Ohm mani padme hum

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 17 nov 2022 om 12:22 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{boeddhistische meditatie}} thumb|400px|'Ohm mani padme hum' in het Tibetaans als muurschildering thumb|400px|Op bergpassen wordt de mantra vaak geschilderd ter bescherming voor de reiziger '''Ohm Mani Padme Hum''' wordt de Mani mantra genoemd. ==Mantra== De Mani mantra en is de mantra van de vier-armige Shadakshar, een avatar van de Ava...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Meditatie
Boeddhistische meditatie
Phra Ajan Jerapunyo-Abbot of Watkungtaphao.jpg
Boeddhistische meditaties
Jhana
Metta
Ohm mani padme hum
Tenang
Tonglen
Vipassana
Lotus position.svg
'Ohm mani padme hum' in het Tibetaans als muurschildering
Op bergpassen wordt de mantra vaak geschilderd ter bescherming voor de reiziger

Ohm Mani Padme Hum wordt de Mani mantra genoemd.

Mantra

De Mani mantra en is de mantra van de vier-armige Shadakshar, een avatar van de Avalokiteshvara Boeddha welk staat voor de compassie en het mededogen, In Mongolië, en Tibet is Avalokiteshvara bekend als Chenrezig en in China als Kwan Yin. Verschillende lama's zoals de Dalai lama en Karmapa lama worden gezien als de incarnatie van Avalokiteshvara en maken de mantra daarom zo belangrijk. Hierbij moet worden opgemerkt dat de lama's niet Avaloketishvara zijn, maar dat Avaloketishvara (energie) door hen werkt en daarom kan het ook aan meerdere lama's toegeschreven worden. De Mani mantra Het is de oudste en belangrijkste mantra binnen het Tibetaans boeddhisme. De mantra is een samenvoeging van vier op zichzelf staande mantra's (Ohm Mani Pame Hum) waarbij Ohm weer is opgebouwd uit 3 op zichzelf staande mantra’s (A U M). Elke mantra heeft geen duidelijke betekenis maar heeft een symboolfunctie welk pas in diepe meditatie ten volle kan worden begrepen. Een vertaling van de mantra is zodoende zeer moeilijk, een poging zou kunnen zijn:

Ohm, het juweel in de lotus, Hum

Ohm

De betekenis van Ohm is zo uitgebreid dat deze een eigen pagina gekregen.

Mani

Mani is het juweel in:

Ohm, het juweel in de lotus, Hum

en verwijst naar de het Drievoudige juweel:

  • Boeddha; het hoogst haalbare voor de mens; de (verlichting) bereiken en een Boeddha te worden
  • Dharma; de leer van Gautama de Boeddha om tot deze verlichting te komen
  • Sangha; de congregatie van gelovigen.

In het Tibetaans boeddhisme werd het "Drievoudig juweel" stoffelijk voorgesteld door de Vajra en de dubbele Vajra (Vishravajra). Vajra wordt ook vaak Dorje genoemd, Vajra betekent juweel en Dorje betekent “heerser der stenen” (hiermee wordt diamant bedoelt). Binnen het Tibetaans boeddhisme is het Drievoudige juweel de belangrijkste soetra, vandaar dat Tibetaans boeddhisme ook Vajrayana boeddhisme of diamantweg boeddhisme wordt genoemd. Dorje is een eretitel die monniken en lama’s kunnen krijgen.

Padma/Padme

Padme is de lotus in:

Ohm, het juweel in de lotus, Hum

en verwijst naar de staat van geestelijke ontplooiing van een persoon. Het Tibetaans boeddhisme gaat uit van de drie energiestromingen; Shiva, Parvati en Prana waarbij Shiva en Parvati voor de onbalans en Prana voor de balans zorgen. Padme is de balans van Prana en kan gezien worden als Metta-ji.

Hum

Hum kan gezien worden als het resultaat van de voorgaande deelmantra's en verwijst naar de energie van mededogen, compassie en onvoorwaardelijke liefde die hier uit voortkomt. Binnen het Boeddhisme wordt dit gezien als metta.

Ohm mani padme hum

Ohm, het juweel in de lotus, Hum

Vanuit bewustzijn (Ohm) kan de boeddhistische visie (Mani) inzichtelijk worden (Padme) waardoor de ultieme balans (Hum) kan ontstaan gevonden worden. Mani rust dus in de schoot van Padme. Wie (Sangha) dit juweel bezit (Dharma) overwint de kringloop van geboorte en dood en raakt verlicht (Boeddha).

Een andere uitleg is dat de mantra de 6 emoties welk ons in onbalans brengen zuivert:


mantra zuivert dierenriem gebedsvlagkleur
Ohm trots goden wit
Ma- jaloersheid/genotzucht halfgoden blauw
-ni begeerte mensen geel
Pa- onwetendheid dieren groen
-dme bezitsdrang hongerige geesten rood
Hum aversie hellebeesten zwart


  • Ohm bevrijdt je van trots, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de godenwereld
  • Ma- bevrijdt je van jaloezie, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de halfgodenwereld
  • -ni bevrijdt je van lust en passie, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de mensenwereld
  • Pa- bevrijdt je van onwetendheid, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de dierenwereld
  • -dme bevrijdt je van gehechtheid, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de wereld van hongerige geesten
  • Hum bevrijdt je van woede, de hoofdreden voor een wedergeboorte in de hellewereld

Hoe de mantra te gebruiken

De Mani mantra bestaat uit 4 submantra’s waarbij ook de eerste submantra uit 3 aparte mantra’s bestaat. Zodoende is de mani mantra een gelaagde mantra, er zitten meerdere lagen in. Om tot die lagen te komen en de ware inzichten te verkrijgen welk in de mantra verborgen zitten is meditatie de enige werkwijze. Resoneer de mantra in je ademhaling maar ga je ademhaling niet opzettelijk veranderen. Als de mantra de ademhaling veranderd is dat prima. Je zult merken dat je twee of driemaal de mantra in één ademhaling kunt plaatsen. Laat de mantra helemaal opgaan in de ademhaling, zowel in Zazen als in Samsara.