Sikhin Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 4 dec 2022 om 19:09 (→‎Leringen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Volgens de Buddhavaṃsa en de boeddhistische mythologie is Sikhin de drieëntwintigste van achtentwintig Boeddha's. Hij werd Sikhin genoemd omdat zijn unhisa (tulband) op een sikha (vlam) leek.

Biografie

Volgens boeddhistische legende leefde Sikhin 31 kalpa 's, vele miljarden jaren vóór de huidige tijd. Hij werd geboren in Aruṇavatī, gelegen in het Dhule-district van Maharashtra, in het huidige India. Zijn familie behoorde tot de Kshatriya varna, die de heersende en militaire elite vormde van de Vedische periode. Zijn vader was Aruṇa, het opperhoofd van de krijger, en zijn moeder was Pabhāvatī. Zijn vrouw was Sabbakama, en hij had een zoon genaamd Atula.

Sikhī woonde 7.000 dagen in de paleizen van Sucanda, Giri en Vāhana (7.000 jaar volgens de legendes) totdat hij afstand deed van zijn wereldse leven en op een olifant het paleis uitreed. Hij beoefende acht maanden ascese voordat hij verlichting bereikte onder een pundarika- boom. Vlak voordat hij boeddhaschap bereikte, nam hij een kom melkrijst aan van de dochter van Piyadassi n ging op een grasbank zitten die was bereid door Anomadassi, een Ājīvika- asceet.

Bronnen verschillen over hoe lang Sikhin leefde. Hij zou zijn gestorven in Dussarama (of Assarama), ergens in de buurt van de Silavati-rivier , op de leeftijd van 37.000 of 70.000 dagen.

Fysieke kenmerken (mythologie)

Sikhin ongeveer 17 meter lang en zijn lichaam straalde licht uit over een afstand van 14 km.

Leringen

Sikhī hield zijn eerste preek in Migachira Park voor 100.000 discipelen, zijn tweede preek voor 80.000 discipelen en zijn derde preek voor 70.000 discipelen.

Hij demonstreerde zijn tweelingwonder op een plek in de buurt van Suriyavati onder een champakaboom. Abhibhu en Sambhava waren zijn belangrijkste monniksdiscipelen; en Akhila en Paduma waren zijn belangrijkste vrouwelijke discipelen. Zijn belangrijkste begeleider was Khemankara. Sirivaddha en Chanda (of Nanda) waren zijn belangrijkste mannelijke beschermheren; en Chitta en Sugutta waren de belangrijkste onder de vrouwen.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha