Bodhisattva Avalokitesvara

Avalokiteshvara, de bodhisattva van mededogen, heeft door de eeuwen heen vele transformaties ondergaan, waarbij hij nieuwe kwaliteiten, namen en zelfs een ander geslacht heeft aangenomen.

Bodhisattva Avalokitesvara
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In het Mahayana boeddhisme en Tibetaans boeddhisme is Avalokitesvara een bodhisattva die het mededogen van alle Boeddha's belichaamt. Hij heeft 108 avatars. Hij wordt variabel afgebeeld, beschreven en afgebeeld in verschillende culturen als mannelijk of vrouwelijk. BinnenIn het Chinese boeddhisme heeft hij zich ontwikkeld tot een vrouwelijke vorm genaamd Guanyin.

Toen de Chinese [[monnik] Faxian rond 400 naar Mathura in India reisde, schreef hij over monniken die offers brachten aan Avalokitesvara. Toen Xuanzang in de 7e eeuw naar India reisde , leverde hij ooggetuigenverslagen van Avalokitesvara beelden die werden vereerd door toegewijden uit alle lagen van de bevolking: koningen, monniken en leken.

Lotus Soetra

Vanwege zijn populariteit in Japan en als resultaat van de werken van de vroegste westerse vertalers van boeddhistische geschriften, wordt de Lotus Soetra lange tijd geaccepteerd als de vroegste literatuur die onderwijst over de doctrines van Avalokitesvara. Deze zijn te vinden in hoofdstuk 25 van de Lotus Sutra. Dit hoofdstuk is gewijd aan Avalokitesvara en beschrijft hem als een medelevende bodhisattva die de kreten van voelende wezens hoort en die onvermoeibaar werkt om degenen te helpen die zijn naam aanroepen. Er worden in totaal 33 verschillende manifestaties van Avalokitesvara beschreven, inclusief vrouwelijke manifestaties, allemaal passend bij de geest van verschillende wezens. Het hoofdstuk bestaat uit zowel een proza- als een versgedeelte. Deze vroegste bron circuleert vaak afzonderlijk als zijn eigen sutra, de Avalokiteśvara Soetra.

Cundī

In het Chinese boeddhisme en Oost-Azië zijn Tangmi-praktijken voor de 18-armige vorm van Avalokiteśvara genaamd Cundī erg populair. De populariteit van Cundī blijkt uit de drie bestaande vertalingen van de Cundī Dhāraṇī Sūtra van het Sanskriet naar het Chinees, gemaakt van het einde van de zevende eeuw tot het begin van de achtste eeuw. In het late keizerlijke China bloeiden deze vroege esoterische tradities nog steeds in boeddhistische gemeenschappen. Robert Gimello heeft ook opgemerkt dat in deze gemeenschappen de esoterische praktijken van Cundī enorm populair waren bij zowel de bevolking als de elite.

In de Tiantai-school worden zes vormen van Avalokitesvara gedefinieerd. Van elk van de zes eigenschappen van de bodhisattva wordt gezegd dat ze de hindernissen van respectievelijk de zes rijken van het bestaan ​​doorbreken. Dit wordt uitvoeriger beschreven in het Tibetaans levenswiel:

  • helwezens
  • preta's
  • dieren
  • mensen
  • halfgoden
  • goden

En ook volgens de proloog van Nīlakaṇṭha Dhāraṇī Sūtra, vertelde Gautama de Boeddha aan discipel Ananda dat Avalokitesvara een Boeddha was geworden door talloze eerdere heilzame incarnaties geleden. Vanwege zijn grote mededogen, omdat hij goede voorwaarden wilde scheppen voor alle Bodhisattva-rangen, omdat hij levende wezens geluk en rust wilde brengen, werd hij een Bodhisattva, de titel van Quan Avalokiteshvara, die vaak in de Sahā-wereld verbleef. Tegelijkertijd is Avalokitesvara ook de begeleider van Amitabha Boeddha, die Amitabha Boeddha assisteert bij het onderwijzen van de Dharma in zijn Zuivere Land.

Theravada Boeddhisme

In de landen Sri-Lanka, Burma, Thailand, Laos en Cambodja is bijna uitsluitend Theravada boeddhisme, gebaseerd op de Pali Canon. De enige Mahayana-godheid die de aanbidding van gewone boeddhisten is binnengekomen, is Bodhisattva Avalokitesvara . In Sri-Lanka staat hij bekend als Natha-deva en wordt hij door de meerderheid aangezien voor de Boeddha die nog moet komen (Maitreya Boeddha.

Avalokitesvara wordt in de volksmond aanbeden in Burma, waar hij Lokanat of lokabyuharnat wordt genoemd, en in Thailand, waar hij Lokesvara wordt genoemd. De bodhisattva heeft vele andere namen. In Indochina en Thailand is hij Lokesvara, 'de heer van de wereld'. In Tibet is hij Chenrezig, In China neemt de bodhisattva een vrouwelijke vorm aan en wordt hij Guanyin genoemd. In Japan is Guanyin Kannon of Kanzeon; in Korea, Gwan-eum; in Vietnam, Quan Am.

Herkomst

Westerse geleerden hebben geen consensus bereikt over de oorsprong van de eerbied voor Avalokitesvara. Sommigen hebben gesuggereerd dat Avalokitesvara, samen met vele andere bovennatuurlijke wezens in het boeddhisme, door het Mahayana-boeddhisme werd geleend of opgenomen van een of meer goden uit het hindoeïsme, in het bijzonder Shiva of Vishnu. Dit lijkt te zijn gebaseerd op de naam Avalokitesvara.

Op basis van studie van boeddhistische geschriften, oude Tamil-literaire bronnen en veldonderzoek, stelt de Japanse geleerde Shu Hikosaka de hypothese voor dat de oude berg Potalaka, de residentie van Avalokitesvara beschreven in de Gaṇḍavyūha Sūtra en Xuanzang's Great Tang Records op de westelijke regio's, is de echte berg Pothigai in Ambasamudram, Tirunelveli bij de grens tussen Tamil Nadu en Kerala. Shu zegt ook dat de berg Potalaka van oudsher een heilige plaats is geweest voor de mensen van Zuid-India. Het is de traditionele residentie van Siddhar Agastya, bij Agastya Mala. Met de verspreiding van het boeddhisme in de regio, beginnend in de tijd van de grote koning Ashoka in de derde eeuw v.Chr., werd het ook een heilige plaats voor boeddhisten, die geleidelijk dominant werden toen een aantal van hun kluizenaars zich daar vestigden. De lokale bevolking bleef echter voornamelijk aanhangers van de Tamil Animistische religie. De gemengde Tamil-boeddhistische sekte culmineerde in de vorming van de figuur van Avalokiteśvara.