Lumbini

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 19 nov 2022 om 05:53 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{In de Voetsporen v/d Boeddha header}} thumb|500px|left|Lumbini, Nepal {{In de voetsporen v/d Boeddha}} '''Lumbini''' ligt in de Terai vlakte in het zuiden van Nepal aan de uitlopers van de Himalaya. Hoe dicht we ook bij de grens zitten, Nepal is een wereld van verschil met India en dat merk je meteen. Zo heeft Nepal goed nagedacht hoe ze deze plek wilden gaan vormgeven. Naast de geboorteplaats lag een groot bos en in dat bos hebben ze...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lumbini, Nepal
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Lumbini ligt in de Terai vlakte in het zuiden van Nepal aan de uitlopers van de Himalaya. Hoe dicht we ook bij de grens zitten, Nepal is een wereld van verschil met India en dat merk je meteen. Zo heeft Nepal goed nagedacht hoe ze deze plek wilden gaan vormgeven. Naast de geboorteplaats lag een groot bos en in dat bos hebben ze plots gemaakt en daar zijn alle kloosters en tempel terecht gekomen. Je kan er wandelen of fietsen of met een boot door de verbindende gracht varen. Sinds 1997 staat de plaats op de Erfgoedlijst van UNESCO.

wat hier geschiedde

De vader van Siddhartha (Gautama de Boeddha), Suddhodana, was met 2 zusters getrouwd die tegelijk zijn nichten waren en uit Devadaha (Sakiya-clan) kwamen. Mãyã (Mahamãyã) was de oudste zuster en tevens zijn eerste vrouw en de moeder van Siddhartha, Pajãpati was zijn tweede vrouw. In die tijd was het gebruikelijk dat een vrouw in haar ouderlijk huis beviel en zodoende vertrok Mãyã hoogzwanger naar Devadaha. Zij is daar echter nooit aangekomen omdat halverwege de reis haar vliezen braken en de bevalling vond plaats net buiten Lumbini.

Het park

Er is eigenlijk een park in een park. Het middelste park is de plaats waar de tempel staat over de ruïnes van Siddhartha's geboorteplek heen gebouwd. Hier komen wederom drommen monniken en nonnen bijeen. Het grotere park beslaat alle kloosters en tempels en is een heerlijke bosrijke omgeving. Ze allemaal bezoeken is teveel werk, maar enkele bezichtigen en in een kleine verlaten tempel een eigen meditatie doen is wel heel fijn.

Kapilavastu

Kapilavastu ligt op 30 km. afstand van Lumbini en is de plek waar Siddhartha de eerste 29 jaar van zijn leven heeft gewoond. Deze plek gaan we ook bezoeken en het is hier stil en verlaten. waar Boeddha leefde tot de leeftijd van 29. Sinds 1997 staat de plaats op de Erfgoedlijst van UNESCO, maat is geen druk bezochte toeristische plaats. De heilige plaats Lumbini wordt begrensd door een zone waar alleen kloosters gebouwd mogen worden, geen winkels, hotels of restaurants.

Ons verblijf

Wij verblijven hier 4 nachten en we logeren bij Jupiter. Hij is de eigenaar van een traditioneel Nepalees Herenhuis. In de ochtend en avond doen we onze Puja's en tussendoor bekijken we het park. We maken 2 maal een uitstap; naar Kapilavastu en de plaats waar een groot deel van de as van Gautama de Boeddha ingegraven ligt.

Foto's van Lumbini