Dhammadassi Boeddha

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Dhammadassi is de 18e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Dhammadassi werd geboren in de stad Sarana, zijn vader was een khattiya genaamd Sarana, en zijn moeder Sunanda. Er wordt gezegd dat op de dag van zijn geboorte alle onrechtvaardige wetten uit de wetboeken verdwenen, vandaar zijn naam. Achtduizend jaar woonde hij in het huishouden, in drie paleizen - Araja, Viraja en Sudassana.

Zijn belangrijkste vrouw was Vicitoli en zijn zoon Punnavaddhana. Hij verliet de wereld op reis in zijn paleis, vergezeld van zijn hele gevolg. Zeven dagen lang beoefende hij soberheid; zijn vrouw gaf hem een ​​maaltijd van melkrijst, en een yavapalaka, Sirivaddha genaamd, gaf gras voor zijn zitplaats; zijn bodhiboom was een bimbijalaboom. Zijn eerste preek werd gehouden in Isipatana. Later predikte hij tot koning Sanjaya van Tagara, en tot Sakka, die de Bodhisattva was.

Leerlingen

De halfbroers van de Boeddha, Paduma en Phussadeva, werden zijn belangrijkste discipelen, en Harita was de leider van degenen die de dhutanga's beoefenden. De persoonlijke begeleider van de Boeddha was Sunetta, zijn belangrijkste vrouwelijke discipelen waren Khema en Sabba-(Sacca)-dinna. Subhadda en Katisaha waren de belangrijkste onder de mannen van zijn lekenbeschermheren, en Saliya en Valiya onder de vrouwen.

uiterlijk

Het lichaam van de Boeddha was 56 meter hoog en hij werd honderdduizend jaar oud, terwijl hij stierf in de Kesarama in Salavati.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha