In de voetsporen v/d Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel
de route zoals we die nemen tijdens deze reis

Wie was Gautama de Boeddha, hoe ontdekte hij de verlichting, wat was zijn visie en waar heeft hij geleefd?

Deze vragen zijn het beste te beantwoorden door de belangrijkste plaatsen in zijn leven te bezoeken. De authentieke positionering is bewaard gebleven en vele boeddhistische landen hebben er prachtige kloosters en tempels gebouwd. Monniken, nonnen, novicen en pelgrims uit alle boeddhistische windstreken gaan hierheen voor hun puja's, meditaties, rituelen, oefeningen en onderwijs. Elk jaar maken wij deze pelgrimage en je bent van harte uitgenodigd met ons mee te gaan.

De reis

De reis wordt georganiseerd, gecoördineerd en begeleidt vanuit Dharma-Lotus, er zit dus geen touroperator tussen. In een kleine groep (maximaal 8 personen, inclusief begeleiding) zullen we deels met openbaar vervoer (trein, bus en vliegtuig) en deels met een taxibus de plaatsen langsgaan die toonaangevend zijn geweest in Boeddha's leven. Tijdens de reis zullen we overnachten in guesthouses, bij mensen thuis en in enkele Boeddhistische kloosters.

De reis wordt geen droge opsomming van wetenswaardigheden begeleidt door een gids met paraplu ("follow me please and hurry up, we have to catch the next spot"). Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze in India en Nepal rondlopen en er zal genoeg ruimte zijn om deze indruk op je in te laten werken. Vrijheid om je eigen weg te gaan als we een plaats bezoeken of met Ivar/Monique mee te gaan.

Een rondreis door zoals deze wordt door meerdere reis organisaties aangeboden. Waarin verschillen wij:

 • deze reis is een stuk goedkoper
 • we reizen in een kleine groep van max. 8 deelnemers
 • 2 reisbegeleiders met veel ervaring van het gebied en het boeddhisme
 • de reisbegeleiders zijn continu aanspreekbaar en actief, van 06:00 - 22:00 uur
 • dagelijks lezingen en veel uitleg en meditaties
 • volledig dagprogramma waar je vrijwillig aan mee doet
 • ga je alleen iets doen kan je alle tips, kaarten, boekjes vragen
 • veel inbreng mogelijk, het dagprogramma ligt niet vast
 • lokaal vervoer dus veel contact met de lokale bevolking
 • slapen in Bed-and-Breafasts, in een klooster en kleine guesthousjes ipv grote (saaie) hotels

Belangrijk te beseffen is dat deze reis een boeddhistische pelgrimage is en geen (spirituele) vakantie. Het belangrijkste thema ben jezelf en de reis geeft je de mogelijkheid dit 'zelf' een grondig te onderzoeken vanuit de boeddhistische visie. We blijven lang op 1 plaats, doen veel aan meditatie en contemplatie, en zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding door andere thema's erbij te betrekken. We maken lange dagen en komen in een streek in India waar weinig toeristen komen en waar faciliteiten eenvoudig zijn. Iedereen kan deze reis aan en speciale voorbereiding is niet nodig, maar eenvoud volgens de Indiase standaard is wat we gaan tegenkomen.

De reis zal niet alleen 'fysiek' zijn, de reis zelf is de vorm maar uiteindelijk een uitnodiging om de inhoud te raken. Die inhoud zal de Dharma zelf zijn, de leringen van Gautama de Boeddha welk we aanbieden in de vorm van het 8-voudige pad. Dit zijn geen 8 geboden, wetten of voorschriften maar uitnodigingen om bij jezelf te rade te gaan hoe zuiver jij staat in een bepaald aspect. Overzie je al deze 8 aspecten dan overzie je jezelf en daarmee dus de inhoud; hoe zuiver sta jij in het leven. Om die vraag überhaupt te kunnen beantwoorden ontkom je niet aan een andere vraag: wie ben ik?

De route

We vertrekken vanaf vliegveld Schiphol naar Delhi en maken een doorvlucht naar Varanasi. Onderstaande informatie is zoals we het voorgaande jaren hebben gedaan.

