Kruiden en specerijen

De tantristische voedingsleer bestaat 3 deelgebieden:

Categorie indeling
Home
Tantra
Tantra en voeding
Fruit-49741 - bananas apples tangerines close-up - Hans Braxmeier.jpg

Tantristische voedingsleer

Tantristische voedingsleer
Yin yang verhouding voeding
Lijst yin yang verhouding voeding
Lijst zuur base verhouding voeding
Zuur base verhouding voeding
Het vasten
Voedingsstoffen
Kruiden en specerijen
Do's and don'ts in voeding
EndlessKnot03d.png

De kunst van voeding is om de usna/sita en de prakrtih/amla verhouding zo neer te zetten dat het lichaam gemakkelijk prana kan genereren uit dit voedsel zonder tekorten, overschotten of onhandige combinaties te creëren waar het lichaam vervolgens weer iets mee moet gaan doen. In het westen zijn we sterk geneigd om tekorten in voeding op te lossen met supplementen en vaak zijn deze kunstmatig en als ze biologisch zijn, zijn ze toch vaak vanuit chemische processen vervaardigd. De natuur geeft ons haar eigen supplementen, kruiden en specerijen welk alleen maar gedroogd hoeven te worden door de zon om ze te kunnen gebruiken. Middels het maken van kruiden- en specerijenmengsels kan je een perfecte mix maken die geheel beantwoord aan de juiste usna/sita en prakrtih/amla verhoudingen.

Tonen

Net als parfum en etherische oliën hebben ook kruiden en specerijen 3 verschillende tonen. Bij parfum/oliën ruik je deze tonen en bij de kruiden/specerijen proef je deze. De verschillende tonen worden bepaald door usna en sita, ofwel de verhouding tussen ying en yang in de kruiden/specerijen en deze zijn altijd (sterk) base.

hoge tonen

De kruid/specerij heeft zijn uitwerking direct als het in contact komt met slijmvliezen/speeksel en heeft dus zijn ontbranding in de mond/keel. De smaak is even heftig, blijft een korte periode bestaan en verdwijnt dan snel weer. Wil je opnieuw dezelfde sensatie ervaren zal je een volgende hap moeten nemen. De fysieke en energetische uitwerking ervan is zeer beperkt omdat de tijdsduur dat we voeding in de mond hebben kort is. Kruiden/specerijen met hoge tonen gebruiken we dus eigenlijk alleen maar voor de smaak en heeft nauwelijks een energetisch effect op het lichaam.

midden tonen

Deze komen minder door speeksel tot ontbranding maar meer door een zure omgeving zoals in de maag. Er is wel een smaaksensatie maar deze is minder als bij de hoge tonen. de fysieke en energetische uitwerking is er wel omdat de uitwerking in de maag plaatsheeft en voeding daar veel langer verkeert als in de mond

lage tonen

Deze komen tot ontbranding in een omgeving zoals het darmstelsel. Door de inwerking van de darmflora komen deze tonen vrij en aangezien het voedsel hier het langst verblijft hebben deze kruiden/specerijen ook het grootste effect.

1+1=3

door specifieke mengsels te maken van kruiden en specerijen is het mogelijk een cumulatief effect te verkrijgen zodat kruid A de uitwerking van kruid B versterkt en vica versa: 1+1=3 dus. Enige kennis van kruiden en specerijen is verstandig omdat het tegenovergestelde ook mogelijk is; het ene kruid kan het andere blokkeren van zijn uitwerking. Het is altijd goed om een uitgebalanceerde mix te maken van verschillende kruiden met verschillende tonen die eenzelfde energetisch effect op de mens heeft. Aangezien alle kruiden en specerijen base zijn, is alleen de yin/yang verhouding een variabele. Zodoende zijn er slechts 3 mengsels mogelijk:

  • Shiva: sterk yangiserend. Deze brengt de energie naar beneden, aard en werkt het beste bij veel Parvati (hete kruiden)
  • Parvati: sterk yiniserend. Deze opent, creëert en werkt het beste bij te veel Shiva
  • Namaste: berusting - blijf in balans.

