Tantra-opleidingsdagen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Dit jaar gaan we 3 verschillende thema's behandelen en deze gaan we geheel bezien vanuit de boeddhistische Kum-nye Tantra. Elke dag bestaat uit meditatie, Dharma-lezing, oefeningen en opdrachten (zowel op de mat als erbuiten) en satsang.

Kum-nye Tantra

Kort samengevat gaat de Kum-nye Tantra over Balans:

Kom in Balans en Blijf in Balans

Maar balans leeft bij de gratie van de afwezigheid van onbalans, en maar al te vaak is die onbalans niet af- maar aanwezig. Dus we moeten eerst naar onze onbalans kijken willen we in balans komen. Maar hoe kijk je naar je eigen onbalans, wat is het en waar komt het vandaan? Bij deze vragen wijkt de boeddhistische Kum-nye Tantra fundamenteel af en doet zijn onderzoek op een geheel eigen wijze. We gaan niet kijken naar oorzaken, we gaan geen causale verbanden leggen en we gaan niks herleiden.

De Kum-nye visie

De boeddhistische Kum-nye Tantra is zowel een didactiek (manier van uitleg geven) als een filosofie (de uitleg op zich). Het richt zich grotendeels op de processen die verantwoordelijk zijn voor onze emoties, ons denken en ons handelen. Aangezien bij iedereen deze processen eender zijn is het goed om deze processen te begrijpen; begrijp de processen en je begrijpt je eigen emoties, denken en handelen. Van jezelf, en die van een ander.

Ons denken en handelen komen vaak voort uit emoties. Het Boeddhisme maakt een helder onderscheidt tussen emoties en gevoel. Daar waar emoties ontstaan uit begeerte (iets willen) of aversie (iets niet willen) ontstaat gevoel uit balans en innerlijke vrede. Prana (chi, ki, universele energie) is de energie die deze balans doet creëren en daarom is de Boeddhistische Kum-nye Tantra helemaal gericht op het ontwikkelen en laten stromen van Prana. Want vanuit deze Prana, ontstaat balans.

Je kunt nu op 2 manieren met deze Prana omgaan. Je kunt middels allerlei technieken de Prana in jezelf, of bij iemand anders, op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Je kunt ook middels inzichtelijke technieken inzicht krijgen waarom Prana niet goed stroomt. Beide manieren komen in de Kum-nye Tantra Opleiding uitgebreid aan bod.

Prana is vrijheid

Bij de Kum-nye Tantra gaat het om de Prana en de balans en innerlijke vrede die daaruit voort komt. Prana = Balans = Gevoel. Emoties zijn altijd conditioneel en een uiting van begeerte of verlangen. In de Kum-nye Tantra verlangen we niet, en we haten ook niet. Zodra we gaan verlangen of haten zijn we gevangene van onze eigen emoties en niet meer vrij in ons handelen of denken. We gaan handelen naar datgene we verlangen (willen) of haten (niet-willen). Als er Prana (=balans) is, is er geen emotie (= onbalans). Is er emotie, is er geen Prana. Zodra we in Prana zijn is er balans en innerlijke vrede en geen begeerte of aversie en dus geen 'willen' of 'niet-willen'. Dat is vrijheid. Vrij in handelen, vrij in gedachten en zonder (sturende) emoties.

Opleiding op Ekãyano gedurende de Opleidingsdagen

De opleiding vindt plaats op retraitecentrum Ekãyano in Noord-Frankrijk. In een groep van maximaal 10 deelnemers wordt er per 'opleidingsdagen' een onderwerp behandeld. De duur is van woensdag 20:00 tm zondag 14:00 uur. De onderwerpen in 2023 zijn:

Massagetechnieken (26 / 30 april)

Het is mogelijk om middels massage de Prana bij iemand anders te verhogen, vergroten en beter te laten stromen. Prana is de energie die zorgt voor balans en innerlijke vrede. Door iemand een massage te geven kan je dus iemand's Prana doen verhogen en zodoende diens balans. Echter, er kunnen in het lichaam oom onbalansen en blokkades zijn. Soms kan je hier middels de massage iets mee en soms niet.

Mocht je een blokkade middels de massage niet aan kunnen raken dan zijn er andere technieken zoals gesprekstechnieken, oefeningen, mindfulness en (duo-)meditatie (dit is onderwerk in andere opleidingsblokken).

Kan je een blokkade wel aanraken middels een massage, dan is het goed te weten dat Prana enkele transformatieprocessen heeft. Zo kan Prana een helende (lees: het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt extra geactiveerd) werking hebben en ook een inzichtelijke werking hebben. Door op het juiste moment de juiste massagetechnieken toe te passen kan je iemand's Prana aanmaken en deze sturen naar helende of inzichtelijke energie.

YogaMassage (28 juni / 02 juli)

YogaMassage of MassageYoga. Het zijn een beetje rare woorden en het zou ook 'bewegende massage' of 'actieve massage' kunnen heten. Mogelijk heb je nu een beetje een beeld wat we gaan doen. Grofweg zijn er 2 varianten:

 • de yoga (beweging) in de massage
 • de massage in de yoga

De beperkende factor bij massage is het lichaam zelf. Blokkades zitten vaak diep in het lichaam, soms zo diep dat we met massage er niet bij kunnen. Op de rug hebben we bijvoorbeeld 4 spierlagen die over elkaar liggen. Diepere spierlagen zijn lastig te benaderen als oppervlakkige spierlagen daar overheen liggen. Door een arm juist te bewegen kan een oppervlakkige spierlaag opschuiven zodat we bij een diepere spierlaag uitkomen om te masseren. Bij yoga (beweging) in de massage staat de massage centraal en is de yoga ondersteunend zodat we meer kunnen doen dan bij 'alleen massage'.

Naast de Tantra-massage bestaat er ook de Tantra-sessie. Bij een Tantra-massage is de Tantriki actief en de gemasseerde inactief. Bij een Tantra-sessie zijn beide personen actief. De yoga speelt in de Tantra-sessie een grote rol. De Tantriki plaats de ander van de ene naar de andere positie waardoor er een prachtig samenspel ontstaat van houdingen. Door tijdens een houding juist te masseren kan iemand lang in een houding blijven zonder pijn of verkramping. je gaat weer een laagje dieper in de Prana.

Sessie technieken (06 / 10 september)

Hoewel een Tantra-sessie, net als een Tantra-massage, zich op de mat afspeelt, zijn ze wezenlijk anders. Een Tantra-sessie is waarbij beide personen actief zijn. Het is tegelijk spel, massage, duo-yoga, duo-meditatie en een diep samenzijn in één. Een Tantra-massage is veel makkelijker te geven, is duidelijk en overzichtelijk; je hebt een gever en een ontvanger. Een Tantra-sessie vraagt om een zorgvuldige opbouw die altijd begint met de Tantra-massage. Vandaaruit ga je naar de sessie toe waarbij altijd een Metta-ji aanwezig is. Een sessie is altijd anders. Soms lijkt het alsof je samen ergens uitkomt wat je niet had kunnen verwachten, maar dan heb je niet goed opgelet. Als je goed op let, en weet waar je op moet letten, weet je niet alleen waar de sessie heen gaat, je kunt deze ook sturen.

Jouw opleidingstraject

Zie de Kum-nye Tantra opleiding niet zoals een standaard opleiding met een hiërarchie (niveaus of graden) en meetpunten (examens). Hoewel er vaste onderdelen zijn is de Kum-nye Tantra opleiding ook maatwerk, de opleiding is dus niet vast omlijnd en dichtgetimmerd. Je kan op 2 manieren de opleiding volgen:

 • Je begint met een 1e mini-retraite en je ziet wel hoe het gaat lopen
 • Je weet vooraf dat je de hele opleiding wilt volgen en we maken samen een traject specifiek voor jou

Iedereen is welkom een mini-retraite te komen volgen, ongeacht of je nu een praktijk hebt, van plan bent een praktijk te starten, of niet. Ook of je kennis of ervaring hebt of juist niet is voor ons niet van belang; Zolang je met een juiste intentie komt, ben je welkom. Weet wel dat deze dagen geen workshop of cursus is, het zijn opleidingsdagen (ook qua lesniveau), de onderdelen zijn niet vrijblijvend en er is geen eigen inbreng (ik-doe-het-lekker-op-mijn-eigen-manier); bij een opleiding Frans moet je ook geen Pools gaan praten.

Omdat het hier een opleiding betreft gaan wij niet garanderen dat er een gelijk aantal mannen en vrouwen aanwezig zijn. Je oefent met de mensen die er zijn, m/v, m/m, v/v, m/m/v, v/v/m, zowel op de mat als daarbuiten. Wil je absoluut niet werken met die-of-diegene, maar wel met-een-vrouw-maar-niet-die-vrouw-en-ook-niet-met-een-man, dan is dit niet jouw opleiding. Denk je dat Tantra heel veel te maken heeft met seks en seksuele energie, dan ben je bij ons ook verkeerd.

4 Dagen tijd is het natuurlijk niet genoeg alles uit te leggen en te beoefenen. We beginnen bij het begin en gaan zo de dagen voort. Na 4 dagen heb je in ieder geval een duidelijk pakket in handen waar je zeker iets mee kunt. De lezingen zorgen voor een duidelijke achtergrond vanuit de Boeddhistische filosofie, en alle oefeningen, technieken en vaardigheden sluiten op elkaar aan. Nogmaals; een workshop of cursus heeft een bepaalde oppervlakkigheid, een opleiding is serieus en je kunt op beroepsniveau hier verder mee aan de slag. Niveauverschillen tussen de deelnemers is nooit een issue, we werken altijd in kleine groepen en de opleiding is altijd maatwerk naar iemand kunnen en behoeftes.

meerdere opleidingsdagen

Elk jaar worden 3 of 4 opleidingsdagen gegeven op Ekãyano. Je bent vrij om aan deze deel te nemen. Er zit geen volgorde in, geen opbouw en geen verplichting. Je voelt zelf aan wanneer je genoeg geleerd hebt en wanneer niet. In deze opleiding krijg je geen diploma of certificaat, hooguit een factuur voor de belastingdienst. Tantra gaat niet om papiertjes, Tantra gaat om wie je bent.

Mocht het zo zijn dat je reeds meerdere opleidingsdagen gevolgd hebt, dan kan je op een gegeven moment wel uitgenodigd worden om eens stage te komen lopen. Dit bespreken we als het moment daar is.

Het dagprogramma

Het dagschema staat vast en iedereen wordt geacht zich hieraan te houden:

Tijden Gaan we doen...
06:30 Opstaan...
07:00 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...

Voor wie is deze opleiding?

Voor iedereen met een gezonde interesse in de Tantra en meer wilt weten dan er op menig workshop en cursus aangeboden wordt. Zoals:

 • mensen die reeds een Tantra praktijk hebben en willen bijscholen
 • mensen met een praktijk en de Tantra als extra onderdeel in hum pakket willen hebben
 • mensen die geen praktijk hebben, maar privé ermee bezig (willen) zijn

voor wie is deze opleiding niet?

 • mensen die Tantra puur als vermaak zien en ernstige huidhonger hebben
 • mensen die denken dat Tantra met seks te maken heeft
 • mensen die de tantra zoeken in goden, hogere sferen, engelen, gidsen en andere sprookjesfiguren

Ekãyano

Deze dagen worden gegeven op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.

Je slaapt in een ruime twee- of driepersoonskamer op een eenpersoonsmatras, maar je kunt ook je tent opzetten in de grote tuin. Er is genoeg ruimte om je spullen op te bergen. De douches, wc's en de sauna hebben een eigen (gezamenlijke) ruimte. Er is een studieruimte waar je je kunt terugtrekken en in alle stilte kunt genieten van de aanwezige literatuur. In de tuin staan op diverse plaatsen bankjes in afgescheiden hoekjes waar je rustig met elkaar kunt praten of juist niet en in alle stilte tot jezelf kunt komen.

De dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal 10 deelnemers en twee leraren. Hoewel het programma duidelijk is, hebben we altijd de mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken.

Video over de Kum-nye Tantra massage

In onderstaand filmpje (met Nieky en Ivar) laten wij een voorbeeld zien van de 3 onderdelen (Massage, YogaMassage en Sessie) die dit jaar op het programma zien. Zie het als voorbeeld en ter inspiratie hoe de Kum-nye Tantra op de mat eruit zou kunnen zien.

Gegevens

 • van woensdag 26 april (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 30 april (na de lunch)
 • thema: Tantra massage technieken; gegeven door Ivar en Nieky


 • van woensdag 28 juni (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 02 juli (na de lunch)
 • thema: YogaMassage; gegeven door Monique en Ivar


 • van woensdag 06 september (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 10 september (na de lunch)
 • thema: Tantra sessie gegeven door Ivar en Nieky


 • 450,= p/p of 800,= p/s all-in (cursus, overnachtingen, eten en drinken)