Reis-door-de-chakras

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

De Dhammachakra is de boeddhistische visie op het Chakra-systeem met daarin 8 verschillende thema's die ons Mens maken. Is een thema in onbalans dan pas spreken we van een Chakra.

Gedurende 8 dagen gaan we met deze 8 thema's aan de slag.

Thema's en Chakra's

De Dhammachakra is een wiel met 8 spaken, dit zijn de 8 thema's die universeel zijn voor elk mens. Als elk thema goed ontwikkeld en in balans is, is de persoon in zijn geheel in balans. Enige onbalans in een thema is niet erg, zolang dit maar kortdurend is en de persoon als vanzelf weer in balans komt betreffende dit thema.

Een thema kan ook langdurig in onbalans zijn, iets wat vaker voorkomt als het thema nooit goed ontwikkeld is. Het thema krijgt dan een emotionele, mentale én fysieke uitwerking en die zijn altijd hetzelfde. Zo ervaren we verliefdheid als 'vlinders in de buik'. Verliefdheid voel je nooit op je elleboog. En zo herkennen wij meerdere chakra's aan hun fysieke uitwerking: 'klomp in je maag', 'brok in de keel', etc... Zodra een thema een uitwerking gaat krijgen op het emotionele-, mentale- en fysieke lichaam spreken we van een chakra. Een chakra is dus een thema in (langdurige) onbalans.

Thema Werking van het Thema Chakra = onbalans Werking van het Chakra
aarding vertrouwen kadering angst
dualiteit ervaren emoties schuld
ego beleven ik schaamte
compassie liefde mijn verdriet
weerbaarheid kracht mijn afwezigheid
communicatie & creativiteit contact ik leugen
intuïtie voelen emoties illusie
onbegrensheid overgave kadering gehechtheid

Als een thema in balans is heeft de mens de volledige vrijheid om met dat thema om te gaan zoals hij wenst. Zodra het thema een chakra is geworden komt de beperking. Er is dan geen vrijheid meer maar de mens wordt gestuurd door emoties, ingegeven door begeerte of aversie.

Wat gaan we doen

De thema's; Aarding, Dualiteit en Ego zijn de 3 'basis-thema's'. De overige 5 worden 'gevolg-thema's' genoemd en kunnen zich alleen in harmonie ontwikkelen als deze 3 basisthema's in balans zijn. Komt het thema 'Communicatie en Creativiteit' in onbalans (het wordt een chakra), dan ligt de oorzaak daarvan altijd in één van de 3 basis-thema's. Zodoende komt het dus voor dat er vaak meerdere chaka's tegelijk aanwezig zijn.

Tijdens deze week gaan we verschillende dingen doen:

  • de gehele Dhammachakra (de boeddhistische visie op de chakra's) uitleggen
  • op de 1e dag behandelen we het 1e thema/chakra, op de 2e dag het 2e thema/chakra en op de 3e dag het 3e thema/chakra. De eerste 3 thema's/chakra's zijn het belangrijkste dus die krijgen de volle aandacht. Pas als dit helder is gaan we kijken naar welke gevolgen kunnen onstaan de de overige 5 thema's/chakra's.
  • middels verschillende oefeningen en opdrachten gaan we met elk thema aan de slag. Dit doen we individueel, 1-op-1, in kleine groepjes of met de groep als geheel
  • belangrijk is dat je begrijpt hoe het mechanisme van balans en onbalans, thema's en chakra's werkt en invloed heeft op ons, en wij het dit mechanisme

Wat gaan we níet doen

hoewel we naar onszelf kijken en er vast en zeker dingen naar boven komen is dit geen 'therapie-week'. Wij zijn geen psycholoog of therapeut en pretenderen dat ook niet. We gaan dus niet graven naar oorzaak-en-gevolg, we leggen wel uit hoe het boeddhisme kijkt naar oorzaak-en-gevolg. We gaan geen verhaal zoeken bij een chakra, we leggen wel uit hoe de geest verhalen maakt.

Programma

Tijden Gaan we doen...
07:00 Opstaan...
07:30 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...

Vipassana op Ekãyano

Gegevens