Aarde oefeningen

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 19 nov 2022 om 07:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Yoga-indeling}} '''Aarde oefeningen''' worden tijdens of na een tantra sessie gebruikt om weer in balans, of weer in samsara te geraken. Te aarden dus. ==Behoud van energie== Als een tantra sessie is afgelopen kunnen de gewaarwordingen achteraf heftig zijn. Sowieso is er een enorme prana stroming gaande. Dit kan een hele heftige reactie geven in de gemoedstoestand verschillend van gelukzaligheid, inzicht, emotionaliteit, activiteit of juist rust en...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Yoga
Yoga PLank.jpg
Sub categorieën Yoga
Duo yoga
Vishna oefeningen
Individuele yoga
Yoga opleiding
Overige artikelen op Yoga
6 yoga's van Naropa
Aarde oefeningen
Bijali
De 5 tibetanen
De yoga oefeningen van Bodhidarma
Gong oefeningen
Vedische yoga
Yoga
Aum Om dark red circle hollow tomato.svg

Aarde oefeningen worden tijdens of na een tantra sessie gebruikt om weer in balans, of weer in samsara te geraken. Te aarden dus.

Behoud van energie

Als een tantra sessie is afgelopen kunnen de gewaarwordingen achteraf heftig zijn. Sowieso is er een enorme prana stroming gaande. Dit kan een hele heftige reactie geven in de gemoedstoestand verschillend van gelukzaligheid, inzicht, emotionaliteit, activiteit of juist rust en balans. Als het meer een gebalanceerd en gelukzalige gewaarwording is, dan kan je gebruik maken van een ademhalingstechniek om dit gevoel verder aan te sturen en te continueren. Zorg ervoor dat je lichaam in ruste is. Dit kan liggend of zittend zijn, maar zorg wel voor een zo recht mogelijke rug en een vrije doorgang van de ademhaling.

  • Je gaat 2 verschillende energiepunten 'blokkeren'. Dit doe je door zowel het mastoïd als het perineum dicht te knijpen.
  • Het mastoïd kan op 2 manieren en is per persoon wisselend. Experimenteer hier dus even mee om te ontdekken wat bij jou werkt. Dit punt kan namelijk op 2 verschillende plaatsen liggen, doch allebei in het gehemelte welk je kan afsluiten door je tong ertegen aan te duwen.
  • Het eerste punt is net achter de boven-voor-tanden. Duw hiertegen met de punt van je tong.
  • Het tweede punt ligt op het hoogste stuk van het gehemelte, duw hier ook tegen met de punt van je tong of met de gehele tong.
  • Het afsluiten van het perineum doe je door de sluitspier dicht te knijpen.
  • Sluit beide punten af gedurende ongeveer 2 minuten. Laat dan beide punten los en herhaal dit weer na ongeveer 30 seconde. Blijf dit zo herhalen. Ook deze tijdsintervallen zijn per persoon wisselend. Experimenteer hiermee wat voor jou prettig aanvoelt.

Je zult op het moment dat je beide energiepunten weer loslaat een prana doorstroming ervaren. Voelt deze niet fijn aan, ga dan het teveel van prana weg ademen met de standaard tantra-Yoga ademhalingstechnieken. Voelt deze energie doorstroming wel fijn aan, laat deze dan helemaal de vrije loop en observeer deze.

Energie weg ademen

Binnen de massage stuurt de tantriki de prana van de tantrik. Deze hoeft dus niet de energie zelf te sturen. Binnen de meditatie en de Yoga is dit anders. Daar zijn beide partijen gelijkwaardig en moet je zelf de prana reguleren. Dit kan met de ademhalingstechnieken zoals reeds beschreven. De standaard tantra-Yoga ademhaling heeft veel weg van de ademhalingstechniek zoals gebruikt in de Hatsu-Reï-Ho, een techniek bekend binnen de Usui-Teate (Reiki) en oorspronkelijk voortkomend uit de Qi-Gong. Deze ademhaling heeft tot doen om spanning, opwinding, stress of pijn weg te ademen. Om dit dus te kunnen oefenen moet er dus iets van deze aanwezig zijn.

Zorg ervoor dat je lichaam in ruste is. Dit kan liggend of zittend zijn, maar zorg wel voor een zo recht mogelijke rug en een vrije doorgang van de ademhaling.

  • Begin in te ademen door de neus en uit te ademen door de mond.
  • Laat de inademing lang en langzaam zijn en de uitademing kort en krachtig.
  • Hou deze ademhaling vast en concentreer je nu op de spanning, opwinding, stress of pijn.
  • Probeer deze indien mogelijk te lokaliseren in het lichaam.
  • Visualiseer nu dat de adem die je inademt een absorberende werking heeft op de spanning.
  • Visualiseer dat de adem die je door de neus inademt de spanning welk je hebt gelokaliseerd absorbeert.
  • Ga nu steeds meer de adem naar die positie door-in-ademen waar die spanning huist.
  • Laat deze spanning absorberen door de adem en adem deze kort maar krachtig uit door de mond.
  • Blijf dit herhalen tot de spanning daadwerkelijk daalt.

