Akshobhya Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 18:05 (→‎Mantra)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akshobhya Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Akshobhya is ook een van de De 5 Dhyani Boeddhas binnen het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme. Hij is het aspect van de geest/het hart dat de dingen weerspiegelt zoals ze werkelijk zijn en toch niet geraakt wordt door wat het weerspiegelt. Zo kan hij onderscheid maken tussen 'Buddha & Mara' of wat waar is en wat niet-waar is.

Iconografie van Akshobhya Boeddha

Akshobhya is blauwzwart gekleurd. Dit weerspiegelt de kleur van de diepe oceaan die stil en stil is, ook al kan een storm golven op het oppervlak opzwepen. In tegenstelling hiermee kan deze blauwe kleur ook de wijde openheid van de lucht vertegenwoordigen die altijd aanwezig is, zelfs als deze door wolken wordt verduisterd. Hij wordt vergezeld door twee olifanten, drie gewaden, een bel, een zwaard en een gebedsmolen.

Degenen die zich wijden aan de verering van deze Boeddha, streven ernaar dezelfde gelofte af te leggen als Akshobhya en proberen hun eigen karmische zaden van woede en agressie te overwinnen door geduld te cultiveren. In een toespraak over het afleggen van deze gelofte zei de huidige Karmapa, het hoofd van de Kagyu-sekte van het Tibetaans boeddhisme, dat het voor wezens ook effectief zou zijn om een ​​gelofte af te leggen die slechts voor dit leven geldig is. Als dit ook te veel is, kunnen we gewoon de gelofte afleggen om een ​​dag tegelijk te blijven. Zo wordt de vastberadenheid geleidelijk opgebouwd. Hij wijst er ook op dat het overwinnen van woede betekent dat je tegelijkertijd liefde ontwikkelt.

De 5 Dhyani Boeddha's

Tibetaanse Boeddhisten geloven dat de Adi-Boeddha, het oudste en hoogste wezen, de De 5 Dhyani Boeddhas heeft gecreëerd via zijn meditatieve krachten. De vijf Dhyani Boeddha‘s zijn geen historische figuren zoals Gautama de Boeddha maar hemelse Boeddha’s die we tijdens meditatie kunnen visualiseren. Het woord Dhyani is afgeleid van het Sanskriet dhyana, wat betekent “meditatie.” De Dhyani Boeddha worden ook wel Jinas genoemd (“Overwinnaars”). De 5 Dhyana Boeddha's hebben allemaal een richting en worden als zodanig ook afgebeeld in schilderingen en mandela's:

De vroegste bevestigde verwijzing naar deze Boeddha komt uit een Pure Land sutra die dateert uit de 2e eeuw na Christus. Akshobhya komt ook voor in de Lotus Sutra.

Mantra

De mantra Akshobhya is:

Namo Ratna Trayaya Om Kamkani Kamkani Rotsani Rotsani Trotrani Trotrani Trasani Trasani Pratihana Pratihana Sarva Karma Param Param Para Nime Sarva Sato Nantsa Svaha

De 5 Dhyana Boeddha's en hun gebied

De vijf Boeddha's zijn een gebruikelijke onderwerp in mandala's. Ze hebben allemaal een positie in de mandela:

Amoghasiddhi (noord)
Akshobhya (oost) Vairocana (voornaamste Boeddha) Amitabha (west)
Ratnasambhava (zuid)