Natte en droge variant

Hier een onwetendheid over kruiden en specerijen; wil je de werking van kruiden en specerijen volledig benutten, dan dien je ze opgelost tot je te nemen. De werking van een kruid/specerij is iets anders dan de smaak ervan. Zo kan kruiden strooien over een gerecht welk al op tafel staat, de smaak zul je opmerken maar omdat de kruid niet in oplossing is zal de werking van het kruid nihil zijn.

in water oplosbare kruiden/specerijen

Deze groep kruiden/specerijen kan je in natte gerechten doen zoals soep of een saus. Hoe langer je deze laat meekoken des te sterker de smaak vrijkomt maar des te minder de effectiviteit van de werking zal zijn. Voor de werking is het beste om de kruiden/specerijen 5 minuten (zachtjes) mee te laten koken, voor de smaak is het juist het beste deze zo lang mogelijk mee te laten koken. Wil je zowel genieten van de smaak én de werking, doe deze dan 2 maal in het gerecht, eenmaal aan het begin en laat deze zo lang mogelijk meekoken, dit is voor de smaak. 5 minuten voor het afhalen van het gerecht nogmaals en nu voor de werking van het kruid/specerij.

Maak je een droog gerecht (waar dus weinig vocht bijzit), laat de kruiden/specerijen voor de werking 5 minuten wellen in een laagje heet water (70-80 C). Doe deze oplossing over het gerecht. Wil je de kruiden voor de smaak zo lang mogelijk meekoken/braden, zorg er dan voor dat deze de bodem van de pan/schaal níet raakt, hierdoor verbrand de kruiden/specerijen en krijg je een vieze/bittere smaak. Je kunt in water oplosbare kruiden/specerijen niet in water bewaren.

in olie oplosbare kruiden

Deze groep kruiden/specerijen gedraagt zich totaal anders dan de in water oplosbare variant. Je kunt deze kruiden nooit zomaar over een gerecht strooien omdat er geen gerecht bestaat die zoveel olie bevat dat de kruiden/specerijen geheel oplossen. Tevens duurt het oplossen van deze veel langer als in water. Wil je de werking van deze kruiden/specerijen zo effectief mogelijk maken, dan dien het oliemengsel als volgt te maken:

  • zorg dat alles (de pot, de basisolie en de kruiden/specerijen) op kamertemperatuur is en zorg dat de pot steriel is en geen (afwas)water bevat.
  • doe eerst de olie in de pot.
  • doe nu de kruiden/specerijen erbij (andersom blijven deze aan de pot plakken)
  • plaats de pot nu in de vrieskast. Het mengsel moet uitkomen op een temperatuur van 3-6 gr. C. (afhankelijk van het gekozen mengsel en de basisolie). Komt de temperatuur daaronder dan gaat de olie schiften (je ziet dan vlokjes in de olie). Als dat gebeurt is de olie eigenlijk al verpest en kan je het beste deze weggooien. Let dus goed op!!
  • zet nu de olie in het zonlicht. Zowel de natuurlijke warmte als de zonnestralen zullen het mengproces nu in gang zetten. Laat het gerust enkele dagen hier staan.
  • laat de olie vervolgens 'rusten' op kamertemperatuur voor 24 uur. De olie kan je nu gaan gebruiken.

Deze mengsels kun je veel eerder in een gerecht verwerken omdat de olie een veel hogere temperatuur aankan dan water. De effectiviteit van de kruiden/specerijen en de smaak lopen in deze dus parallel. Wij maken de mengsels zelf en aangezien de zeer vele kruiden zijn die onder Shiva, Parvati of Namaste vallen is de samenstelling en dus ook de smaak iedere keer net even anders.