Energie verdelen

Deze oefening is geschikt voor ná een tantra sessie. Het moedigt het vrij stromen van de prana door het hele lichaam aan en bevordert de fijne gemoedstoestand welk veroorzaakt is door de tantra sessie. Het doel is om ook na de sessie de energie te blijven sturen door het gehele lichaam. Dat doen we middels enkeleyoga oefeningen. Ga op je rug liggen met je benen iets uit elkaar en je armen langs je lichaam. Buig nu een voor een je knieën en breng ze naar je borst. Buig je enkels zo dat je tenen naar je hoofd wijzen (ze blijven zo gedurende de hele oefening).

  • Laat je armen gestrekt langs de vloer naar opzij gaan tot schouderhoogte; met de handpalmen omhoog. Trek in deze houding je dijen krachtig tegen je lichaam aan en voel de spier bovenin het dijbeen die deze beweging uitvoert. * Ontspan je schouders, hals en armen; adem zacht door neus en mond.
  • Terwijl je de linkerdij zo dicht mogelijk tegen je lichaam blijft houden, steek je nu langzaam je rechterbeen (de enkel is nog steeds gebogen) uit naar het plafond. Voel het samentrekken in je linkerdij en het uitstrekken in de rechterdij.
  • Buig vervolgens langzaam je rechterknie en breng je rechterdij zo dicht mogelijk naar je lichaam. Strek tegelijkertijd je linkerbeen uit naar het plafond. Houd tijdens de beweging je bovenlichaam en je bulk zo ontspannen mogelijk. Laat adem en bewustzijn je gewaarwordingen wijder maken en een worden met de beweging.
  • Voer de hele beweging 3 keer achter elkaar uit. Laat dan langzaam het linkerbeen zakken; laat de spanning los, en breng je voeten een voor een terug naar de vloer. Als je met de hiernaast beschreven oefening vertrouwd bent geraakt, kun je de volgende variatie proberen.
  • Ga op je rug liggen met je voeten een eindje uit elkaar. Je armen zijn dicht tegen je aan. Buig de ellebogen zo dat de handpalmen naar het plafond gekeerd zijn. Buig nu een voor een je knieën en breng ze dicht tegen je borst aan. Buig de enkels, zodat de tenen naar het hoofd wijzen. Stel je voor dat er met veel kracht tegen je handen geduwd wordt, zodat er zowel in je armen als in je benen spanning ontstaat.
  • Houd de spanning in je linkerarm en -been vast, en strek dan langzaam je rechterarm (de handpalm evenwijdig aan het plafond) en je rechterbeen (de enkel gebogen) uit naar het plafond.

Buig dan langzaam je rechterarm en -been en laat ze zakken, dicht tegen je lichaam aan, en strek tegelijkertijd je linkerarm en -been uit.

  • Doe de hele oefening (aan beide kanten van het lichaam) 3 keer achter elkaar. Laat dan langzaam je linkerarm en -been zakken, en laat de spanning in armen en benen langzaam los. Laat je voeten een voor een teruggaan naar de grond, strek je benen en breng je armen langs je lichaam.

Rust 5 tot 10 minuten uit op je rug, terwijl je zacht en gelijkmatig door neus en mond ademt en de gewaarwordingen die door de oefening zijn opgewekt, wijder laat worden.

Balans en aarding (I)

Deze oefening is geschikt voor ná een tantra sessie. Als een sessie emotioneel is geweest is dit een hele mooie oefening om terug in balans te komen. Ook is deze oefening geschrikt om achteraf weer goed te aarden en in contact te komen. Het moedigt het vrij stromen van de energie door het hele lichaam aan en bevordert de fijne gemoedstoestand welk veroorzaakt is door de tantra sessie. Het doel is om ook na de sessie de energie te blijven sturen door het gehele lichaam. Dat doen we middels enkele Yoga oefeningen. Als je deze oefening doet kan er een herinnering aan een emotie bovenkomen, misschien verdriet, gekwetstheid of pijn. Maak het gevoel zo wijd mogelijk en laat je bewustzijn en je zintuigen één worden. Blijf bij het gevoel tot dat je het hebt doordrongen en in punt ervaren opgelost. Dan komt er een energieflits - de energie van die herinnering -- in het heden en het patroon van de emotie smelt weg. Als je deze oefening regelmatig doet, ontstaat er een blijvend gevoel van verbonden zijn en de bereidheid gevoelens boven te laten komen en wijder te laten warden. Dan is het mogelijk pijn, angst en spanning rechtstreeks onder ogen te zien en ze los te laten als ze in het dagelijks leven opkomen.

