Mahasi Sayadaw

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 18 nov 2022 om 12:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Biografie van Mahasi Sayadaw |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Biografie van Mahasi Sayadaw, Vipassana leraar }} thumb|450px|Mahāsi Sayādaw {{meditatieleraar}} '''Mahasi Sayadaw U Sobhana''' (Burma: 29 juli 1904 - 14 augustus 1982...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mahāsi Sayādaw
Categorie indeling
Home
Meditatie
Dhamma wiel
Sub categorieën Meditatie
Boeddhistische meditatie
Meditatieleraar
Meditatieleraar
Gautama de Boeddha
Mahasi Sayadaw
S.N. Goenka
Sayagyi U Ba Khin
Thich Nhat Hanh
Webu Sayadaw
Ledi Sayadaw
Dhamma wiel

Mahasi Sayadaw U Sobhana (Burma: 29 juli 1904 - 14 augustus 1982) was een Birmese Theravada boeddhistische monnik en meditatie-leraar die een aanzienlijke invloed had op het onderwijs van de Vipassana-meditatie.

De stijl waarin Mahasi Sayadaw les gaf was een afgeleide van de zogenaamde 'Nieuwe Birmese Methode', geïnitieerd door van U Nārada. Daarin geldt dat het naleven van het Sillã deel van het boeddhistische moraal een voorwaarde is om überhaupt met meditatie te kunnen beginnen. Meditatie zelf omvat de beoefening van neutraal observeren zoals uitgelegd in de Satipaṭṭhāna. de basis was om de aandacht te vestigen op de sensaties van het rijzen en dalen van de buik tijdens het ademen, waarbij zorgvuldig alle andere sensaties of gedachten worden geobserveerd. Dit gaat gepaard met reflectie op de boeddhistische leringen over causaliteit , waardoor inzicht wordt verkregen in anicca , dukkha en anatta en het verkrijgen van toegang tot de stroom.

Biografie

Mahāsi Sayādaw werd geboren in 1904 in het dorp Seikkhun in Boven- Birma. Hij werd novice op twaalfjarige leeftijd en werd op twintigjarige leeftijd gewijd met de naam Sobhana.

In 1931 nam U Sobhana afscheid van het onderwijs van schriftstudies en ging naar het nabijgelegen Thaton om intensieve Vipassana-meditatie te beoefenen onder leiding van Mingun Jetawun Sayādaw (U Nārada). Deze leraar had geoefend in de afgelegen Sagaing Hills van Boven-Birma, onder leiding van Aletawya Sayādaw, een leerling van de bosmeditatiemeester Thelon Sayādaw. U Sobhāna bood als leraar deze Vipassana-meditatie voor het eerst aan in 1938 in een klein klooster in zijn geboortedorp. Omdat dit klooster bekend stond om zijn metalen tromels ('Mahāsi') werd U Sobhana weldra Mahāsi Sayādaw genoemd. Hoewel hij reeds meditatieleraar was ging hij ook door met zijn studie en in 1941 slaagde hij voor alle examens in de Theravāda boeddhistische teksten en verkreeg de titel van Dhammācariya (Dhamma-leraar).

In 1947 werd Mahāsi Sayādaw door de toenmalige premier U Nu geinstalleerd als resident-leraar in het nieuwe meditatiecentrum in Yangon; de Mahāsi Sāsana Yeiktha.

Mahāsi Sayādaw was een vraagsteller en eindredacteur bij de Zesde Boeddhistische Raad op 17 mei 1954. Hij hielp bij het opzetten van meditatiecentra in heel Birma, evenals in Sri Lanka, Indonesië, Thailand, en tegen 1972 hadden de centra onder zijn leiding meer dan 700.000 mediteerders. In 1979 reisde hij naar het Westen, waar hij retraites hield in nieuw opgerichte centra zoals de Insight Meditation Society (IMS) in Barre, Massachusetts, VS. Bovendien kwamen mediteerders van over de hele wereld om te oefenen in zijn centrum in Yangon. Toen de Mahāsi Sayādaw op 14 augustus 1982 stierf na een zware beroerte, trotseerden duizenden toegewijden de hevige moessonregens om hun laatste eer te bewijzen.

