Bodh-gaya

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodhgaya, India
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wat hier geschiedde

Nadat Gautama de Boeddha zijn ouderlijk huis, vrouw en kind op 29-jarige leeftijd in Kapilavastu in verlaten om inzicht te krijgen, heeft hij eerst vele omzwervingen gemaakt. Hij heeft 2 leraren bezocht en bij geleerden en koningen uitgenodigd, maar nergens vond hij de werkelijke antwoorden op zijn vragen. Hij besloot met 5 vrienden het pad van ascese te gaan 'bewandelen' en heeft dat gedurende 6 jaar gedaan. het idee de geest de doden om zo [[verlichting te bereiken was gangbaar in die tijd, maar na 6 jaar bleek het niet voldoende voor hem te zijn. Verzwakt werd hij opgenomen door enkele gezinnen nabij Bodh-Gaya en eenmaal aangesterkt had hij maar 1 gedachte: het zelf gaan doen. Gedurende een kleine 2 maanden is hij in de bossen gaan mediteren en uiteindelijk zijn verlichting bereikt. op diezelfde plek staat nu het gehele park, het grootste en drukste park van allemaal.

De bodhiboom

De boom waaronder Boeddha de verlichting vond is niet de oorspronkelijk boom maar een kleindochter ervan. Al voor hij afstierf werd in opdracht van keizer Asoka (268 tot 231 v. Chr.) een stek weggehaald. Deze stek werd naar Sri Lanka gebracht en in de toenmalige hoofdstad Anuradhapura geplant. Nadat de eerste bodhiboom afgestorven was, werd van de Anuradhapura-bodhiboom een stek teruggebracht naar India, en die boom staat er nog steeds. Sinds de boom is herplant zijn er een heleboel zaden en stekken de wereld overgegaan, zelfs naar oorden die in principe te koud zijn; daar worden ze in beschermde condities in kassen in leven gehouden.

Het park

Vandaag is de historische Verlichtingstempel (mahabodhi mahamandir) omringd door tempels en kloosters uit alle hoeken van de wereld. Voor de gemiddelde toerist is een bezoek aan Bodhgaya dan ook vooral een feeeriek spektakel, met biddende en chantende monniken en nonnen uit India, Tibet, China, Korea, Japan, Birma, Thailand, Cambodja, Vietnam, en Sri Lanka, met kleuren en vlaggen en wimpels, en glimlachende pelgrims alom. Dan zijn er nog vele talrijke oude en nieuwe monumenten. Voeg ten slotte de horden pelgrims, monniken en nonnen uit de gehele boeddhistische wereld er aan toe, en je hebt een beeld.

Ons verblijf

Wij verblijven in het Root Institute, een klooster voor de westerse pelgrim. Het is een fijne plek met eigen meditatieruimtes, een bibliotheek en een mooie tuin. We bezoeken al het interessante van deze plek en zullen elke dag het park aandoen, ook in de avond. we kanen ook een dagtrip, naar de plek waar Gautama de Boeddha asceet is geweest en waar hij door de verschillende families is opgevangen.

Foto's van Bodh-Gaya