Maitreya Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 10 jan 2023 om 06:06 (→‎Mythologie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maitreya wordt altijd zittend afgebeeld.
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Maitreya wordt beschouwd als de toekomstige Boeddha van deze wereld in de Boeddhistische mythologie. Als de 5e en laatste Boeddha van de huidige kalpa, zullen Maitreya's leringen gericht zijn op het herstel van de Dharma (de Boeddhistische filosofie). In alle Stromingen binnen het boeddhisme wordt hij gezien als de directe opvolger van Gautama de Boeddha. In sommige boeddhistische literatuur, zoals de Amitabha Sutra en de Lotus Sutra, wordt hij Ajita genoemd. Ondanks dat veel religieuze figuren en spirituele leiders door de geschiedenis heen beweerden Maitreya te zijn, zijn alle boeddhisten het er stellig over eens dat dit valse beweringen waren, wat aangeeft dat Maitreya, de Boeddha van de Toekomst, nog moet verschijnen.

Profetie

Volgens de boeddhistische traditie is Maitreya een bodhisattva waarvan wordt geprofeteerd dat hij op aarde zal verschijnen, volledige verlichting zal bereiken en de Dharma zal onderwijzen. Volgens de geschriften zullen de leringen van Maitreya vergelijkbaar zijn met die van Gautama de Boeddha. Er wordt geprofeteerd dat de komst van Maitreya zal plaatsvinden in een tijdperk waarin de leringen van Gautama de Boeddha door het grootste deel van de aardse wereld zijn vergeten.

Volgens deze boeddhistische profetie verblijft Maitreya momenteel in de Tushita-hemel. Maitreya is de vroegste bodhisattva rond wie zich een cultus ontwikkelde en wordt genoemd in geschriften uit de 3e eeuw na Christus. Maitreya is in het verleden ook in een duizendjarige rol werkzaam geweest bij vele niet-boeddhistische religies, zoals theosofie, de Witte Lotus, en ook bij moderne nieuwe religieuze bewegingen, zoals Yiguandao.

De naam Maitreya is afgeleid van het Sanskriet 'maitrī' wat 'vriendschap' betekent. De Pali-vorm Metteyya wordt genoemd in de Cakkavatti-Sīhanāda Sutta ( Digha Nikaya 26) van de Pāli Canon, en ook in hoofdstuk 28 van de Buddhavamsa.

Mythologie

Volgens de boeddhistische mythologie heeft elke kalpa (tijdsduur van een universum) 1.000 boeddha's [16] De vorige kalpa was de vyuhakalpa (Glorieuze eon), en de huidige kalpa wordt de bhadrakalpa (Glorieuze eon) genoemd . De zeven boeddha's uit de oudheid ( Saptatathāgata ) zijn zeven boeddha's die de vyuhakalpa en de bhadrakalpa overbruggen:

Profetie

Maitreya zal de vijfde en toekomstige Boeddha van de bhadrakalpa zijn, en zijn komst zal plaatsvinden nadat de leringen van Gautama Boeddha niet langer worden beoefend.

Maitreya's komst betekent het einde van de middentijd, de tijd tussen de vierde Boeddha (Gautama de Boeddha), en de vijfde Boeddha, Maitreya, die wordt gezien als een dieptepunt in het menselijk bestaan. Volgens de Cakkavatti Sutta (Digha Nikaya 26) zal Maitreya Boeddha geboren worden in een tijd waarin mensen tachtigduizend jaar oud zullen worden, in de stad Ketumatī (huidige Varanasi), wiens koning de Cakkavattī Sankha zal zijn. Sankha zal in het paleis wonen waar eens koning Mahāpanadā woonde, maar later zal hij het paleis weggeven en zelf een volgeling van Maitreya Boeddha worden.

De geschriften zeggen dat Maitreya verlichting zal bereiken in zeven dagen (wat de minimale periode is), op grond van zijn vele levens van voorbereiding op het boeddhaschap, vergelijkbaar met die vermeld in de Jataka-verhalen. Op dat moment zal hij een lezing geven; die van de tien niet-deugdzame daden zijn (doden, stelen, seksueel wangedrag, liegen, verdeeldheid zaaiende spraak, beledigende spraak, ijdele spraak, hebzucht, schadelijke bedoelingen en verkeerde opvattingen) en de tien deugdzame daden (het opgeven van: doden, stelen, seksueel wangedrag, liegen, verdeeldheid zaaiende spraak, beledigende spraak, ijdele spraak, hebzucht, schadelijke bedoelingen en verkeerde opvattingen).

