Sayagyi U Ba Khin

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 18 nov 2022 om 12:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Biografie van Sayagyi U Ba Khin |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Biografie van Sayagyi U Ba Khin, Vipassana leraar }} thumb|450px|Sayagyi U Ba Khin (links) {{meditatieleraar}} '''Sayagyi U Ba Khin''' (Burma/Myanmar: 6 maart...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sayagyi U Ba Khin (links)
Categorie indeling
Home
Meditatie
Dhamma wiel
Sub categorieën Meditatie
Boeddhistische meditatie
Meditatieleraar
Meditatieleraar
Gautama de Boeddha
Mahasi Sayadaw
S.N. Goenka
Sayagyi U Ba Khin
Thich Nhat Hanh
Webu Sayadaw
Ledi Sayadaw
Dhamma wiel

Sayagyi U Ba Khin (Burma/Myanmar: 6 maart 1899 - 19 januari 1971) was de eerste accountant-generaal van de Unie van Birma. Daarnaast was hij de oprichter van het Internationale Meditatiecentrum in Yangon, Burma en staat vooral bekend als een toonaangevende autoriteit op het gebied van Vipassana-meditatie in de twintigste eeuw.

Leven en werken

Ba Khin werd geboren op 6 maart 1899 in Yangon tijdens de Britse koloniale overheersing. Hij slaagde voor het eindexamen van de middelbare school en won een studiebeurs voor zijn vervolgopleiding. Maar onder invloed van zijn familie stopte hij zijn opleiding om geld voor de familie te gaan verdienen. Zijn eerste baan was bij een Birmese krant genaamd 'The Sun', maar na enige tijd begon hij te werken als boekhouder in het kantoor van de Accountant-generaal van Birma. In 1926 slaagde hij voor het examen Accounts Service, gegeven door de provinciale overheid van India. In 1937, toen Birma werd gescheiden van India, werd hij benoemd tot de eerste hoofdinspecteur van het speciale kantoor.

In datzelfde jaar, januari 1937, ontmoette Ba Khin een leerling van Saya Thet Gyi. Thet Gyi was een rijke boer en leerling van de beroemde meester Ledi Sayadaw , die hem Anapana-sati leerde, een vorm van meditatie die door [Gautama de Boeddha]] werd onderwezen. Toen Ba Khin het probeerde, ervoer hij een goede concentratie, wat zo veel indruk op hem maakte dat hij besloot een volledige cursus Vipassana-meditatie te volgen van Thet Gyi. Ba Khin maakte goede vorderingen tijdens deze eerste tiendaagse cursus en zette zijn oefening voort tijdens regelmatige bezoeken aan het centrum van zijn leraar en ontmoetingen met Thet Gyi wanneer hij naar Rangoon kwam.

In 1941 deed zich een schijnbaar toevallig incident voor dat belangrijk zou worden in zijn leven. Toen hij voor overheidszaken in het noorden van Birma was, ontmoette hij bij toeval Webu Sayadaw, een monnik die algemeen werd erkend als een arahant. Webu Sayadaw was onder de indruk van Ba ​​Khins vaardigheid in meditatie en spoorde hem aan om les te geven.

Tegelijk bleef Ba Khin in publieke dienst en werd op 4 januari 1948, de dag dat Birma onafhankelijk werd, benoemd tot eerste accountant-generaal van de Unie van Birma.

In 1950 richtte hij de Vipassana Vereniging van het Boekhoudkantoor op waar leken, voornamelijk medewerkers van dat kantoor, Vipassana-meditatie konden leren. In 1952 werd het Internationale Meditatiecentrum (IMC) geopend in Rangoon, vlakbij de Shwedagon-pagode. Hier kregen veel Birmese en buitenlandse studenten onderricht in de Dhamma van Ba ​​Khin. Hij was ook actief in de planning voor de Zesde Boeddhistische Raad bekend als Chaṭṭha ​​Saṅgāyana (Zesde Recitatie), die in 1954-1956 in Yangon werd gehouden.

Ba Khin stopte uiteindelijk met zijn publieke carrière in overheidsdienst in 1967. Vanaf die tijd, tot aan zijn dood in 1971 verbleef hij in het IMC in Birma, waar hij Vipassana onderwees.

Leerlingen

Er zijn zes internationale meditatiecentra die worden georganiseerd door de Birmese boeddhistische tak van studenten in de Ba Khin-traditie. Elk van deze centra in het Westen is een directe uitloper van het Internationale Meditatiecentrum van Rangoon, Birma, dat werd opgericht door Ba Khin. Deze centra worden geleid door zijn discipel Mya Thwin , bij haar volgelingen bekend als Moeder Sayamagyi.

Een andere leerling van Ba ​​Khin is S.N. Goenka. Er zijn meer dan tweehonderd centra voor Vipassana-meditatie, zoals onderwezen door S.N. Goenka in de traditie van Sayagyi U Ba Khin, in verschillende landen over de hele wereld.

Het was de wens van Ba ​​Khin dat de techniek, die lang verloren was gegaan in India, weer kon terugkeren naar het land van herkomst en zich van daaruit over de hele wereld zou verspreiden. Ba Khin deed een vastberaden poging om naar het westen te reizen om daar Vipassana te onderwijzen. Door de destijds geldende reisbeperkingen heeft hij zijn wens nooit persoonlijk kunnen vervullen. Toen hij besefte dat zijn tijd opraakte, gaf hij in 1969 per brief de volgende buitenlandse studenten opdracht om lessen te gaan verzorgen en vertrouwde hij hen toe om Vipassana in hun respectievelijke landen te onderwijzen.

  • Dr. Leon Wright, PhD., Professor of Religion, Washington DC, VS
  • Dhr. Robert H. Hover, La Mirada, Californië, VS
  • Mevr. Ruth Denison , Hollywood, Californië, VS (alleen om vrouwen les te geven)
  • Mevr. Forella Landie, British Columbia, Canada (alleen om les te geven aan vrouwen)
  • Dhr. John Earl Coleman , Maidenhead, VK
  • Dhr. J. Van Amersfoort, Den Haag, Nederland
  • Dhr. SN Goenka , Bombay, India.

Lineage