Hart - organenleer

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 18 nov 2022 om 08:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{organenleer}} ==Bloedcirculatie== Het '''Hart (xiu)''' reguleert de bloedcirculatie; als het Hart juist functioneert stroomt het Bloed vloeiend. Zo zijn het Hart, het Bloed en de Bloedvaten dus alle drie betrokken bij één gemeenschappelijke functie. Wanneer het Bloed van het Hart en het Hart Qi (die wederzijds van elkaar afhankelijk zijn) in voldoende mate en op normale wijze aanwezig zijn, is de polsslag regelmatig. Men zegt ook wel dat het Hart heerst...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
Organenleer
Drawing of the human body showing acupuncture meridians..JPG
Organenleer
inleiding
blaas
dikke darm
drievoudige verwarmer
dunne darm
galblaas
hart
lever
longen
maag
milt
nieren
Pericardium
Muladhara.png

Bloedcirculatie

Het Hart (xiu) reguleert de bloedcirculatie; als het Hart juist functioneert stroomt het Bloed vloeiend. Zo zijn het Hart, het Bloed en de Bloedvaten dus alle drie betrokken bij één gemeenschappelijke functie. Wanneer het Bloed van het Hart en het Hart Qi (die wederzijds van elkaar afhankelijk zijn) in voldoende mate en op normale wijze aanwezig zijn, is de polsslag regelmatig.

Men zegt ook wel dat het Hart heerst over Shen. Wanneer het Bloed en Qi van het Hart harmonisch aanwezig zijn, voeden zij Shen en dan reageert een individu op de juiste wijze op zijn omgeving. Wanneer het Hart het Shen niet meer goed bewaart, kan het individu symptomen gaan vertonen die te maken hebben met een verzwakt Shen, zoals slapeloosheid, veel dromen of vergeetachtigheid. Ernstigere storingen zijn hysterie, onredelijk gedrag, krankzinnigheid en waanzin.

Het Hart mondt uit in de Tong

'De glans van het Hart weerspiegelt zich in het gezicht'. Ook is volgens overlevering 'de Tong ontsproten aan het Hart'. De Tong is zeer nauw verbonden met het Hart Qi en het Hart Bloed. Wanneer er disharmonie in het Hart is, is dat soms zichtbaar aan de Tong. Een bleke Tong kan een aanwijzing zijn voor Onvoldoende Bloed in het Hart; een Tong met een paarse tint (cyanotisch) kan een aanwijzing zijn voor Stagnerend Hart Bloed. Deze connectie tussen het Hart en de Tong brengt ook met zich mee dat pathologische veranderingen van de Tong, zoals ontstekingen of zweertjes, vaak kunnen worden behandeld door middel van acupunctuur of een kruidentherapie die op het Hart is gericht.

Wanneer het Hart Bloed normaal aanwezig is, ziet het gezicht er fris, glanzend en helder uit. Wanneer er onvoldoende Hart Bloed is, zal het bleek en lusteloos zijn. En wanneer het stagneert, ziet het gezicht er bijna paars uit.