Adi Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 dec 2022 om 03:52 (Admin heeft pagina Adi-Boeddha hernoemd naar Adi Boeddha)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adi Boeddha/Samantabhadra
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In tegenstelling tot Gautama de Boeddha is de Adi Boeddha geen historisch maar een mythisch figuur. Hij wordt binnen het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme gezien zoals Brahma in het Hindoeïsme of Zeus in de Griekse mythologie. Hij is Godheid met meerdere namen:

  • Adinath; de eerste Verlosser
  • Swayambhu Lokanath; hij die de wereld redt door zelfincarnatie
  • Swayambhu; Zelfgeïncarneerde Heer

In het Chinees wordt Adi Boeddha 'Pen-Chu-Fo' of 'Seng-Chu-Fo' genoemd, wat 'Eerste Boeddha' of 'Progenitor Lord' betekent. In het Tibetaans wordt hij 'Don Pohi-Sans-Ragyas' genoemd, wat 'Hij is de Boeddha van alle Boeddha's' betekent, of 'Machog-Gi-Don Pohi Sansa-Ragyas' wat 'Hij is de zelf-geïncarneerde eerste Boeddha' betekent of ' Thogamahi-Sans-Ragyas' wat betekent 'Hij is de eerste echte Boeddha'.

Adi Boeddha Vajrasattva

Gautama de Boeddha nam het goddelijke aspect niet op in zijn leringen. Het boeddhisme wordt daarom over het algemeen een atheïstische religie genoemd. Het Mahayana boeddhisme introduceerde echter het goddelijke in de vorm van Adi Boeddha. Volgens deze stroming is Adi Boeddha de oorzaak van de schepping, de donder en de leegte. Hij wordt beschreven als alomtegenwoordig, almachtig en alwetend. Aangenomen wordt dat het idee van Adi Buddha is ontstaan ​​in Bengalen, vanwaar het zich verspreidde naar andere delen van India, Nepal en Tibet.

De cultus van Adi Boeddha werd aanvankelijk geaccepteerd door de Kalachakrayana-groep van de Vajrayana - sekte die tot de Mahayana-tak van het boeddhisme behoorde. De belangrijkste tempel op de Swayambhu-berg in de buurt van Kathmandu is gewijd aan Adi Boeddha. Volgens een legende verteld in Swayambhupurana, werd Adi Boeddha voor het eerst gemanifesteerd in de vorm van een vlam. Boeddhistische scheppingsmythen beschrijven hoe Adi Boeddha de Avalokiteshvar, Maheshvar, Brahma, Narayan, Saraswati, de maan, de zon, de wind, de aarde en de oceaan creëerde.

Adi Boeddha wordt beschouwd als het geïncarneerde symbool van de leegte en de bezitter van vijf soorten deugd waaruit vijf soorten meditatie voortkwamen. Uit deze meditaties verschenen De 5 Dhyani Boeddhas. Wanneer Adi Boeddha in menselijke vorm wordt weergegeven, wordt hij Vajradhar genoemd. Voorstellingen van Adi Boeddha Vajradhar tonen hem in een zittende positie, met zijn benen gekruist in een meditatieve vajrasan of in de zittende houding bekend als vajraparyanka.

De Iconografie van Adi Boeddha

Met zijn bodhisattva- kroon, mooie kleding en juwelen lijkt de godheid op een Indiase prins. Zijn twee handen zijn over zijn borst gevouwen. Hij heeft een bliksemschicht in zijn rechterhand en een bel in de linkerhand.

Vajradhar is ook weergegeven als een paar, vooral wanneer hij gepaard gaat met kracht. Deze kracht van Vajradhar wordt ' prajnaparamita ' genoemd. Deze enkele en gepaarde afbeeldingen zijn op verschillende manieren uitgelegd. Het enkele beeld symboliseert bijvoorbeeld de leegte, terwijl het gepaarde beeld het verlichte intellect symboliseert; de ene is de levende ziel, de andere is de eeuwige ziel, enz.

Samantabhadra

In de Tibetaanse Nyingma-school wordt de Adi Boeddha Samantabhadra genoemd. De Nyingma-kunst beeldt deze figuur vaak af als een naakte blauwe Boeddha met een wit vrouwenlichaam (amantabhadri) op hem. Dit figuur komt veelvuldig terug binnen de Boeddhistische Tantra

De kleur blauw symboliseert de uitgestrekte, onveranderlijke kwaliteit van de ruimte, die de grond is van alle ontstaan, de basis van alle verschijningen en de bron van alle verschijnselen. De afwezigheid van gewaden symboliseert de echte realiteit voorbij elke dualistische, conceptuele of filosofische kleding. Dat is de dharmakaya boeddha: het echte lichaam van absolute waarheid.

Volgens het Tibetaans Boeddhisme zijn er vijf aspecten van Samantabhadra.

  • Samantabhadra als leraar: "Betekent dat alle boeddha's, terwijl ze in de vormen van de sambhogakaya en de dharmakaya in Akaniṣṭha verblijven , het welzijn van alle voelende wezens bevorderen door talloze emanaties uit te zenden naar alle verschillende rijken van degenen die geleid moeten worden
  • Samantabhadra als grond: "Is de dharmata van alle verschijnselen - zodanigheid. Dit wordt ook wel "Samantabhadra als natuur" genoemd
  • Samantabhadra als versiering: "De verschijning van alle verschijnselen, die uit zichzelf ontstaan ​​als het spel van de dragers van de aard van verschijnselen. Dit bestaat uit alles wat volkomen zuiver is, in die zin dat de aard ervan illusoir is
  • Samantabhadra als bewustzijn: 'zelfrijzende wijsheid, het sugata-hart', dwz de Boeddha-natuur beschreven in de Uttaratantra
  • Samantabhadra als realisatie: "De fundamentele basisaard. Door deze goed te realiseren, worden de ogen van vrijheid gevonden. Dit wordt ook wel "Samantabhadra als het pad" genoemd