Emotieleer

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 18 nov 2022 om 11:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Sweda}} Via je '''emoties''' uit je je diepste gevoelens. Je kunt ze wel wegduwen, maar dan raak je uit balans. De sweda legt verband tussen de emoties en de organen, elk orgaan is met een bepaalde emotie verbonden. ==Liefde - hart== Het hart wordt in verband gebracht met warmte, liefde en vriendschap. Het huisvest het verstand, de geest. Deze bepaalt het lichamelijk en geestelijk evenwicht. Emotionele spanning en shock leiden tot verwarring, piekeren...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

Via je emoties uit je je diepste gevoelens. Je kunt ze wel wegduwen, maar dan raak je uit balans. De sweda legt verband tussen de emoties en de organen, elk orgaan is met een bepaalde emotie verbonden.

Liefde - hart

Het hart wordt in verband gebracht met warmte, liefde en vriendschap. Het huisvest het verstand, de geest. Deze bepaalt het lichamelijk en geestelijk evenwicht. Emotionele spanning en shock leiden tot verwarring, piekeren en onevenwichtigheid.

Vreugde - hart

Dit is de emotie van het hart. Zij kalmeert de geest en brengt prana tot rust. De hartbeschermer, de “Ambassadeur” van het hart, brengt het hart vreugde en geluk, doordat hij bemiddelt in relaties. Overmatige stimulatie van de zintuigen en zwelgen in opwinding en genot ontwrichten de geest. Dit verstoort het hart en doet vuur oplaaien. Overmatigheid duidt op een onevenwichtigheid van het hart.

Angst - nieren

Angst heeft te maken met de nieren. Hij doet prana afdalen en beïnvloedt de maagkuil. Bij kinderen uit dit zich vaak in nachtmerries en bedwateren. Volwassenen met zwak nier-prana en een zwak gestel hebben vaak last van “irrationele” angsten en zorgen, slapeloosheid, hevige transpiratie en een droge mond. Het kiezen voor een gevaarlijk beroep of een gevaarlijke, opwindende hobby komt vaak voort uit een onderdrukt gevoel van angst. Dat is dan de enige manier waarop men die angst op een voor zichzelf en de maatschappij aanvaardbare manier durft te uiten. Als men echter de ware oorzaak niet op het spoor komt, put het nier-Jang op den duur het nier-prana uit. Dit veroorzaakt “opstijgend vuur” in lever en hart.

Gestel - nieren

Het leven begint bij de conceptie. De foetus wordt in de baarmoeder gevoed door “prenatale prana”, de basis van het gestel, dat als essentie in de nieren ligt opgeslagen. De sterkte van het gestel en de hoeveelheid prenataal prana worden bepaald door de gezondheid van de ouders, vooral die van de moeder tijdens de zwangerschap. En de omstandigheden waaronder de geboorte plaatsvindt. Na de geboorte wordt dit prenatale prana aangevuld door postnataal prana uit lucht en voedsel. Ernstige ziektes of ongelukken tasten het lichaams-prana aan. Het heeft ook te lijden van een onverstandige leefwijze. Het wordt in stand gehouden door een zorgvuldig dieet en het vermijden van excessen. Volgens Tsji Koeng- en Tai Tsji-meesters versterken de methodes die zij voorstaan de lichaamsreserves. Een zwak gestel maakt iemand vatbaarder voor ziekte, met name nierziektes.

Overmatige seks en te hard werken - nieren

Overmatige seks en te hard werken tasten met name de nieren aan. Ze worden vaak samen bezien omdat ze vaak samengaan en elkaar versterken. De nier-essentie maakt de seksuele vloeistoffen en voortplantingsstoffen van beide seksen aan. Nier-Jang verschaft de energie voor seks. De nieren hebben te maken met de lichamelijke driften, waaronder het vermogen te kunnen “aanpakken”. Ze raken uitgeput door zware lichamelijke arbeid, bukken en tillen of werk waarbij je lang achter elkaar moet staan. Veeleisend mentaal werk doet een aanslag op de nieren en de milt. Duid de woorden “overmatige seks” vooral niet verkeerd. Het hangt volkomen af van je leeftijd, de sterkte van je gestel en de omstandigheden. Traditioneel gezien put een man zijn essentie uit door de ejaculatie, maar te veel orgasmen verzwakken de nieren van beide seksen. Te lang achter elkaar te laat naar bed gaan en seks terwijl je dronken of doodop bent, verergeren de zaak alleen maar.

Schrik - nieren en hart

Grote schrik is een extreme vorm van angst, die lijkt op shock en gepaard gaat met lichamelijke en emotionele trauma’s. Hij stelt prana buiten werking of verstrooit het. Dit heeft grote invloed op de nieren en het hart. De nieren slaan prana op voor afweer en komen door hevige schrik plotseling “droog” te staan. Dit heeft ook een ontwrichtende uitwerking op de geest en het hart. Shock kenmerkt zich door geheugenverlies, desoriëntatie, hartkloppingen, duizeligheid, rillingen, transpireren en flauwvallen. Niet verwerkte shock legt de energie aan banden. Dit leidt tot uitputting.

Prana - lever

De lever reguleert het vrij doorstromen van prana. Door emotionele spanningen en frustraties raakt de lever gestagneerd en dit blokkeert de doorstroming van prana. Hierdoor kunnen overal in het lichaam pijn, verstoppingen of blokkades optreden en het kan eveneens leiden tot depressie of hevige emotionele uitbarstingen.

Woede - lever

Woede is de emotie van de lever. Deze kan zich op allerlei manieren uiten: geïrriteerdheid, frustratie, jaloezie en blinde woede. Woede doet prana opstijgen en daarmee gal. Een bittere smaak in de mond, rode of gele ogen, een verhit gezicht, een rode nek, duizeligheid en hoofdpijn duiden op “opstandig” lever-prana. Als de dynamische Jang-woede wordt onderdrukt, dan slaat hij om in depressie, de Jin-staat. Hierdoor stagneert het lever-prana, en dit veroorzaakt pijn en gevoelens van bedruktheid, verstoptheid of opgeblazenheid. Lever-emoties verstoren de maag en de milt. De hout-energie zet uit, tast de aarde-organen aan en veroorzaakt misselijkheid, maagzuur, braken of diaree.

Verdriet - longen

Verdriet is het gevolg van teleurstelling, scheiding en verlies. Het lost prana op en beïnvloedt met name de longen. Dit uit zich als huilen. Verdriet voel je in je hart, het beïnvloedt de hele borstkas en veroorzaakt een zwaar gevoel, kortademigheid, vermoeidheid en depressie. We hebben tijd nodig om ons verdriet te verwerken. Rituelen kunnen ons hierbij helpen.

Piekeren - milt

Piekeren is het gevolg van onzekerheid. Het put de milt uit, die behoort tot het aarde-element en te maken heeft met voeding en koestering in onze vroege jeugd. Door piekeren komt het prana van de longen in de knoop, het beklemt de borst en de schouders en belemmert de ademhaling. Het heeft een verlammende werking. Piekeren put dus het prana in het algemeen uit.

Zwaarmoedigheid - milt

Deze emotie lijkt op de vorige, maar wordt veroorzaakt door te veel mentale arbeid. De milt beheerst het verstand en lijdt daar dus onder. Dit verergert nog door te weinig lichaamsbeweging en een onregelmatig , slecht dieet. Dit leidt tot zwakte, slijmafscheiding en spijsverteringsmoeilijkheden. Als iemand geobsedeerd is door orde, netheid en details, eindeloos lijstjes maakt, tot vervelends toe calorieën telt of niet bij zijn/haar computer vandaan is te slaan, duidt dat vaak op een zwakke milt.

Diversen

Het gaat hierbij om insectenbeten, slangenbeten en beten van andere dieren, vergif, trauma’s, epidemieën en verkeerde behandeling. Verkeerde behandeling komt nu nog net zo vaak voor als vroeger. Ziektes veroorzaakt door verkeerde behandeling staan bekend als iatrogene ziektes.