  • Ga goed in evenwicht staan met je voeten ongeveer 15 cm uit elkaar. De rug is recht en de armen hangen ontspannen langs het lichaam.
  • Til dan langzaam je armen zijwaarts op tot iets boven schouderhoogte, met de handpalmen naar beneden, de ellebogen een klein beetje gebogen. Sluit je ogen en breng je aandacht naar het hartcentrum. Voel hoe je hart bloed door je lichaam pompt. Laat vervolgens je aandacht wijder worden en laat de energie van het hart chakra via je armen naar buiten stromen.
  • Adem gelijkmatig door neus en mond. Sta heel stil en blijf 10 minuten in deze houding staan. Probeer na 2 of 3 minuten de spieren boven op je schouders te ontspannen om de houding gemakkelijker vol te kunnen houden.
  • Laat na 10 minuten je armen naar omlaag zakken. Neem daar ongeveer 1 minuut de tijd voor. Blijf een paar minuten stil staan en laat de gewaarwordingen die door de houding zijn opgeroepen, wijder worden.

Als je vertrouwder raakt met deze oefening, kun je proberen de houding langer vast te houden, tot 25 minuten toe. Rust aan het eind net zolang als je de houding hebt volgehouden, eerst staand en daarna liggend of alleen maar liggend als je dat liever doet.

Balans een aarding (II)

Deze oefening is geschikt voor ná een tantra sessie. Het zorgt voor het creëren van balans is tevens bedoelt om goed te kunnen aarden na een sessie. Dat doen we middels enkele Yoga oefeningen. Ga op handen en knieën zitten. Als je wilt kun je onder je knieën een kussen leggen. Je vingers wijzen naar voren. Zet je voeten zo dat je op je tenen staat en je gewicht verdeeld is over je tenen, je knieën en je handen. Houd je handpalmen plat op de vloer en je armen gestrekt en laat dan langzaam je hoofd naar beneden gaan, terwijl je gewicht zich enigszins naar voren verplaatst. Je knieën komen tegelijkertijd geleidelijk omhoog tot je benen gestrekt zijn.

  • Laat dan je hielen naar de grond zakken. Houd de strekking 30 seconden tot 1 minuut vast, terwijl je zacht door neus en mond ademt, en voel wat er in de achterzijde van je benen gebeurt. Je hoofd hangt ontspannen omlaag. (Als je je hielen niet helemaal op de grond kunt krijgen, ga je zover als je kunt zonder de spieren achter in je benen te overstrekken en houd deze positie vast. Je kunt ook je handen dichter bij je lichaam plaatsen om de strekking in je kuiten te verminderen.)
  • Laat na 30 seconden tot 1 minuut heel langzaam je knieën weer naar de grond zakken. Merk de gevoelens op die in je lichaam ontstaan als je de strekking loslaat. Rust even op handen en knieën, met je voeten ontspannen en de voetzolen omhoog en ga door met het wijder laten worden van je gewaarwordingen. Doe de oefening 3 keer.

Eén worden

Deze oefening is geschikt voor ná een tantra sessie. Als een je tijdens een sessie een zeer duidelijke en heftige spirituele ervaring hebt beleeft dan is deze oefening heel mooi om zowel dit gevoel te continueren, als te aarden. Deze oefening ontwikkelt een gevoel van heelheid en verbinding. Dat doen we middels enkele Yoga oefeningen.

  • Ga met gekruiste benen en een rechte rug op een mat, kussen of bankje zitten. Pak met je handen stevig je knieën beet, zodat er een gevoel van kracht ontstaat in je armen, je knieën en je handen, en laat je borst omhoog komen richting plafond. Terwijl je rug hol wordt, laat je je mond opengaan en breng je je kin omhoog. Laat je hoofd niet helemaal achterover gaan, want een te sterke buiging van de nek blokkeert de stroom van gewaarwordingen. Adem zacht en gelijkmatig door neus en mond. Ontspan je buik (daardoor wordt het mogelijk de wervelkolom nog iets meer naar achteren te buigen), maar ga niet te ver. Blijf 1 tot 3 minuten in deze houding, terwijl je de gevoelens in je borst en je ruggengraat gewaarwordt.
  • Laat wanneer je hitte aan de achterkant van je nek voelt je ruggengraat heel langzaam rechtop komen. Richt bij het loslaten van de spanning je gewaarzijn op gevoelens van hitte en energie die zich uitstrekken voorbij de normale grenzen van je lichaam. Doe de oefening 3 of 9 keer en rust na elke herhaling een paar minuten in de zithouding.