Hartconstrictor meridiaan

De Hartconstrictor is voor westerse begrippen geen orgaan. De behandelaaren geven het systeem, dat o.a. voor de circulatie van het hart zorgt, wel een plaats als apart orgaan. De Hartconstrictorenergie wordt vaak ook anders genoemd door verschillende auteurs. In het Chinees heet het Xin Bao, anderen noemen het Pericardium, anderen weer Kringloop-Seks energie.

Hart constrictor meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Ligging

De Hartconstrictor meridiaan (TschJe TsieJe Yin) begint aan de buitenkant van de borst (beiderzijds hetzelfde), loopt dan naar de oksel, vandaar uit naar de binnenkant van de bovenarm, naar de elleboog, langs de onderarm, via het midden van de pols naar de vierde vinger, alwaar de meridiaan aan de nagel eindigt. Er liggen negen acupunctuurpunten op de hartconstrictor meridiaan. Allen hebben hun specifieke werking, die door middel van acupunctuurnaalden gestimuleerd of afgeremd worden.

Fysieke klachten

De Hartconstrictor heeft een nauwe relatie met het hart en de nieren. De Hartconstrictor werkt preventief op infecties, reguleert de bloeddruk en vormt de bloedvaten. Het heeft een beschermende functie voor het hart. De Hartconstrictor vangt als eerste de schadelijke factoren op die het hart kunnen aantasten. Acute hartklachten worden opgevangen en behandeld via de Hartconstrictor energie. Bij chronische hartklachten wordt de hartenergie ook aangetast. Deze energie wordt gebruikt bij verschillende hartafwijkingen. Door de relatie met de nieren heeft deze orgaanenergie ook veel te maken met de potentie. De Hartconstrictor energie is erg gevoelig voor zout.

Psychische klachten

De Hartconstrictor heeft, net als alle andere organen, ook haar psychische kant. De Hartconstrictor is voor de Chinezen het orgaan waaruit het geluksgevoel ontspringt. "Zijn hart aan iets ophalen", "veel hart voor iets hebben", "uit het oog uit het hart", "iets op het hart hebben", " dat is een pak van het hart", "uit iemands hart gegrepen" "het is je van harte gegund" en zo zijn er nog veel meer spreekwoorden en gezegdes die allemaal wijzen op het gevoel dat vanuit het hart komt; en geluksgevoel. Aan de andere kant geeft een zwakte aan Hartconstrictor-energie een verward bewustzijn of men toont tekenen van ongecoördineerd spreken (stotteren). De Hartconstrictor beschermt samen met de leverenergie het lichaam tegen wind. De mensen die snel gevoelig zijn voor wind hebben een zwakte in deze energieën Klachten die hun oorzaak in de Hartconstrictor energie hebben zijn: pijn en krampen op de borst, klierzwelling in de oksel, depressie, pijn in de elleboog, pijn in de pols, krampen in de hand, seksuele perversie (dus toch.....), steriliteit en impotentie, hoge bloeddruk, afwijkingen aan de bloedvaten en een reeks psychische klachten waarvan ongerustheid, agitatie (opgewondenheid), gebrek aan initiatief, gebrek aan gezelligheid, achterdocht, maar enkelen zijn.

De diagnostische kenmerken zullen je wel lachwekkend in de oren klinken. De Hartconstrictor-energie kan n.l. gezien worden in het gezicht en wel op de neusbrug. Verder heeft de Hartconstrictor-energie te maken met de grote bilspier (de Gluteus Maximus). De Hartconstrictor meridiaan leent zich het beste voor behandelingen met kruiden. Klachten van hart en bloedvaten zijn beter te voorkomen door gezond te eten, b.v. veel fruit en groente, rauwkost en plantaardige eiwitten te gebruiken, in plaats van dierlijke eiwitten. Veel bewegen, sporten. Gun Je lichaam voldoende ontspanning en vooral psychische rust.