Tantra-kring-Ekayano

Ervaren en beleven, dat is de kern van een Tantra-kring. Het is geen cursus of workshop met een afgerond geheel, maar een proeverij uit het aanbod van de kum-nye Tantra. De Kring begint als je woensdag binnen loopt en eindigt zondagmiddag. Alles wat we die dagen doen is onderdeel van de tantra-kring. Het is een inkijkje in de levensfilosofie wat Kum-nye is, en elke Tantra-kring is weer anders.

Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Kum-nye Tantra

Kort samengevat gaat de Kum-nye Tantra over Balans:

Kom in Balans en Blijf in Balans

Maar balans leeft bij de gratie van de afwezigheid van onbalans, en maar al te vaak is die onbalans niet af- maar aanwezig. Dus we moeten eerst naar onze onbalans kijken willen we in balans komen. Maar hoe kijk je naar je eigen onbalans, wat is het en waar komt het vandaan? Bij deze vragen wijkt de boeddhistische Kum-nye Tantra fundamenteel af en doet zijn onderzoek op een geheel eigen wijze. We gaan niet kijken naar oorzaken, we gaan geen causale verbanden leggen en we gaan niks herleiden.

De Kring

Ga met een groep in een kring staan, wat voel je? Ook al sta je op afstand van elkaar, je voelt verbondenheid, gemeenschappelijkheid maar ook individualiteit. Het contact met jezelf, met je/een partner, met z'n drieën of vieren maar ook met de groep als geheel. Dat is de basis van een Tantra-kring.

Bij de Tantra-thema-dagen en de Tantra-cursus leer je veel over de Kum-nye Tantra. Er zijn lezingen, oefeningen worden uitgelegd, voor gedaan, beoefend en geëvalueerd. Het voordeel is dat je leert. het nadeel is dat je in de leer-modus blijft en niet in de energie komt. Tijdens de Tantra dagen gaan we zoveel mogelijk doen. Er zijn geen lezingen, geen uitleg en geen les maar we gaan al doende leren. Voor ons zijn dit heerlijke dagen want wel kunnen gedurende 4 dagen jullie van alles laten ervaren, doen en zien. Zie een cursus als leren hoe je 1 geheel gerecht maakt met alles erbij; we leren het, we oefenen het, we maken het en we eten het op. Bij de Tantra dagen krijg je kleine hapjes uit de verscheidenheid van de Kum-nye keuken: massage, (duo)yoga, (duo)meditatie, sauna, (stilte)wandelingen, mindfulness, oefeningen, stilteperiode, hangmat, kampvuur, gespreksoefeningen, etc...

De Kum-nye

De Kum-nye is een visie afkomstig uit het Tibetaans boeddhisme die de wens had om weer helemaal terug te keren naar de basis van de boeddhistische Dharma. Het stelt de mens weer centraal met zijn lijden en alle processen in het lichaam die zorgen voor zowel onbalans als balans. Het doel is natuurlijk om tot balans te geraken maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Waarom niet? De Kum-nye Tantra kijkt naar dit vraagstuk door het te doen, te ervaren. dat kan soms verwarrend en zelfs pijnlijk zijn, soms vreugdevol en gelukmakend. Beide zijn goed zolang je het proces maar blijft observeren.

Het dagprogramma

Het dagschema staat vast en iedereen wordt geacht zich hieraan te houden:

Tijden Gaan we doen...
07:00 Opstaan...
07:30 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...

Ekãyano

Deze dagen worden gegeven op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.

Je slaapt in een ruime twee- of driepersoonskamer op een eenpersoonsmatras, maar je kunt ook je tent opzetten in de grote tuin. Er is genoeg ruimte om je spullen op te bergen. De douches, wc's en de sauna hebben een eigen (gezamenlijke) ruimte. Er is een studieruimte waar je je kunt terugtrekken en in alle stilte kunt genieten van de aanwezige literatuur. In de tuin staan op diverse plaatsen bankjes in afgescheiden hoekjes waar je rustig met elkaar kunt praten of juist niet en in alle stilte tot jezelf kunt komen.

De dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal 10 deelnemers en twee leraren. Hoewel het programma duidelijk is, hebben we altijd de mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken.

Voeding

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Vooraf krijg je een formulier waarin je eventuele allergieën op kunt aangeven. In de ochtend en avond is er koffie, de rest van de dag is er thee en water.

Gegevens

  • van woensdag 25 mei (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 29 mei (na de lunch). (Pinksteren); gegeven door Ivar en Kirsten
  • 450,= p/p of 800,= p/s all-in (cursus, overnachtingen, eten en drinken)
  • 6-8 deelnemers en 2 begeleiders
  • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
  • kijk hier voor meer informatie
  • aanmelden kan hier

Rondje Ekãyano