Subhuti

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 09:59 (→‎het belang van Subhuti)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Alara Kalama
Ambapali
Ananda
Angulimala
Anuruddha
Assaji
Bimbisara
Devadatta
Khema
Maha Moggallana
Maha Kassapa
Pajapati Gotami
Pasenadi
Purna
Rahula
Subhuti
Sariputta
Uppalavanna
Upali
Yasodhara
Dhamma wiel

Subhuti (Sanskriet: goed, bestaan) was een leerling van Gautama de Boeddha en over zijn belangrijkheid bestaat menige discussie. Zo wordt hij in de Pali-canon nauwelijks genoemd, maar komt hij wel in vele Mahayana soetra's voor. In de Diamant soetra (Vajracchedikā Prajñāpāramitā Sūtra) is Subhuti degene die telkens een gesprek met Boeddha heeft en Subhuti heeft een belangrijke rol gehad in het uitdragen van de vroegere Prajñāpāramitā soetra's.

In de Zen traditie komt Subhuti vaak voor in meerdere koans.

Ontmoetting met Gautama de Boeddha

Subhuti werd geboren in een rijke brahmaanse familie in India en groeide op in een omgeving van privilege en welvaart. Op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in spiritualiteit en ging hij op zoek naar antwoorden op de grote vragen van het leven. Toen hij Gautama de Boeddha ontmoette, werd Subhuti zijn leerling en bracht hij veel tijd door in zijn gezelschap. Hij ontwikkelde een diep begrip van de boeddhistische leer en werd bekend als een van de meest wijze en verlichte discipelen van de Boeddha.

Het belang van Subhuti

Subhuti wordt vaak gecrediteerd met het ontwikkelen van de Diamant soetra, een belangrijk boeddhistisch geschrift binnen het Mahayana dat de leer van de "perfecte wijsheid" verkondigt. Hij staat ook bekend om zijn lessen over de leer van het "leeg zijn", die de basis vormen van veel moderne vormen van boeddhistische filosofie.

Na de dood van Gautama de Boeddha speelde Subhuti een belangrijke rol in de verspreiding van het boeddhisme. Hij reisde door heel India en verspreidde de leer van de Boeddha naar verschillende regio's en gemeenschappen. Hij werd ook bekend als een grote leraar en veel van zijn leerlingen werden zelf belangrijke figuren in de ontwikkeling van het boeddhisme.

Subhuti wordt herinnerd als een van de grootste discipelen van de Boeddha en een belangrijke figuur in de geschiedenis van het boeddhisme. Zijn leringen en inzichten hebben een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van het boeddhisme en zijn nog steeds relevant voor moderne beoefenaars. Zijn leven en werk zijn een inspiratie voor velen die de weg van de Boeddha volgen.

Luisterboek (Podcast)