Varanasi (India)

"Eerst Varanasi zien en dan sterven", veel Hindoes nemen dit letterlijk want de Ganges spoelt al je negatief karma weg en 'zijn' in Varanasi zorgt dat je geen negatief karma aanmaakt. De dood staat dan ook centraal in deze plaats inclusief crematieplaatsen en wasrituelen aan het water. Nergens ter wereld wordt de vergankelijkheid van het leven zo tentoon gespreid als hier.

→ we verblijven 3 dagen in Varanasi en overnachten in het kleurrijke Ganpati guesthouse. Deze is aan de rivier gelegen en heeft een dakterras met eigen keuken en een geweldig uitzicht.

Sarnath (India)

Sarnath ligt op een uur rijden van Varanasi en is het vroegere hertenpark waar Gautama Boeddha voor het eerst de Dharma onderwees. Hier is de Sangha (de boeddhistische gemeenschap van monniken) ontstaan.

→ we verblijven 3 dagen in Sarnath bij de familie van Dr. jain en hebben uitzicht op het park en de grote tempel.

Bodhgaya (India)

Vervolgens gaan we naar Bodhgaya per bus, hier zullen we 2 á 3 dagen blijven. Bodhgaya is de plaats waar de Boeddha in 518 v. Chr. zijn verlichting heeft bereikt en is derhalve één de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme. Vooral in januari is de lokale pelgrimage op zijn hoogtepunt en zijn er veel ceremonies. Veel landen en boeddhistische stromingen hebben hier een tempel of kloostercomplex in de stijl van het thuisland gebouwd waaronder die van Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam. Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We maken enkele rondritten naar plaatsen waar de Boeddha als asceet leefde.

→ we verblijven 4 dagen in Bodhgaya in het Root institute. Dit is een boeddhistisch klooster bestemd voor pelgrims uit niet-boeddhistische landen.

Gierenpiek en Nalanda (India)

We strijken neer in Rajgir, deep-down India, het echte India ver van het toerisme. In dit rurale gebied staat de plaats (Gierenpiek) waar de Boeddha enkele van zijn belangrijkste lezingen heeft gegeven, waar het Zen boeddhisme is ontstaan en waar hij een moordaanslag heeft overleefd. Buiten dat was het één van de lievelingsplaatsen van de Boeddha. Nalanda is de allereerste universiteit ooit met op zijn hoogtijdagen 10.000 monniken. Er is nog veel over van dit immense complex.

→ we verblijven 3 dagen in Rajgir en verblijven in eenvoudig en kleurrijk hotelletje in het centrum van het stadje.

Kushinagar (India)

De volgende stop voor 2 á 3 dagen is Kushinagar. Dit was in zeer vroegere tijden het voornaamste centrum van het Malla koninkrijk in het antiek India. Het is tevens de plaats waar de Boeddha in 483 v. Chr. overleed. De precieze locatie is nabij de Hiranyavati rivier. Gautama Boeddha werd hier ook gecremeerd, en zijn relikwieën werden verdeeld tussen 8 verschillende koninkrijken, en verspreidden zich zo vanuit Kushinagara over de rest van India.

→ we verblijven 2 dagen in Kushinagar. Hier verblijven we in een pelgrimage-huis.

Lumbini (Nepal)

We verlaten India en komen inLumbini (ook wel Rupendehi genaamd) aan in het zuiden van Nepal. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha en staat sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Doordat het een zo belangrijke bedevaartsoord is voor boeddhisten wereldwijd, zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende stromingen te vinden. In het gebied staan een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. De boeddhistische tempels van de hoofdstromingen in het boeddhisme zijn hier te vinden.

→ we verblijven 4 dagen in Lumbini en hier verblijven we bij Jupiter in een traditioneel Nepalees herenhuis.

Pokhara (Nepal)

Als we in Lumbini zijn zitten we hemelsbreed nog geen 100 kilometer van het grootste bergmassief van de Himalaya; de Annapurna. Daarom maken we aan het einde van de pelgrimage nog een klein uitstapje naar dit geweldig mooie dorp aan de voet van de Annapurna. We maken een dagtocht met als eindpunt een geweldig mooi uitzicht op dit bergmassief. Ook maken we een dagtocht door de oerbossen van Nepal waarbij we ook een tempel bovenop een berg gaan bezoeken.

→ we verblijven 5 dagen in Pokhara in een wat luxer hotel.

Kathmandu

Een geweldige autorit van Pokhara naar Kathmandu brengt ons op de laatste standplaats. Niet verkeerd wat hoewel de stad druk is, is het tegelijk een openluchtmuseum. Het is heerlijk hier te chillen, de markten af te lopen en de laatste inkopen te doen.

→ we verblijven 1 dag in Kathmandu in een wat luxer hotel.

Organisatorisch

Een reis door India en Nepal is iets anders dan 'op de camping in Frankrijk'. Het is geen moeilijk land, maar we moeten we de nodige maatregelen nemen, wij helpen je daarbij.

gezondheid

Gezondheid is erg belangrijk en vraag zorg vooraf en tijdens de reis. Sri-Lanka is voor zuid-oost Aziatische begrippen een rijk en geciviliseerd land maar enige voorzorgsmaatregelen menen is niet verkeerd. Ivar heeft zowel in India als in Nepal gewoond en heeft veel in Azië gereisd. Hij zal tips geven en betrouwbare restaurants uitzoeken. Afhankelijk waar je reeds op reis bent geweest adviseert de GGD de volgende inentingen:

voor de reis begint

 • DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) inenting
 • Buiktyfus inenting
 • Hepatitis A

We zitten deels in een malariagebied. Malariatabletten wordt door de GGD aangeraden. Dengue en filariasis is ook aanwezig maar kan voorkomen worden met Deet (50% van Care Plus, te koop bij de apotheek), lange kleding en een klamboe of spray.

tijdens de reis

Weet dat de meeste reizigers nergens last van hebben tijdens hun reis, zolang je maar enkele gezondheidsregels in acht neemt.

 • drink geen kraanwater. Ook ijsklontjes, waterijsjes, tafelwater in restaurants en gewassen sla dien je te laten staan
 • ga geen honden of katten aanhalen en probeer geen apen te voeren
 • neem een eigen kussensloop mee, lakenzak is handig
 • ga daar eten waar het druk is, niet daar waar het chique (westers) eruit ziet.
 • drink veel (gekochte en gesloten flessen), zeker 4 liter op een dag
 • drink elke dag een coca-cola (dit vernietigd veel bacteriën in je maag-/darmkanaal
 • neem dagelijk 1 orhtiflor probioticum
 • neem dagelijks 1 druppel tea-tree
 • denk logisch na

De grootste ziekmaker is onze angst. Ga niet krampachtig om met alles, geniet van de reis, geniet van de keuken en met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind.

voeding

De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen omdat de groep niet continue bij elkaar is (er is redelijk wat vrijheid in het programma). Het zal dus voorkomen dat we niet met de gehele groep eten. Daarnaast zal de ene het leuk vinden in een lokaal restaurantje te eten en iemand anders kiest liever een toeristenrestaurant en de volgende haalt wat fruit op de markt. Zodoende kan je al voor 5 euro 3 maaltijden inclusief drinken bestellen op een dag, een ander doet het voor 20 euro. Het is wel zo dat Ivar altijd tips zal geven en je kunt altijd met hem meegaan naar een betrouwbare plek om te eten. Je mag mee, het hoeft niet.

de prijs

De prijs ligt op 2.400 euro voor 30 dagen (als studiereis tot 700 euro retour van de belasting), dit is dan:

inclusief

 • vlucht en vervoer ter plaatsen
 • overnachtingen in guesthouses en pensions (2 of 3 personen/kamer)
 • programma, gids en vraagbaak
 • de nodige hulp vooraf (aanschaf visa, etc...)

exclusief

 • visa's (50 euro)
 • vervoer van en naar luchthaven
 • reis- en ongevallenverzekering (+ 1 euro per dag, zie je ziektekostenpolis)
 • inentingen (zie je ziektekostenpolis, doorgaans wordt dit grotendeels vergoedt)
 • voeding (+ 4 euro p/d)
 • persoonlijke aankopen

Enkele gegevens op een rijtje

 • de reis heet "In de Voetsporen v/d Boeddha"
 • de reis is van 03 januari t/m 03 februari 2024
 • de groepsgrootte is maximaal 8 personen + 2 begeleiders
 • de prijs is 2.800 euro (700 euro retour v/d belasting)
 • kijk hier voor de speciale facebook pagina te vinden met alle laatste informatie
 • schrijf je hier in

Uitleg op film