Naropa

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 26 nov 2022 om 12:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naropa

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama
Dhamma wiel

Het leven van Naropa

Naropa (1016 - 1100) werd geboren als een Bengaalse prins genaamd Samantabhadra. Op jonge leeftijd kwam hij in opstand tegen zijn koninklijke training. Op de leeftijd van 8 jaar, eiste hij naar Kasjmir te gaan, om een ​​intellectuele opleiding te volgen bij de beste leraren van die periode. 3 jaar later begon hij eindelijk met de studie van logica, wetenschap, grammatica, retoriek en kunst.

Ondertussen hadden zijn ouders, volgens de gewoonte van die tijd, zijn huwelijk geregeld met Vimaladipi, een brahmaanmeisje. De ceremonie vond plaats bij zijn terugkeer, maar 8 jaar later drong Naropa aan op de ontbinding van het huwelijk en keerde terug naar Kasjmir om tot monnik te worden gewijd en om verder te studeren. Enkele jaren later, op zijn achtentwintigste, trok zijn interesse hem naar Nalanda University, in de buurt van Rajgir, beroemd om zijn boeddhistische filosofen. Naropa was zo'n intellectueel dat hij te zijner tijd een van de leidende wetenschappers van de universiteit werd.

Omtmoeting met Tilopa

Volgens de legende verscheen er op een dag, terwijl hij studeerde, een dakini aan Naropa en vroeg of hij de woorden van de Dharma (de leer van de Boeddha) begreep. Hij antwoordde van wel en toen ze blij leek met zijn antwoord, voegde hij eraan toe dat hij ook de betekenis ervan begreep. Op dit punt barstte de dakini in tranen uit en zei dat hij een groot geleerde was, maar ook een leugenaar, aangezien de enige die de leringen begreep haar broer Tilopa was. Toen hij de naam 'Tilopa' hoorde, ervoer hij een intens gevoel van toewijding en Naropa besefte dat hij de leraar moest vinden om volledige realisatie te bereiken. Hij verliet zijn studie en baan aan de universiteit en ging op zoek naar Tilopa. Naropa onderging toen wat bekend staat als de twaalf kleine ontberingen in zijn zoektocht om zijn leraar te vinden, alle ontberingen waren verborgen leringen op zijn pad naar verlichting. Hij ontmoette uiteindelijk Tilopa, zonder hem eerst te herkennen, en werd aan twaalf zware tests onderworpen. Nadat hij hiervoor slaagde kreeg hij de volledige transmissielijnen die hij vervolgens begon te oefenen. Terwijl hij studeerde en mediteerde met Tilopa, moest Naropa nog eens twaalf grote ontberingen ondergaan, trainingen om alle obstakels op zijn pad te overwinnen, met als hoogtepunt zijn volledige realisatie van mahāmudrā. Naropa heeft in totaal twaalf jaar bij Tilopa doorgebracht. Aan de oever van de rivier de Bagmati, nabij de hindoeïstische tempel Pashupatinath, bevindt zich de grot waar hij door Tilopa werd ingewijd en verlichting bereikte.

Later in zijn leven verbleef Naropa in Phullahari, waar hij stierf op 85-jarige leeftijd.

Kagyu leraren lineage

Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa en Gampopa worden gezien als de 'The 5 founding masters'. Daarna kwam de lijn van de Karmapa Lama's die nog steeds zijn lineage heeft.

  • Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
  • Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
  • Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
  • Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
  • Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen
  • Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama (1110–1193), was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme.