Boeddhistische-massage-cursus

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Cursussen op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Mini Retraite
Bewustwording
Boeddhistische Massage
Karakterstructuren
Reis door de Chakra's
Boeddhisme en meditatie
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Kum-nye Tantra cursus
Kum-nye Tantra-kring
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Sweda is een verzamelnaam voor de Tibetaanse massagetechnieken waarbij zowel het fysieke, emotionele, mentale en energetische lichaam van belang is. Onbalans in het lichaam ontstaat ergens en uit zich ergens; er is dus oorzaak en gevolg. Sweda gaat hier naar op zoek en probeert er iets mee te doen. Tijdens deze cursusweek leer je deze massagetechnieken.

Voor wie is deze cursus geschikt

Het belangrijkste is dat je een stevige interesse hebt in massage. Je moet in staat zijn om langdurig op een mat te masseren en je mag geen besmettelijke huidaandoeningen hebben. We zijn dagelijks ongeveer 6 uur bezig met massage (geven én ontvangen), massagetechnieken en theorie.

Sweda

Je kan massage zo makkelijk of zo moeilijk mogelijk uitleggen. Uiteindelijk gaat het om aanraking van het lichaam waarbij het lichaam ontspant of in een bepaald proces terecht komt. Welk proces dat is kun je met massage sturen: een fysieke massage waarbij huid, bindweefsel, spieren, pezen, aanhechtingen en organen worden gestimuleerd een energetische massage waarbij er gewerkt wordt op de energiehuishouding van het lichaam een massage gericht op een bepaald proces zoals overgave, vertrouwen, loslaten of binding Sweda combineert deze massages, luistert naar het lichaam en anticipeert daarop. De massage bevat ook onderdelen van yoga waarbij bijvoorbeeld een arm gedraaid wordt zodat onder het schouderblad gemasseerd kan worden.

Bij Sweda werken we met de verschillende energiestromingen in het lichaam om rust in het lichaam te brengen. Deze energieën stromen via meridianen en chakra’s en door op bepaalde punten druk uit te oefenen en andere massagetechnieken in te zetten, kunnen we daar invloed op uitoefenen.

Verschillende massagetechnieken

Binnen de Sweda zijn er meerdere vormen van massage en massagetechnieken die we de revue laten passeren:

 • massage met én zonder olie: leer beide want er zit een wereld van verschil in
 • yoga én massage: de massage primair en de massage ondersteunend of de massage primair en de yoga ondersteunend
 • vedische massage: de vederlichte massage waarbij je met lichte aanraking schokjes en spiercontracties in het lichaam creëert die diep in het lichaam effect hebben
 • Té-technieken: trillen, pulseren en wiegen. Dit kan als methode op zich en je kan wiegend masseren. Trillen en pulseren maakt vrij, wiegen voert energie af en troost
 • massage in de sauna: de warmte maakt het lichaam vrij en soepel en je masseert met zweet in plaats van olie. Maar het kan ook allebei
 • verschillende posities: buik-, rug-, zijligging en zittend. Het maakt de massage en het effect ervan anders
 • masseren met attributen: Masseren met stokjes, hamertjes en latjes om op een geheel andere manier spieren en bindweefsel los te maken

Al deze methoden versterken en ondersteunen elkaar en breng je uiteindelijk samen in een lange massagesessie.

Opbouw van de cursus

De cursus heeft een logische opbouw waarbij we eerst naar het gehele lichaam kijken en dan met de verschillende massagetechnieken gaan inzoomen op dat lichaam. Ook de theorie wordt op de mat tijdens de massage gegeven. We oefenen veel op elkaar en zodoende word je dus ook veel gemasseerd.

Elk lichaam is anders en hetzelfde. Bij iedereen is de schouder een kogelgewricht met dezelfde aanhechtingen, bindweefsel en spieren. Toch gedraagt iedere schouder zich anders en daarom wisselen we veel bij het oefenen om zodoende binnen korte tijd zowel de overeenkomsten als de verschillen te ervaren tussen verschillende schouders van jonge en oudere mensen, man en vrouw, sportief of niet.

Programma

Tijden Gaan we doen...
07:00 Opstaan...
07:30 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...

Blok 1, 2 en 3

In blok 1 (ochtend) en blok 2 (middag) worden de methoden en technieken op de mat uitgelegd en voorgedaan waarna we in tweetallen gaan oefenen op elkaar. Tijdens het oefenen geef je feedback op elkaar en er wordt veel gewisseld om dezelfde techniek op meerdere lichamen uit te voeren. Zo leer je de techniek steeds weer aan te passen aan het gestel van de persoon die je masseert. In blok 3 (avond) maken we van alles wat we die dag, en voorgaande dagen een vloeiend geheel.

Video over de Sweda massage

Gegevens

 • van woensdag 3 mei (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 7 mei (na de lunch), gegeven door Ivar en Marianne
 • van woensdag 30 augustus (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 3 september (na de lunch), gegeven door Ivar en Kirsten
 • kosten: 450,= p/p, all-in (cursus, overnachtingen, eten en drinken)
 • inclusief uitgebreid cursusboek en certificaat
 • 6-8 deelnemers en 2 begeleiders
 • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
 • kijk hier voor meer informatie
 • aanmelden kan hier