Sen lijnen

Sen lijnen (Sen Rib of Rib Sen) worden veelvuldig toegepast binnen de massage en andere hands-on technieken zoals Reiki. Sen lijnen zijn veel minder bekend dan Meridianen terwijl ze veel vaker worden gebruikt. De termen Sen lijnen en Meridianen worden ook heel vaak door elkaar gebruikt.

De loop van de Sen Kalathari
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De Sen lijnen
Ynglist nine energetic centres.svg
Sen lijnen
de belangrijkste sen lijnen
Sen Sumana
Sen Ittha
Sen Pingkhala
Sen Kalathari
Sen Lawusang
Sen Ulangka
Sen Sahatsarangsi
Sen Thawari
Sen Nanthakrawat
Sen Kitchanna
Muladhara.png

Sen rib

Hoewel er naar verluidt ongeveer 72.000 kleinere Sen lijnen zijn, kunnen deze teruggebracht worden naar de 10 belangrijkste Sen lijnen. Deze onzichtbare kanalen lopen door ons lichaam en verspreiden onze levensenergie (Prana, Chi, Ki, Universele energie). De Sen lijnen zijn dus de infrastructuur van Prana en zijn zodoende van wezenlijk belang voor de gezondheid van ons lichaam. Er kunnen zich 2 soorten blokkades voordoen:

  • Een Sen lijn is 'verstopt' of 'geblokkeerd' zodat de Prana er niet doorheen kan stromen
  • De Prana stroomt niet goed

Het niet stromen van Prana heeft dus niet altijd met de Sen lijnen te maken, het probleem kan dus ook de Prana zelf zijn.

Verschillen Sen lijnen, Meridianen en Nadi's

Hoewel Sen Lijnen Meridianen en Nadi's energiebanen in het lichaam zijn, zijn ze toch wezenlijk anders.

Functie Meridianen Nadi's Sen lijnen
Welke energie stroom er door: eigen energiestroming eigen energiestroming Alle energiestromingen
Ligging: Vaak diep in het lichaam diep in het lichaam oppervlakkig
Stroomrichting: van boven naar beneden op of neer op én neer
Toepasbaarheid in massage: Matig Niet Veel

Er zijn 12 belangrijke meridianenstelsels en elk stelsel heeft een groot aantal sub-, bij- en neven-meridianen die hetzelfde doen. Zo stroomt er door de Nier meridiaan alleen maar Nier-energie en stroomt er door de duizenden sub, bij en neven-meridianen van deze Nier-meridiaan ook alleen maar Niet-energie. En zo is dat met elke meridiaan. Deze sub-, bij- en neven-meridianen zijn ook weer variabel in belangrijkheid en de belangrijkste van deze sub-meridianen worden soms nadi's genoemd. Daarnaast zijn er ook Nadi's die een geheel eigen functie en energiestroming hebben. Meridianen en nadi's zijn dus qua energiestroming specifiek, er kan maar 1 type energie doorheen.

De energiestroming in de meridianen gaat altijd van boven naar beneden. Bij nadi's gaat het van boven naar beneden of van beneden naar boven, maar nooit tegelijk. de energiestroming bij de sen lijnen gaat van boven naar beneden maar kan tegelijk ook van beneden naar boven lopen.

De ligging van Meridianen is heel grillig en ze lopen dan weer aan de oppervlakte en dan weer die het lichaam in. Bij een massage is het daarom niet mogelijk 1 hele meridiaan te volgen. De nadi's liggen allemaal diep in het lichaam zodat we met massage hier niks mee kunnen. Sen lijnen liggen op een logische manier aan de oppervlakte en zijn zodoende zeer geschikt voor de massage.

  lees meer over dit onderwerp op: Meridianen   lees meer over dit onderwerp op: Nadi's

Gebruik van de Sen lijnen

Sen lijnen lopen dus aan de oppervlakte van het lichaam, alle energieën kunnen er doorheen van boven naar beneden en van beneden naar boven en de ligging is logisch. Sen lijnen zijn dus uitermate geschikt als toepassing in de massage. Door de sen lijnen te deblokkeren of te openen en door de energiestroom te 'balanceren', behouden of herstellen we de goede werking van ons lichaam en geest, waardoor ongemakken en pijnen worden voorkomen, verlicht of genezen. Dit kan ook middels met drukpunten, acupressuur, Trillen, pulseren en wiegen, vedische massage rekoefeningen of met yogahoudingen.

De ligging van de Sen lijnen

Elk van de 10 sen lijnen bespreken we op deze site afzonderlijk met een kaart waar en hoe de Sen lijn loopt. Maar algemeen genomen lopen de Sen lijnen (zowel de 10 belangrijkste, als de kleinere Sen lijnen):

  • Tussen de spieren. Voornamelijk in de ledematen is dit een handige ezelbrug omdat zowel op de armen en de benen gemakkelijk tussen de spieren gemasseerd kan worden.
  • op de overgang van botstructuur naar weefselstructuur. Je masseert zoveel mogelijk onder het bot en niet op het bot.

De 10 belangrijkste Sen lijnen

Hoewel elke energiestroming door een Sen lijn kan lopen, zijn de sen lijnen dé infrastructuur voor Prana. Prana is niet één en dezelfde energie, maar heeft verschillende functies en verschijningsvormen. Zodoende heeft ook elke Sen lijn weer zijn eigen karakteristiek.

Sen Sumana

Sen Sumana loopt voornamelijk langs de wervelkolom en wordt misschien wel beschouwd als de belangrijkste van de tien Sen-lijnen. Het wordt geassocieerd met het windelement en de ademhalingsfunctie, maar ook met buik- en spijsverteringsproblemen.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Sumana

Sen Ittha

Sen Ittha wordt geassocieerd met het Aarde-element. Doorgaans is de Sen Ittha gerelateerd aan het genezen of verlichten van hoofdpijn, sinusitis, rug- en nekpijn en heupzenuwpijn.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Ittha

Sen Pingkhala

Sen Pingkhala is de tegenhanger van Sen Ittha en wordt geassocieerd met het vuurelement. Deze energielijn is gerelateerd aan het genezen of verlichten van hoofdpijn, sinusitis, rug- en nekpijn en heupzenuwpijn.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Pingkhala

Sen Kalathari

Sen Kalathari, ook wel de emotionele en psychische lijn genoemd, is het energiekanaal dat sterk wordt geassocieerd met 'beweging van de ledematen', dat wil zeggen met beweging en mobiliteit van de armen, handen, benen en voeten. Deze lijn wordt geassocieerd met zowel de vuur- als de windelementen.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Kalathari

Sen Lawusang

Sen Lawusang is gerelateerd aan de functie van de oren en geassocieerd met het windelement. Deze lijn is de tegenhanger van Sen Ulangka.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Lawusang

Sen Ulangka

Net als Sen Lawusang, Sen Ulangka's tegenhanger aan de linkerkant van het lichaam, is Ulangka gerelateerd aan het gezond functioneren van de oren en geassocieerd met het Wind Element.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Ulangka

Sen Sahatsangsi

Sen Sahatsarangsi wordt geassocieerd met het waterelement en de tegenhanger van Sen Thawari. Sen Sahatsarangsi is gerelateerd aan de ogen, de onderbuik en de borst.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Sahatsarangsi

Sen Thawari

Sen Thawari loopt aan de rechterkant van het lichaam en is de tegenhanger van Sen Sahatsarangsi. Het wordt geassocieerd met het waterelement en gerelateerd aan de ogen, de buikstreek en de borst, met speciale indicaties voor de darmen, lever en galblaas.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Thawari

Sen Nanthakrawat

Sen Nanthakrawat is meestal gerelateerd aan de functie van de geslachtsorganen en lagere uitscheidingsorganen, die geassocieerd worden met het windelement.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Nanthakrawat

Sen Kitchanna

Net als Sen Nanthakrawat is Sen Kitchanna gerelateerd aan de gezonde functie van de geslachtsorganen en lagere uitscheidingsorganen, en geassocieerd met het windelement.

  lees meer over dit onderwerp op: Sen Kitchanna

Hoewel Nanthakrawat en Kitchanna overlappende functies hebben, heeft elk van deze Sen-lijnen een ander traject, dat ook andere organen en verschillende functies aanspreekt.