3e-oog chakra

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 7 jun 2023 om 09:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Een Chakra is een energieveld welk zich altijd op eenzelfde plek in het lichaam manifesteert. Een Chakra is géén energetisch orgaan die er altijd is, bij afwezigheid van communicatie en creativiteit op dit moment kan ook het Keel-chakra op dit moment afwezigheid zijn. Pas als de specifieke energie van manifestatie, emotie, ego, Liefde, communicatie, intuïtie of inzicht aanwezig is als momentopname is op dat moment dat specifieke Chakra ook aanwezig, omdat de specifieke energie het Chakra is.

Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De 7 Chakra's
Chakra Nepal.jpg
De 7 Chakra's
Inleiding
Perineum
Sacraal
Zonnevlecht
Hart
Keel
3e-oog
Kruin
Muladhara.png

Ligging

We zien dingen niet zoals ze zijn. We zien dingen zoals wij zijn (Anaïs Nin).

Het zesde chakra is ons Derde oog, in het Sanskriet Ajna genaamd. Dit chakra zit tussen beide wenkbrauwen (iets hoger) en is verbonden met onze archetypische identiteit. Intuïtie en verbeeldingskracht zijn de trefwoorden.

Waarnemen

Ga met tien man naar een wolk kijken en we zien er allemaal iets anders in. Hoor hetzelfde verhaal aan en iedereen hoort wat anders. Kijk naar het journaal en iedereen valt iets anders op. We zijn tot het hartchakra gegroeid naar een warm liefdevol mens die vanuit zijn beleving keuzes maakt en vanuit liefde anderen benadet. Alle vijf behandelde chakra’s geven ons informatie en komen ons vertrouwd voor. En zo reageren we ook vaak. Als we iets zien of als we iets meemaken dan proberen we datgene te plaatsten binnen een voor ons bekend kader. Ik heb gewerkt met jeugd uit achterstandsbuurten in Rotterdam. Sommige van deze kinderen hebben nog nooit de zee, een bos of een berg gezien. Hoe leg je dat uit? Je probeert deze uitleg te plaatsen in een voor hen bekend kader. Een zee wordt een enorme plas water, een bos wordt een groep bomen maar dan vééél meer", en een berg een enorme hoop steen zo groot als de Erasmusbrug maar dan nog hoger. Een klein kind kan gebiologeerd blijven kijken naar iets wat wij als iets totaal onbelangrijk ervaren. Hij kan het niet plaatsen, wij wel. Het voor het eerst zien van een waggelende eend bij een parkvijver is zo iets. Voor het kind gaat een wereld open terwijl wij er zonder op te kijken langs kunnen lopen.


Sankriet Ajna (weten)
Benamingen 6e Chakra, voorhoofd Chakra 
Positie tussen de wenkbrauwen midden op je voorhoofd
Kleur donkerblauw, indigo
Mantra KSHAM en OHM  (OHM tezamen met je kruin Chakra)
Element licht
Identitiet archetypische identiteit gericht op zelfreflectie
Affirmatie ik heb het recht om helder te zien.
Zintuig buitenzintuiglijke waarneming
Lichaam kleine hersenen, gezicht, ogen, oren, neus, bijholtes, hormoonsysteem, zenuwstelsel
voeding genotsmiddelen
etherisch oliemengsel viooltje, citroengras en cajeput


Vanuit onze eerste vijf chakra’s krijgen wij patronen aangereikt waarin wij in principe redelijk kunnen functioneren. Het leven verloopt langs die patronen en wordt een gewoonte, alles is verklaarbaar en te plaatsen. Het is een veilige manier van leven, een manier waarop we weinig geprikkeld worden om over zaken na te denken.

Dit leven is een manier van leven welke veel geleefd wordt. Sterker, u en ik leven voor een groot gedeelte zo en in wezen is daar weinig mis mee. Alleen is het wel aardig als die patronen waarlangs ons leven verloopt wat groter zijn en daar hebben we invloed op. Als een kind voor de tweede, derde of vierde keer een eend zien waggelen zal het minder en minder verbaasd blijven kijken. Als u iets niet weet zoekt u het op en al doende leert men. Ons referentiekader wordt steeds grotere we gaan links leggen tussen zaken die op elkaar lijken en gaande weg krijgen we inzicht. Een vraagstuk waar we niet uit komen zelf oplossen zonder uitleg van encyclopedie of internet is een prachtige start.