De Mahasi methode

Mahāsi Sayādaw's methode is sterk gebaseerd op de Satipaṭṭhāna Sutta , die beschrijft hoe men de aandacht op de adem vestigt, opmerkend hoe men in- en uitademt.

In de Mahasi-methode zijn de zit-, loop- en sta-meditatie en mindfulness alle 4 even belangrijk als oefenterrein. Respect voor de instructies is noodzakelijk voor vooruitgang. Basisobject bij de oefening is het lichaam, met name het element beweging, een van de vier elementen waaruit materie bestaat. Van daaruit kunnen ook gevoel, denken en natuurlijke verschijnselen object van observatie worden. Observeren neemt een centrale plaats in in de Vijf Beheersende Vermogens (vertrouwen, inspanning, mindfulness, concentratie en intuïtieve wijsheid). Benoemen of labelen richt de geest (vitakka, juiste gerichtheid, right aim ), zodat hij met het object kan versmelten (vicara). Momentane concentratie (op opeenvolgende fysieke en mentale verschijnselen) heeft dezelfde kracht als duurzame concentratie op een concept.

Naast bovenstaande kenmerken is de Mahasi-methode te herkennen door de rol van moraliteit als volledig geïntegreerd onderdeel van de leringen (dus niet een ‘Ethische Code’ die ingelijst aan de muur hangt) en een algehele diepgang (in Westerse termen: eerder emotie, overgave en passie dan intellectualisme). Terwijl de Boeddha’s leer in het Westen aanvankelijk, in de 19e eeuw, als pessimistisch en nihilistisch werd beschouwd, en dit vervolgens veranderde in een zekere gereserveerdheid (‘realistisch’), brengt de leer volgens de Mahasi-methode een optimistische, blijde boodschap.

Opmerkelijke studenten

Mahāsi Sayādaw heeft meerdere leerlingen opgeleid waarvan enkele ook weer een bekendheid hebben gekregen zoals:

  • Ashin Silanandabivamsa
  • Sayādaw U Paṇḍita (Panditārāma)
  • Chanmyay Sayādaw (U Janakabhivamsa)
  • Achan Sobin S. Namto
  • Nyanaponika Thera
  • Anagarika Munindra
  • Ashin Jinarakkhita
  • Joseph Goldstein
  • Sharon Salzberg
  • Jack Kornfield
  • Freda Bedi
  • GV Desani

Publicaties

Mahāsi Sayādaw publiceerde bijna zeventig delen met boeddhistische literatuur in het Birmaans, veel van deze getranscribeerd van lezingen. Hij voltooide een Birmese vertaling van de Visuddhimagga , ("The Path of Purification"), een lange verhandeling over de boeddhistische praktijk door de 5e-eeuwse Indiase Theravadin-boeddhistische commentator en geleerde Buddhaghosa. Hij schreef ook een boek met de titel Manual of Vipassana Meditation . Zijn Engels werken zijn onder meer:

  • (1971) Satipatthana Vipassana-meditatie
  • (1983) Gedachten over de Dhamma
  • (1986) De ups en downs van wedergeboorte
  • (1991) Praktische Vipassana-oefeningen (PDF) . boeddhistische publicatiemaatschappij, ISBN 978-9552400896.
  • (1998) Vooruitgang van inzicht: verhandeling over boeddhistische Satipathana-meditatie . boeddhistische publicatiemaatschappij . ISBN 978-9552400902. Gearchiveerd van het origineel op 2000-12-08
  • (2016) Handleiding voor inzicht . Wijsheid publicaties . ISBN 9781614292777