritische massa:

Er zijn 2 vormen van kritische massa die bereikt 'moeten' worden.

1 - in onszelf

Als we de intuïtie toelaten en deze vanuit ons gevoel benaderen dan opent dat de weg naar meer intuïtie, we leren de lessen eruit te halen en deze te begrijpen en in te zien. We gaan op ons intuïtie vertrouwen en zodoende zullen we intuïtieve gaan leven en steeds meer intuïties ontvangen. Dit is het begin om ons werkelijk menselijke bestaan te kennen.

2 - collectief

Hoe meer mensen leren te vertrouwen op hun intuïtie, des te intuïtiever ze om zullen gaan met andere mensen wat voor weer andere mensen een uitnodiging is om ook op hun intuïtie te gaan vertrouwen. De mens zal dan gaan ontdekken dat ze een talent hebben die eeuwen is verzwegen en dat dit talent een enorme waarde heeft. Het is als het ware de sleutel tot het ontdekken wie we werkelijk zijn. Dit ontdekken wordt gevoed door een gevoel van teleurstelling die we ervaren in onze maatschappij. We beseffen steeds meer dat de maatschappij niet maakbaar is, dat middels alle technische vernieuwingen het geluk niet toeneemt. Langzaam aan beseffen we dat ere meer moet zijn dan auto's, geld, werk en macht. Het toeval omzetten tot intuïtie is die sleutel.

Carl Jung

De Zwitserse psycholoog Carl Jung noemde dit talent 'het archetype van het magische effect'. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar 'veelbetekenende toevalligheden'. Hij noemde deze toevalligheden 'synchroniteit' het fenomeen dat je aan iemand denkt die dan toevallig opbelt.

Belangrijke vragen in deze die je je kan stellen zijn:

 • wanneer heb je voor het laatst iets niet normaals meegemaakt ?
 • wanneer vond er iets toevalligs plaats, wat deed je vlak daarvoor, wat deed je vlak daarna.
 • welke uitwerking heeft deze toevallige gebeurtenis gehad
 • hoe heb je je partner ontmoet, hoe je huis, je werk ?
 • hoe ervoer je de eerste werkweek, de eerste week samenwonen, de eerste week na de bevalling ?
 • wat was er ongewoons aan, had toeval of intuïtie hier een rol in ?

Een handige tip om het 1e inzicht inzichtelijk te maken voor je is de Gassho Meiso overdenking

Gassho meiso

De Gassho meiso is bekend in Reiki II, maar kan door iedereen toegepast worden, het sluit mooi aan op het dagboek. Eer de dag begint overdenk je elke zekerheid en elke daaraan gekoppelde gevoelswaarde van de komende dag. Wat ga ik vandaag doen, wat is zeker, wat ga ik zeker doen ? Maar een verwachting voor die dag en doe dat zo gedetailleerd mogelijk.

In de avond, als de dag erop zit, doe je de meditatie opnieuw. Nu overzie de de ochtendmeditatie en bekijk je wat er vandaag is gebeurd. Waren de zekerheden van vanochtend inderdaad zekerheden, wanner vond mijn eerste ergernis plaats, waardoor ontstond die ergernis en was deze terecht ? Door heel bewust de dag door te nemen leer je van je eigen fouten. Door de volgende dag weer de meditatie te doen, dwing je jezelf bewust naar jezelf te kijken en naar je handelen. Hierdoor veranderd je handelen in een meer instructievere manier van handelen. Probeer het maar.

Aandachtspunten bij het 1e inzicht

 • besef dat je leven een doel heeft en niets zomaar gebeurt
 • ga achter elke gebeurtenis in je leven een betekenis zoeken
 • luister naar je lichaam. Rusteloze momenten is een teken van verandering. Sta daar open voor.
 • overal waar je energie in stopt groeit, of dat nu positief of negatief is.
 • wat heb je vandaag opgemerkt, wat was verrassend, wat liep anders dan verwacht ?
 • laat je eens leiden en vertrouw dat het goed komt.