Asalha puja

Asalha Puja (Asadha Puja, Asanha Bucha, Dharma day) is een Theravada- boeddhistisch festival dat meestal plaatsvindt in juli, op de volle maan van de maand Āsādha. Het wordt gevierd in Indonesië, Cambodja, Thailand, Sri Lanka, Laos, Myanmar en in landen met Theravada-boeddhistische populaties. In Indonesië is het festival gecentreerd in de Mendut-tempel enBorobudur-tempel, Midden-Java.

Dharma dag

Asalha Puja, ook bekend als Dharma day, is een van de belangrijkste festivals van het Theravada-boeddhisme, en viert de eerste preek van Gautama de Boeddha, waarin hij aan zijn vijf voormalige metgezellen de leer uiteenzette die na zijn verlichting tot hem was gekomen. Deze eerste cruciale preek, waarnaar vaak wordt verwezen als 'het wiel van de dhamma in beweging zetten', is de leerstelling die voor boeddhisten is ingekapseld in de 4 edele waarheden:

  • er is lijden (dukkha)
  • lijden wordt veroorzaakt door hunkering (tanha)
  • er is een toestand (nibbana) voorbij lijden en verlangen
  • en tenslotte is de weg naar nirvana via het achtvoudige pad

Alle verschillende scholen en tradities van het boeddhisme draaien om de centrale leer van de 4 edele waarheden.

Deze eerste preek is niet alleen de eerste gestructureerde verhandeling die de Boeddha na zijn verlichting geeft, maar bevat ook de essentie van al zijn daaropvolgende leringen. Aan het einde van de lezing vertelde een van de vijf deelnemers over zijn begrip van wat er was gezegd en werd gevraagd om als discipel te worden ontvangen, een verzoek dat de Boeddha had ingewilligd, waarmee hij de eerste orde van monniken vestigde.

Andere belangrijke boeddhistische feestdagen zijn