Voorspelde biografie

Maitreya zal worden geboren in de Brahmana kaste. Zijn vader heet Tubrahmā en zijn moeder Brahmavadi en zij leven in Ketumatī, dat zal worden geregeerd door koning Saṅkha. Maitreya's echtgenote zal prinses Sandamukkhī en zijn zoon Brahmavaṁsa zijn. Na de geboorte van zijn zoon zal Maitreya vertrekken om ascese te beoefenen . Hij zal 7 dagen oefenen. Na de oefening wordt hij gewekt onder een Mesua ferrea boom. De discipelen van Maitreya Boeddha zijn:

 • Asoka, een Agraśrāvaka en zijn mannelijke rechter hoofddiscipel
 • Brahmadeva, een Agraśrāvaka en zijn mannelijk linker hoofddiscipel
 • Sumana, de vrouwelijke rechter hoofddiscipel Agasāvikā
 • Paduma, de vrouwelijke linker hoofddiscipel Agasāvikā
 • Sīha, zijn primaire begeleider

Maitreya zal 40 meter lang zijn en zal 88.000 jaar oud worden. Net als Maṅgala Buddha zullen zijn stralen ervoor zorgen dat mensen moeilijk onderscheid kunnen maken tussen dag en nacht. Zijn leringen zullen de komende 180.000 jaar behouden blijven. Volgens het commentaar van Anāgatavamsa zal zijn leer 360.000 jaar duren.

Mensen die dachtewn Maitreya te zijn

 • In 613 claimde de monnik Xiang Haiming zichzelf Maitreya en nam hij een keizerlijke titel aan.
 • In 690 riep Wu Zetian , keizerin van het Wu Zhou-interregnum (690-705), zichzelf uit tot incarnatie van de toekomstige Boeddha Maitreya, en maakte van Luoyang de 'heilige hoofdstad'. In 693 verving ze tijdelijk de verplichte Dao De Jing in het curriculum door haar eigen Regels voor Ambtenaren.
 • Gung Ye, een Koreaanse krijgsheer en koning van de kortstondige staat Taebong in de 10e eeuw, beweerde dat hij de levende incarnatie van Maitreya was en beval zijn onderdanen hem te aanbidden. Zijn bewering werd op grote schaal afgewezen door de meeste boeddhistische monniken en later werd hij onttroond en vermoord door zijn eigen dienaren.
 • Bahá'u'lláh (1817–1892), de profeet-stichter van het Bahá'í-geloof, wordt door bahá'ís erkend als de beloofde Maitreya Boeddha en de Beloofde van alle religies.
 • Lu Zhongyi (1849-1925), de 17e patriarch van Yiguandao, beweerde een incarnatie van Maitreya te zijn.
 • L. Ron Hubbard, grondlegger van de geloofssystemen Dianetics en Scientology, suggereerde dat hij "Metteya" (Maitreya) was in het gedicht Hymn of Asia uit 1955. Talrijke redacteuren en volgelingen van Hubbard beweren dat in het voorwoord van het boek specifieke fysieke kenmerken zouden worden geschetst - in niet nader genoemde Sanskrietbronnen - als eigenschappen van de komende Maitreya eigenschappen waren waarmee het uiterlijk van Hubbard zogenaamd overeenkwam.
 • Samael Aun Weor (1917–1977); verklaarde in The Aquarian Message dat "de Maitreya Boeddha Samael de Kalki-avatar van de New Age is." De Kalkiaanse avatar en Maitreya Boeddha, beweerde hij, zijn dezelfde "Witte Ruiter" van het boek Openbaring.
 • Adi Da werd door zijn toegewijden voorgesteld als Maitreya: "Een allesovertreffende God-Mens die nog moet komen - een laatste avatar, de ultieme Messias, een volmaakte profeet of verlichte wijze, een spirituele bevrijder die zal verschijnen in de 'late tijd', het 'donkere' tijdperk waarin de mensheid verloren is gegaan, blijkbaar afgesneden van Wijsheid, Waarheid en God. Boeddhisten noemen die Verwachte 'Maitreya'."
 • Aanhangers van BR Ambedkar in de Dalit-boeddhistische beweging beschouwen hem als een bodhisattva, de Maitreya, hoewel hij die zelf nooit heeft opgeëist.
 • Veel geleerden en analisten beweerden dat de Hindoe Avatar Kalki Maitreya was.
 • Sommige moslimschrijvers, waaronder die van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, beweerden dat de islamitische profeet Mohammed Maitreya was.
Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha