Sujata Boeddha

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Sujata is de 15e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de tweede Boeddha van de Maṇḍa kalpa.

In de Buddhavamsa van de Pali-canon wordt hij kort genoemd als:

Hij heeft de kin van een leeuw en de schouders van een os . Hij is het meest unieke wezen en niemand durfde hem te benaderen. Zonder vuil straalt zijn teint als een heldere maan of als een stralende zon voor de eeuwigheid.

Biografie

Volgens Theravada Boeddhisme's Pali canon 's Buddhavamsa en zijn commentaar, is Sujāta Boeddha de vijftiende van zevenentwintig Boeddha's die voorafgingen aan de historische Gotama Boeddha . Hij was ook de tweede Boeddha van de Maṇḍa kalpa .

Biografie

Sujāta Boeddha werd geboren in Sumaṅgala. Zijn ouders waren koning Uggata en koningin Aggamahesī Pabhāvedi. Hij dankt zijn naam aan het feit dat de mensen vredig en kalm waren toen hij werd geboren. Sujāta Boeddha was 35 meter lang en zijn stupa was 15,36 kilometer hoog.

Hij was getrouwd met prinses Sīrinandādevi en regeerde 9.000 jaar. Nadat zijn zoon Upasena was geboren, besloot hij ascese te gaan beoefenen. Hij ging weg met zijn paard, Hanvesa en tien miljoen mannen volgden hem om asceten te worden. Hij beoefende ascetisme gedurende negen maanden. Na negen maanden begon hij alleen te oefenen en de volgende ochtend werd hij verlicht onder de Maha Bhodi-boom. Sujāta Boeddha leefde 90.000 jaar en bevrijdde vele levende wezens. Hij bereikte parinibbāna en stierf in het Sīlārama-klooster. Zijn dood wordt beschreven als:

Een unieke Boeddha zoals hij, en unieke kenmerken van hem, zijn nu verdwenen. Zijn niet alle dingen een verspilling geworden?

Gautama Boeddha's wens

In de tijd van Sujāta Boeddha was Gautama de Boeddha een universele heerser. Nadat hij van de verlichting van Sujāta Boeddha had gehoord, ging hij hem eer bewijzen. Hij gaf ook zijn bezittingen weg om asceet te worden. Toen hij zijn wens vertelde, zei Sujāta Boeddha: "Deze koning zal een Boeddha genaamd Gotama worden in de Bhadda-Kalpa die zal verschijnen na 30.000 kalpa's". De incarnatie van Gotama Boeddha, nadat zijn wens was vervuld, breidde zijn praktijken uit en werd een god op Brahma-rijk.

Leerlingen

De rechter en linker belangrijkste discipelen van Sujāta Boeddha waren Shin Sudassana en Shin Sudeva. Zijn belangrijkste begeleider was Shin Nāyada. De vrouwelijke discipelen waren Shin Manāgā en Shin Manāgasamālā. De menselijke discipelen waren de rijke mannen, Sudatta en Citta, en de vrouwen, Subhadā en Padumā.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha