Bodhisattva Vajrapani

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 9 jan 2023 om 11:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodhisattva Vajrapani
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Bodhisattva Vajrapani, wiens naam betekent 'Hij die de vajra vasthoudt' (een symbolische bliksemschicht), is één van de Dharmapala's of Dharma-bewakers - beschermers van degenen die de leer van de Boeddha prediken en in praktijk brengen. Hij wordt gezien als een aanvulling op Bodhisattva Avalokitesvara en Bodhisattva Manjushri. Terwijl deze twee de functies hebben 'het mededogen en de wijsheid van Boeddha', wordt Bodhisattva Vajrapani gezien als de kracht van de Boeddha.

Gezel van Boeddha

Volgens sommige legendes vergezelde hij Gautama de Boeddha tijdens zijn leven, was hij getuige van zijn geboorte in de Lumbini tuinen en vergemakkelijkte hij de vlucht van prins Gautama uit het paleis. Oorspronkelijk lijkt het waarschijnlijk dat hij een deva was die verantwoordelijk was voor de uit de Indiase religie geïmporteerde regels. Deze veronderstelling komt voort uit de manier waarop hij wordt afgebeeld in standbeelden in Gandhara.

Iconografie van Bodhisattva Vajrapani

Hij wordt afgebeeld in een toornige vorm, vaak met meerdere hoofden en ledematen, en is een van de eerste bodhisattva's die in de Pali Canon voorkomen. Hij is bekend en wordt vereerd in het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme.

Beschermheilige

Het is misschien niet verwonderlijk dat Vajrapani de beschermheilige bodhisattva is van het Shaolin-klooster. Volgens een fundamenteel verhaal verwierf de monnik Sengchou krachten en vechtvaardigheid door tot Vajrapani te bidden. Het is interessant om op te merken dat de Shaolin-monniken Vajrapani beschouwen als een emanatie van Bodhisattva Mahasattva Avalokitesvara in haar Chinese vorm Guanyin, wat aantoont dat dergelijke vechtvaardigheid is toegewijd aan het principe van mededogen.

Vajrapani wordt vaak afgebeeld wanneer de Boeddha werd geconfronteerd met ketters of degenen die hem kwaad wilden doen. Op deze manier was hij direct verantwoordelijk voor het beschermen van de Boeddha en zijn missie. Daarbij wordt aangenomen dat iedereen die de Vier Grote Bodhisattva-geloften aflegt, een beroep op hem kan doen voor bescherming.

Mantra

Zijn mantra is: oṃ vajrapāṇi hūṃ phaṭ