Tantra meditatie

Categorie indeling
Home
Dharma-Lotus
Kum-nye Tantra bij Ivar in Breda
Tantra sessie
Tantra massage
Tantra duo-yoga
Tantra meditatie
4-handen massage
Tantra experience
Andere massages
Sweda massage
Energetische massage
Info
Prijzen
Boek zelf je sessie
Workshops en cursussen in Breda
Boeddhistische Massage Technieken
Tantra-kring
Tantra thema-dag
Cursussen op Ekãyano
Meerdaagse cursussen op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus
Kum-nye Tantra massage en sessie bij Dharma-Lotus

Verschillen tussen de sessies

De meest voorkomende behandelingen zijn de Kum-nye Tantra massage en de Kum-nye Tantra sessie. Veel specifieker zijn de Kum-nye Duo-yoga en de Kum-nye Meditatie. De verschillen leggen we even op een rijtje.

Thema Tantra massage Tantra sessie Tantra duo-yoga Tantra meditatie
De ontvanger is passief beide actief passief
Voornamelijk ontspannend of ondersteunend ontspannend ondersteunend ondersteunend beide
Intensiviteit (schaal 1-5) 3 4 5 4
Is er Metta-ji (hartcontact gever/ontvanger) nee ja ja ja
Te gebruiken technieken massage massage, duo-yoga, duo-meditatie, spel duo-yoga duo-meditatie
Is het seksueel nee nee nee nee
Advies qua tijdsduur 2 of 3 uur 3 uur 2 uur 2 uur

Kum-nye

De Kum-nye is een stroming binnen het Boeddhisme die geheel los van dogma's en voorop gelegde structuren naar de werkelijkheid probeert te kijken. "Als je de onzin en opsmuk weghaalt, wat hou je dan over?" De Kum-nye kent geen rituelen of inwijdingen en het gaat niet om seksuele energie. Elk systeem functioneert het beste als deze in Balans (=Prana) is, en dat geldt ook voor de mens. Het Boeddhisme streeft naar Balans en de Kum-nye doet dat op een hele nuchtere, down-to-earth, manier.

  lees meer over dit onderwerp op: Kum-nye Tantra

De Kum-nye duo-meditatie is doorgaans een onderdeel binnen de kum-nye tantra sessie maar kan ook centraal komen te staan in een sessie. De sessie zal naast de Duo-meditatie ook zeker onderdelen van massage en yoga bevatten en deze kunnen ook geïntegreerd worden in de Duo-meditatie.

Duo-meditatie

De Duo-meditatie volgens de Kum-nye is een inactieve vorm van Tantra beleving. Er is wel beweging, streling en aanraking, maar subtiel en staat in dienst van de meditatie. Bij meditatie focussen we ons op 1 punt en als we alleen mediteren is dat bijvoorbeeld de ademhaling. Bij de Duo-meditatie kunnen we de ademhaling van de ander gaan observeren en dit kan ook middels de handen. Die kunnen we bijvoorbeeld neerleggen op de plek waar we de ademhaling het beste voelen en dit kan ook met de hartslag. We kunnen ook onze eigen ademhaling en hartslag observeren terwijl de ander ons zacht aanraakt.

Een andere optie zijn de verschillende yab-yum houdingen waarin de hart chakra van de ene de andere raakt in verschillende posities. Zo zijn er veel observatie 'spelletjes' die we tijdens de duo-meditatie doen.

Een Duo-meditatie is ontspannen en intent tegelijk. Er is continue lijfcontact maar inactief. Je bent de gehele tijd actief bezig door te observeren terwijl het lichaam inactief is. Voor de Duo-meditatie is er een grote metta-ji nodig om geheel samen te kunnen vloeien in samenzijn. Thema's als overgave, loslaten, verbinding, samenzijn en aanvoelen komen zodoende vanzelf aan bod. Er zal zeker ook gemasseerd worden en er komen rustmomenten in voor, maar allemaal ter ondersteuning van de meditatie. Het is een samenvloeien van de gever en de ontvanger, het verweeft tot 1 grote Metta-ji, tot 1 grote flow.

Kum-nye Duo-yoga puur ter ontspanning

het is heerlijk om in de meditatie te zakken en helemaal op te gaan in het niets. Ook al wordt er niet echt gemasseerd, er is een groot contact. Bij massage is het contact extern, bij duo-meditatie is het contact intern.

Kum-nye Duo-yoga ter ondersteuning van een proces

de werkelijk waarde van de Duo-meditatie ligt in het ondersteunende proces. Hoewel er een samenzijn is, ben je ook bezig met jezelf, in jezelf. in begeleid je naar de diepere krochten waar de bronnen van de blokkades en conditioneringen liggen. De meditatie kan je vervolgens thuis alleen doen en zo het proces voort zetten.

Hoe verloopt een Duo-meditatie

Vooraf drinken we op ons gemak een kop thee en is er gelegenheid om alles te vragen. Ik vraag je naar je mogelijkheden, fysieke beperkingen en waar ik rekening mee moet houden, etc. Vervolgens ga je naar de meditatie-ruimte waar een grote mat ligt waarop de Duo-yoga wordt gegeven, de kaarsen zijn reeds aan, er is een aangename temperatuur en er is muziek. Hier kan jij je uitkleden, en op de mat gaan zitten. Ikzelf laat je even wennen aan de ruimte voor ikzelf binnenkom.

Tijdens de meditatie zijn we in principe beide bloot, maar als je wenst mag je altijd een broekje aanhouden. Bloot betekent niet "erotisch of seksueel", dat is het nooit.

Lees meer...

  lees meer over dit onderwerp op: Duo meditatie