Anuradhapura

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2023 om 07:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Anuradhapura

Anuradhapura (57.000 inw.) ligt in noordelijk centraal Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Srilankaanse koningen. Anuradhapura staat bekend om zijn goed gepreserveerde ruïnes van de oude Srilankaanse beschaving. De oude hoofdstad staat vol met stoepa’s (boeddhistische bouwwerken met relieken van een boeddhistische heilige), zoals de Ruwanweliseya stoepa en andere historische bouwwerken. Voor de boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. In deze stad werd na de introductie van het Boeddhisme in 246 v. chr. een jonge boom geplant afkomstig van de boom waaronder Gautama de Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. Deze boom zou nu naar zeggen de oudste boom ter wereld zijn. Anuradhapura valt samen met oa. Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Sri Maha Bodhi

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden met de fiets

De Sri Maha Bodhi is een bodhiboom die voortkomt uit de bodhiboom in Bodhgaya, India. Onder deze boom zou Gautama de Boeddha verlichting hebben bereikt. De Sri Maha Bodhi komt voort uit de 2e generatie (de bodhiboom in Bodhgaya is inmiddels van de 6e generatie) en is daarmee de oudste boom ter wereld. Jaarlijks bezoeken duizenden boeddhistische pelgrims deze boom in Anuradhapura.

Ruwanweliseya stoepa

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets

Ruwanweliseya stoepa, ook wel Grote Stoepa genoemd, in Anuradhapura is gebouwd in 161 v. Chr. door koning Dutugamunu. De stoepa is met een hoogte van 92m een van de hoogste monumenten ter wereld. De stoepa werd ontworpen met de leer van Boeddha in het achterhoofd. Om de witte koepel staan vier muren met olifant figuren erin. De koepel zelf staat voor de uitgestrektheid van de leer.

Isurumuniya tempel

Locatie: 4,5km vanaf centrum – 15 minuten rijden rijden met de fiets

De Isurumuniya tempel is een boeddhistische rotstempel uit de 3e eeuw v. Chr. en maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex. De tempel heeft een aantal beelden, waaronder een zittende Boeddha. Bij de ingang van de tempel ligt een vijver. Boven de vijver zijn olifanten in de rotsen uitgesneden Via trappen kun je boven op de rots boven de tempel komen. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving van Anuradhapura.

Thuparama stoepa

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets

De Thuparama stoepa in Anuradhapura is de oudste stoepa van Sri Lanka en de oudste nog zichtbare stoepa van de wereld, gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. De omliggende zuilen zijn wel het meest herkenbare aan de stoepa’s. De stoepa is op een gegeven moment geheel verloren gegaan, maar in 1862 herbouwd.

Kuttam Pokuna

Locatie: 8km vanaf centrum – 15 minuten rijden rijden met de fiets

De Kuttam Pokuna of ‘Tweeling bad’ in Anuradhapura zijn twee baden uit de 6e – 8e eeuw. De bijna identieke baden zijn gebouwd voor monniken. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De monikken voerde hier hun rituele wassingen uit. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien.

Brazen Palace

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets

Vlak bij de Sri Maha Bodhi ligt het Brazen palace (‘Lovamahapaya’). Het is gebouwd in de 2e eeuw v. Chr. voor een Srilankaanse koning en daarna meerdere keren herbouwd. Op z’n top heeft dit paleis duizenden kamers gehad verdeeld over negen verdiepingen met een bronzen dak. Nu zijn daar slechts 1.600 granieten zuilen in 40 rijen van over.

Mihintale

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden rijden een taxi

Mihintale is een berg net buiten Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots heb je een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.

Verblijf

We verblijven 4 nachten in Anuradhapura. 1 dag zal zeker gevuld worden met het bezoeken van het park met alle stoepa's. Dit doen we per fiets en we hebben alle rust en vrijheid. Een 2e dag zullen we naar Mihintale gaan. De 3e dag is vrije invulling en er is genoeg keuze.

Foto's