Paduma Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 5 dec 2022 om 18:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Paduma is de 11e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Paduma werd geboren in Campaka. Zijn vader was de krijger Asama en zijn moeder Asamā. Tienduizend jaar lang leefde hij als gezinshoofd in drie paleizen: Nandā, Suyasā en Uttarā. Zijn vrouw was Uttarā en zijn zoon Ramma.

Hij verliet het huis in een strijdwagen en beoefende ascese gedurende acht maanden. Dhaññavatī gaf hem melkrijst, en een Ājīvaka, Tiṭṭhaka genaamd, strooide gras voor zijn zitplaats onder zijn Bodhiboom, die een Mahāsona was. Hij onderwees zijn eerste verhandeling in Dhanañjuyyāna.

Leerlingen

Zijn belangrijkste discipelen waren zijn jongere broers Sāla en Upasāla en zijn begeleider was Varuna. Rādhā en Surādhā waren zijn belangrijkste vrouwelijke discipelen, en zijn belangrijkste beschermheren waren Bhiyya en Asama onder de mannen en Rucī en Nandarāmā onder de vrouwen. Zijn lichaam was achtenvijftig el hoog en hij leefde honderdduizend jaar. Hij stierf in Dhammārāma en zijn relikwieën werden verspreid.

Het commentaar van Buddhavamsa stelt dat zijn volledige naam Mahāpaduma was, dat hij zo werd genoemd omdat op de dag van zijn geboorte een regen van lotussen over Jambudīpa viel, en dat de Bodhisatta in die tijd een leeuw was.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha