Gassho meiso

Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 19 nov 2022 om 05:07 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Reiki-technieken}} De drie peilers van Reiki zijn door Mikao Usui ontwikkelde oefeningen die ervoor moeten zorgen dat we op een intuïtieve manier met Reiki omgaan. De drie peilers worden doorgaans tijdens de Reiki II cursus geleerd, en vormen tezamen met de 5 leefregels de basis van het Reiki beoefenen en beleven. Reiki is niet een aangeleerd patroon van handposities. Reiki is het doorgeven van universele energie. Door op je intuïtie t...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Categorie indeling
Home
Reiki
Reiki technieken
Reiki-Treatment.jpg

Reiki technieken

Byogen Chiryo
Byosen reikan ho
Gassho meiso
Genetsu Ho
Hanshin Chiryo
Kenyoku
Ketseuki kokan
Laser techniek
ontgiften
Reiji Ho
Reiki bij ziekte
Reiki in een groep
Tafelbehandeling
Te technieken
Uitbalanceren Chakra's
Usui’s Kristal genezingsmethode
Zelfbehandeling
Reiki-2.svg

De drie peilers van Reiki zijn door Mikao Usui ontwikkelde oefeningen die ervoor moeten zorgen dat we op een intuïtieve manier met Reiki omgaan. De drie peilers worden doorgaans tijdens de Reiki II cursus geleerd, en vormen tezamen met de 5 leefregels de basis van het Reiki beoefenen en beleven.

Reiki is niet een aangeleerd patroon van handposities. Reiki is het doorgeven van universele energie. Door op je intuïtie te vertrouwen geef je Reiki waar het nodig is. Als je je afstemt op je intuïtie zul je na verloop van tijd verschil in energie voelen. Dit is waarneembaar bij de Chakra's, in de aura, bij bepaalde spiergroepen of de organen. Door daar op af te stemmen werk je op je gevoel, en zo behoor je (volgens ons) Reiki te geven.

De drie peilers bestaan uit:


Gassho Meiso

"Gassho" betekent “twee handen komen samen.

De meditatie techniek

  • neem de Gassho houding aan (handpalmen tegen elkaar voor de borst), sluit je ogen en ga ontspannen zitten op een stoel of op de grond in lotus- of halve lotushouding met een rechte rug, niet overtrekt, en oefen deze meditatie dagelijks 20 tot 30 minuten liefst ’s morgens en ’s avonds.
  • als het nodig is kun je met je rug tegen een muur gaan zitten.
  • houd de handen rustig voor de borst = hartcentrum gevouwen.
  • richt je aandacht op het punt waar de beide middelvingers elkaar raken en houd de handen zo, dat bij het uitademen door de neus de uitstromende lucht zachtjes over de vingertoppen strijkt en probeer alles te vergeten.
  • adem tijdens de meditatie in door de neus, plaats de tong achter de boventanden tegen het verhemelte waardoor de kringloop van energie in het lichaam en de geest wordt gesloten en adem uit door de mond de lippen in een O-vorm zoals bij fluiten en waarbij de tong ontspannen terugvalt.
  • als deze positie gaandeweg moeilijker wordt, laat dan je handen rustig en bewust zakken. Leg ze nog steeds in de Gassho-positie op je benen en blijf je concentreren.

gassho meiso overdenking.

Het resultaat

Deze meditatie doen we in de ochtend en in de avonds. Eén keer voor de dag begint en één keer aan het eind. Het doel is om de dag bewust te openen en bewust te sluiten.

Het lijkt er vaak op dat onze dagindeling in zijn geheel bepaald is. Of hij vol zit met zekerheden. Die zekerheden zijn dat je op een vaste tijd opstaat, naar je werk gaat, in de file staat, dezelfde collega's treft, vaste werkzaamheden hebt, een aantal pauzes hebt, 's avonds met het gezin dineert, de kinderen op bed legt, t.v. kijkt en op een vast moment zelf gaat slapen. Het lijkt inderdaad alsof je dagindeling vol zit met zekerheden en dat er weinig ruimte overblijft aan eigen inbreng, toeval en intuïtie. Maar dat is niet zo. Er zijn maar een beperkt aantal zaken die vast liggen. Dat je een pauze hebt op je werk ligt vast. Hoe jij die pauze invult niet. Dat je een afspraak hebt ligt vast. Wat er tijdens die afspraak gebeurd niet. Dat je 's avonds dineert met het gezin ligt vast, maar wat je eet, wat er besproken wordt niet. Daarnaast leggen wij onszelf vaak vast door een gevoelswaarde te geven aan onze zekerheden. Dat we zowel 's ochtends als 's avonds in de file staan kan vast staan. We kunnen als gevoelswaarde 'ergernis' eraan koppelen. De periode dat we met die ergernis rondlopen kan langer duren dan de periode dat we in de file staan. dat is een zekerheid die we onszelf opleggen. Hoe meer zekerheden we onszelf opleggen, hoe minder ruimte er overblijft voor toeval en intuïtie. Daarom is het verstandig de dag bewust te openen en te sluiten.

een voorbeeld

Een leraar had hij elke maandagochtend van 08.30 tot 10.00 uur een lerarenvergadering (=zekerheid). Deze vergadering werd altijd gedomineerd door geruzie van een aantal leraren. En elke maandag ging hij met een rot gevoel naar school (zijn gevoelswaarde) omdat hij wist wat er ging gebeuren: ruzie. Na de vergadering behield hij dat gevoel de hele dag. Toen ging hij eens de Gassho meditatie toepassen. Elke ochtend deed hij de meditatie en voelde de rust en het mededogen tezamen met de energie. hij dacht steeds aan een opvallend geel kastje dat in het lokaal stond waar we altijd vergaderde. En hij stelde mij voor dat wanneer hij het kastje weer zag, hij dezelfde rust en mededogen zou ervaren als tijdens de meditatie. De eerstvolgende maandag ging hij weer met een lichtelijk rotgevoel naar school. Maar toen hij het lokaal binnen kwam en het gele kastje zag, was dat gevoel verdwenen en voelde hij weer de rust. Hij kon aanschouwen wat er precies verkeert ging tijdens de vergadering. Voelde aan wat iedereen fout deed, wat hij altijd fout deed. Door zich af te stemmen op zijn intuïtie leerde hij van zijn eigen fouten.

uitvoering van de meditatie

Deze kun je zittend en al handelend verrichten. Maar het beste is het om dit te combineren. Neem in de ochtend je tijd om wakker te worden. Probeer niet alles in één te doen zoals ontbijten, krant lezen, kleren aandoen en je tas in te pakken. Ga bewust elke stap één voor één doen zonder ergernis. Zorg ook dat je 20 minuten rust hebt om de zittende meditatie te doen.

Met rechte rug op een stoel of op de grond vouw je je handen in Gassho Mudra (plat tegen elkaar) voor je HartChakra en doorloop je de komende dag. Elke zekerheid en elke daaraan gekoppelde gevoelswaarde overzie je. Als je dat doet dan zul je merken dat je maar erg weinig zekerheden hebt. Veel zal uitmonden in: "dan kan ik dan pas zeggen, dan moet ik het eerst meemaken, ik weet niet precies hoe het gaat lopen", etc.. Er zijn dus veel meer onzekerheden dan zekerheden. Overzie ook de onzekerheden en zie het als uitdagingen om deze op een intuïtieve manier te benaderen.

Probeer tijdens de meditatie de rust te vinden. Probeer na de meditatie deze rust vast te houden tot de allereerste ergernis van de dag. In de avond, als de dag erop zit, doe je de meditatie opnieuw. Nu overzie de de ochtendmeditatie en bekijk je wat er vandaag is gebeurd. Waren de zekerheden van vanochtend inderdaad zekerheden, wanneer vond mijn eerste ergernis plaats, waardoor ontstond die ergernis en was deze terecht ? Door heel bewust de dag door te nemen leer je van je eigen fouten. Door de volgende dag weer de meditatie te doen, dwing je jezelf bewust naar jezelf te kijken en naar je handelen. Hierdoor veranderd je handelen in een meer instructieve manier van handelen. Probeer het maar.

Reiki boeken

Dit artikel kan je in uitgebreidere vorm terugvinden in ons Reiki I en II e-boek. Een 255 pagina's tellend lesboek met alle technieken, geschiedenis en praktische toepassingen voor 10,=.