Trillen, pulseren en wiegen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Massagetechnieken
Theosophia Practica - Gichtel.jpg

Massagetechnieken

21 Han posities
Bo technieken
Thaise vrouwen zit
Trillen, pulseren en wiegen
Tsji'n
Tsjie
Vedische massage
Volle blaas massage
XYTI
Zetten
Oil drop.svg

Pulseren, trillen en wiegen (Prasritaka) zijn de basis van de polariteitmassage binnen de sweda en de tantra. Wat je bewerkstelligt is een gevoel van behaaglijkheid, vertrouwen en geborgenheid. Tegelijk ‘breng je alles in het lichaam op zijn plaats’, althans zo voelt het.

Wiegen

Het wiegen van het lichaam kan op 3 manieren:

  • van links naar rechts (breedte richting)
  • linksboven naar rechtsonder of rechtsonder naar linksboven (diagonaal)
  • van boven naar beneden (lengte richting)

van links naar rechts (breedte richting)

Plaats één hand op de linkerschouder en één hand op de rechterschouder. Wieg de schouderpartij nu langzaam heen en weer. Op een gegeven moment gaat het lichaam als vanzelf wiegen en hoef je nauwelijks meer mee te duwen. Je kunt op elke schouder een enkele vinger leggen en zacht wiegen, het lichaam doet de rest, althans als jij het goed doet en vrij aan het stromen is. Het beste kan je deze techniek dan ook halverwege doen als je Shiva reeds wakker gemaakt hebt.

Het niet fijn wiegen van het bovenlichaam is een indicatie dat er een blokkade zit betreffende de Shiva energie. Zo kan je ook wiegen door één hand te plaatsen op de linkerheup en één hand op de rechterheup. Wieg nu op dezelfde manier maar doe dit pas als Parvati wakker is gemaakt. Het niet fijn wiegen van het onderlichaam is een indicatie dat er een blokkade zit betreffende de Parvati energie. Als laAls laatste kan je wiegen door weer de handen te plaatsen bij de schouders en al wiegend naar beneden te gaan tot aan de heupen.

linksboven naar rechtsonder of rechtsonder naar linksboven (diagonaal)

Plaats één hand bij de linkerschouder en één hand bij de rechterheup. Ga nu om beurten wiegen, dus geef geen kracht aan je beide handen tegelijk. Deze Deze techniek is een beetje lastig, maar ook hier moet er op een gegeven moment balans komen. De wisselwerking tussen Shiva en Parvati is zo goed op te merken alsook de aanmaak van Prana. Doe deze techniek dus ook pas nadien.

van boven naar beneden (lengte richting)

Dit doe je aan het hoofdeinde of vanaf de voeten. Plaats nu je handen aan de bovenkant van de schouders en duw zachtjes naar de voeten toe. Ook hier moet op een gegeven moment balans in het lichaam komen zodat je steeds minder mee hoeft te wiegen. Vanaf Vanaf de voeten pak je de beide enkels beet en til je de benen een beetje op. Trek en duw zachtjes.

Trillen

Het trillen gaat recht het lichaam in. De trilling haal je uit je hand en arm. Plaats je hand bijvoorbeeld op het Hart Chakra en begin rondjes te masseren. Maak nu de rondjes steeds kleiner en kleiner totdat je niet meer over de huid masseert. Je blijft op hetzelfde stuk huid en drukt daar op. Middels een armbeweging tril je nu van links naar rechts, onder naar boven of diagonaal.

Pulseren

Pulseren gat sneller en dieper dan trillen en heeft een enorme uitwerking, als het goed uitgevoerd wordt. En aan die uitvoering wil het wel eens schorten. Pulseren is lastig te doen en je moet het echt snappen. Je kunt het of je kunt het niet. Leg je hand net als bij het trillen op bijvoorbeeld het Hart Chakra. Geef nu behoorlijk veel druk, dit zorgt dat jouw spieren ligt verkrampen zodat ze gaan trillen. Dit trillen versterk je door vanuit de rug en bovenarm de trilling te versnellen tot pulseren.

Pulseren gaat altijd het lichaam in. Dus niet heen en weer zoals bij trillen, maar het lichaam in.. Dit pulseren kan alleen bij de ribbenkast, hoofd en bekken. Alledrie zijn het holtes omgeven door botstructuur waardoor de pulsatie gaat resoneren.

Trommelen

Trommelen kan iedereen. Maak vuisten en trommel met de onderkant van je vuist op de rug of borst van de gemasseerde. Dit kan zacht maar ook zeer stevig gedaan worden. Belangrijk is wel niet te hard te trommelen op de nieren.