Hart meridiaan: verschil tussen versies

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
|title=De Hart meridiaan, een uitgebreide uitleg
|titlemode=append
|keywords=meridiaan, nadi, nadi's, meridianen, lichaam, TCM, chinees, long meridiaan, dikke darm meridiaan, dunne darm meridiaan, maag meridiaan, milt meridiaan, hart meridiaan, blaas meridiaan, nier meridiaan, Hartconstrictor meridiaan, Drievoudige verwarmer, galblaas meridiaan, lever meridiaan
|description=Uitgebreide informatie over alle meridianen hun werking en processen. Per pagina bespreken we 1 afzonderlijke meridiaan.
}}
[[Bestand:Hart meridiaan.JPG|thumb|left|hart meridiaan]]
[[Bestand:Hart meridiaan.JPG|thumb|left|hart meridiaan]]
{{meridianen}}
{{meridianen}}

Huidige versie van 20 dec 2022 om 03:22

hart meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Voor de behandelaar is de energie van het hart een totaal ander begrip dan voor de Westerse geneeswijze. Voor de Westerse geneeswijze is het hart het orgaan dat het bloed rond pompt in het lichaam. Het hart vervult daarom een belangrijke functie. Zo belangrijk zelfs dat, in tegenstelling tot andere organen waar men best een deel van of zelfs het gehele orgaan kan missen, van het hart geen deel onnodig blijkt te zijn. Voor de behandelaar is het hart -de hartenergie- een veel ruimer begrip.

Ligging

De meridianen lopen zowel aan de linker- als aan de rechter zijde van het lichaam, alhoewel we van bepaalde organen maar één hebben. De hart-meridiaan loopt dus beiderzijds vanaf de oksel, langs de elleboog, naar de pink. Een andere tak van deze meridiaan loopt naar het oog, terwijl een derde tak naar de longen gaat en daarna, via het middenrif, naar de dunne darm. Voor de behandelaar verzorgt de hart-energie de armen, ogen, de bloedvaten, de dunne darm, longen, slokdarm, luchtpijp, middenrif en het hart. Deze energie verzorgt ook de tong, de lichaamstemperatuur, de psyche, intelligentie en het karakter. Het is daarom niet gek dat de behandelaar bij uitstralende pijn op de borst, een beklemmend gevoel in slokdarm, bemoeilijkte ademhaling, krampen in de kaak en stekende pijn in het oog, zelfs als dat aan de rechter zijde voorkomt, ook direct denkt aan een zwakte van de hartenergie.

Elk één van de twaalf organen heeft gedurende de dag (24 uur) twee uren lang haar maximale energie. Het hart heeft haar maximale energie tussen 11.00 en 13.00 uur. ‘s Nachts om 23.00 en 01.00 uur heeft de galblaas zijn hoogste energie en dan heeft het hart haar laagste energie. Voor de behandelaar kunnen klachten van de galblaas (die vaak ‘s nachts optreden) sterke invloed op het hart hebben. Het is ook daarom, dat een behandelaar rekening houdt met hartklachten rond middernacht.

Klachten

Zoals eerder beschreven heeft het hart relatie met de tong; mensen met een exces aan hart-energie praten daarom ook teveel. Het zijn van die mensen die altijd blijven doorpraten. Deze mensen hebben “het hart op de tong” en Je merkt duidelijk dat “waar het hart van vol is loopt de mond van over”. We merken echter dat mensen die een zwakte hebben aan hartenergie, moeilijk, langzaam en zachtje’s praten. Er is geen kracht in de stem. Behalve het hart moet ook rekening gehouden worden met de longen, want die zorgen ook voor de kracht van het stemgeluid.

In het Nederlands woordenboek staat ook dat het hart de “zetel is van de overtuiging, gemoedsstemming, karakter enz.”. Dus ook in onze denkwijze verbinden we het hart met de psyche. De kracht van karakter, denkwijze, bewustzijn, begrip en gevoel ziet de behandelaar in de ogen (de hartenergie loopt immers naar de ogen). Een mens met een goede hartenergie heeft dus een goed en sterk karakter (heeft een “hart van steen”, “draagt het hart hoog”, “met hart en ziel” en nog veel meer van deze gezegdes); bij zo een persoon functioneren de organen ook in harmonie met elkaar en vaak hebben deze mensen een spiritueel gericht leven.

Daar tegenover staat dat iemand met een slechte hart-energie een moeilijk (slecht) karakter heeft; dit zijn mensen met fysieke kraakacties, mensen die altijd een chaos aanrichten waar zij zijn. Aangezien het hart ook de tong verzorgt heeft het hart volgens de behandelaar te maken met spreekvaardigheid. Dat betekent weer dat een zwakke hartenergie stotteren, spreekangst en spraakgebrek tot gevolg heeft.

Diagnostiek

De kleur van het gelaat is ook belangrijk. Iemand met een teveel aan hart-energie heeft een rood en vol gezicht. Iemand met een lage hartenergie heeft een bleek gelaat. In de gezichtsdiagnose kunnen we het hart zien op de top van de neus. De top van de neus kan rood zijn of juist bleek. Daarnaast kijken we, als behandelaars, ook naar de tong. De tong kan rood zijn, bleek, breed, teruggetrokken of trillend. Dit zijn allemaal aanwijzingen voor de conditie van de hartenergie.

Op de hartmeridiaan liggen negen acupunctuurpunten. Deze punten hebben allemaal een specifieke werking. Aan de pink ligt het stimuleringspunt, aan de pols kunnen we de energie van het hart doen afnemen en een speciaal punt aan de elleboog wordt gebruikt om weer “vreugde” in het hart te brengen. Dit laatste punt wordt vaak gebruikt bij depressies, bij iemand die weinig praat wegens verdriet of zorgen en bij mensen “die het niet meer zien zitten”. Na enkele keren behandelen van dit punt zijn de resultaten en veranderingen duidelijk zichtbaar.

De hartenergie en het hart kunnen we ook gezond houden met de voeding en verschillende kruiden.

In de voeding is het belangrijk om producten zoals koffie, limonade, chocolade, teveel zuur en bitter te vermijden. Roken is een groot vijand van het hart en bloedvaten.... en daar is al voldoende over bekend!Er zijn vele kruiden voor verschillende aandoeningen van het hart. Het lijkt mij echter onverstandig om enkele kruiden te noemen, met het gevaar dat de lezer voor een niet gediagnosticeerde klacht één van de genoemde kruiden zomaar gaat gebruiken. Het is altijd verstandig om een klacht goed uit te laten zoeken door Je huisarts of specialist. Geeft Je de voorkeur om de klacht met natuurlijke middelen te behandelen, dan kunt Je dat bespreken met een deskundige op dat gebied. Dagelijks goed gedoseerde beweging is altijd aan te raden. Om de conditie te verbeteren kunt Je gaan fietsen, wandelen en (eventueel) een beetje trimmen. Bij hartklachten of aandoeningen van de bloedvaten is het af te raden om spierversterkende oefeningen te doen met gewichten. De neiging om te gaan persen is altijd aanwezig en dat willen we juist niet.