Intuïtief waarnemen

Chakra tussen de wenkbrauwen, afgebeeld op oude chakra kaart uit Rajastan, India

Je intuïtie is een enorm belangrijk instrument dat maar weinig gebruikt wordt. Intuïties uiten zich in een plotselinge inval, heldere beelden, dromen en vooruitziende gedachten. We kunnen niet overal de encyclopedie of internet erbij halen. Sommige vraagstukken moeten we zelf oplossen en zonder intuïtie kunnen we het gehele vraagstuk niet overzien en blijft de essentie vaag en onduidelijk. Het volgen van je intuïtie is het losmaken van je zekerheden (onderste chakra’s) en je (deels) overgeven aan transcendent bewustzijn.

Nadi's zijn de energiekanalen die vanuit onze chakra’s door ons hele lichaam lopen. De Ida nadi en Pingala nadi cirkelen om de Sushumna nadi en alle zeven hoofdchakra's zijn gelegen aan deze Susjumna Nadi. Zowel de Ida Nadi als de Pingala Nadi cirkelen tot of vanuit het derde oog. Niet alleen de verkregen informatie van onze zintuigen maar ook informatie van de onderste vijf chakra’s komt bijeen in het Derde oog. Zojuist zagen we dat ieder iets anders ziet, hoort, voelt, proeft (zintuigen) en daarbij komt dat iedereen ook een ander referentiekader heeft. Deze referenties zijn in kaders geplaatst en vinden hun thuis in alle chakra’s.

Archetypes

 • de meester - perineum
 • de ziener - derde oog
 • de kunstenaar - keel chakra
 • de heler - hart chakra
 • de held - zonnevlecht
 • de geliefde - sacraal chakra
 • de aardemoeder - perineum

De meester, Ziener, Kunstenaar, Heler, Held, Geliefde en de Aardmoeder zijn archetypes die ons in staat stellen vanuit onze chakra’s de wereld te begrijpen en te overzien. Deze informatie tezamen met de informatie van onze zintuigen komen bijeen in ons Derde oog (Pingala Nadi, bevrijdende energiestroom). Willen we de kennis en de achterliggende gedachte of visie uit deze informatie halen, dan moeten we onze intuïtie gaan gebruiken. Doen we dat, dan komen we achter waarheden die voor ons persoonlijk belangrijk zijn. Er ontstaat zich een spiritueel besef. Voor het eerst durven we de waarheden van de onderste chakra’s achter ons te laten en vanuit een spiritueel bewustzijn te handelen. Gaandeweg zien we dat deze vanuit intuïtie verkregen informatie terugstroomt (Ida Nadi, manifesterende energiestroom) naar de onderliggende chakra’s en daar zijn uitwerking heeft. Op deze manier voedt niet alleen de onderliggende chakra’s het Derde oog, maar ook ons spiritueel bewustzijn de chakra’s.


Eigenschap Te zwak ontwikkelde Chakra Te sterk ontwikkelde Chakra
  Toont ongevoelig Waanideeën 
  Slecht gezichtsvermogen Obsessief
  Slecht geheugen Concentratie problemen
  Kan zich moeilijk voorstellingen maken Jaagt droombeelden achterna
  Beperkt ruimtelijk inzicht Niet reëel 
  Gebrek aan fantasie Nachtmerries
  Kan zich geen dromen herinneren Dagdromen
  Ziet tekens maar 1 oplossing, compromisloos  Hallucineren 
 
Gebreken Hoofdpijn / migraine
Fysiek Visuele problemen / slechte ogen

Harmoniseren van het derde oog

 • Geniet van stilte. Ga 's nachts een wandeling maken. Kijk naar de sterrenhemel. Ga naar plekken waar je niemand tegen komt.
 • Prikkel uw fantasie. Ga abstract tekenen, lees Science Fiction of fantasie boeken.
 • Integreer donkerblauw, paars en Indigo in uw kleding en interieur.
 • Lees en bestudeer filosofie.
 • Hou een dromendagboek bij.
 • Als u mediteert, zing een lage IIIIII klank.
 • Luister naar New-Age, folks- of Indiase muziek

bachbloesem

Driemaal daags (voor de maaltijd) 5 druppels van één van de volgende Bachbloesems: Crab Aplle (appel), Walnut (walnoot), Vine (wijnstok). Bachbloesems voor dit chakra niet vermengen.

etherische olie

Viooltje, Citroengras en Cajeput. 3 á 4 druppels in een verdamper of in het badwater of in een eetlepel bodylotion om te masseren.

affirmatie

 • Ik ben het waard om helder te zien.
 • Ik open mijzelf voor mijn innerlijke licht.
 • Ik weet dat ik de antwoorden op al mijn vragen diep binnen in mijzelf kan vinden.
 • Ik maak contact met mijn intuïtie.

Uitleg op film