Unawatuna

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2023 om 07:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Unawatuna en Galle

Galle

Galle (105.000 inw.) is een stad aan de zuidkust van Sri Lanka. Galle staat vooral bekend vanwege het Nederlands fort. Dit fort staat op het UNESCO werelderfgoedlijst. Op het moment dat je het fort in loopt, keer je terug naar de koloniale tijd. Het fort staat vol authentieke Nederlandse gebouwen, zoals een oud Nederlandse kerk en het huis van de Nederlandse gouverneur. Het fort is nog in goede staat, het overleefde de grote tsunami van 2004. het ligt op een klein half uur van Unawatuna en hier gaan we zeker 1 dag naar toe.

Fort Galle

Locatie: aan de rand van het oude centrum

Het Nederlands fort, Fort Galle, was origineel gebouwd door de Portugezen in 1589, maar door de Nederlanders (VOC) vergroot en compleet herbouwd in 1665. Het 56 hectare grote fort staat op de werelderfgoedlijst. De lay-out van het fort is door de jaren heen niet veranderd. Je kunt nog een aantal Nederlandse straatnamen zien en Nederlandse bouwstijlen. Het fort wordt nog steeds gebruikt in het dagelijks leven en je kunt overnachten in een aantal hotels binnen in het fort. Je kunt daarnaast over de fortmuren lopen voor een prachtig uitzicht en een mooie wandeling.

de Grote Kerk

Locatie: Church street, Fort Galle

De Groote Kerk is gebouwd in 1755 en was de derde gereformeerde kerk gebouwd door de Nederlanders in Sri Lanka. Net als de Wolvendaal kerk in Colombo, heeft de Groote Kerk een kruisvorm. Binnen liggen in de vloer grafstenen die origineel uit een begraafplaats komen. De kerk is in 2004 gerenoveerd en is momenteel nog steeds in gebruik.

National Maritime Archaeology Museum

Locatie: Queens street, Fort Galle

In een oud Nederlands warenhuis ligt het National Maritime Archaeology Museum. Dit museum, heropend in 2010 vanwege de schade van de tsunami, heeft een verzameling van koraal, zeeleven en zeevaart historie. De entreekosten zijn 300 roepie.

Foto's van Galle

Unawatuna

Unawatuna is één van de mooiste en populairste badplaatsen in Sri Lanka. Het goudgele strand ligt aan de mooie turquoise zee. Unawatuna heeft veel schade gehad tijdens de tsunami van 2004, maar is weer opgebouwd. Vanwege de ligging in de baai, is de zee veilig om in te zwemmen. Verder is Unawatuna een ideale plaats om te snorkelen of te duiken.

Jungle Beach

Locatie: 4km vanaf Unawatuna – 30 minuten fietsen

Jungle Beach is een stukje strand tussen de zee en de jungle. Het is moeilijk te bereiken over land, vanwege de jungle. Jungle Beach is een stukje ongerepte natuur waar je ideaal kan snorkelen of barbecueën. Het is er zeer rustig en er komen weinig toeristen.

Kottawa Forest Reserve

Locatie: 17km vanaf centrum, te doen in een mooie fietstocht. Het Kottawa Forest Reserve is een klein (15 hectare) tropisch reservaat. Bomen zijn de dominante plantensoort in dit reservaat, daarnaast zie je veel mossen en orchideeën. Er leven circa 170 verschillende dieren in het reservaat, maar je zult vooral veel vogels, vlinders en apen zien.

Omgeving van Unawatuna

De omgeving is heel goed te bereizen met fiets of scooter. Je kunt de binnenlanden in voor open natuurreservaten of langs de kust reizen. Overal zijn kleine kerkjes, tempels, fijne dorpjes of uitgestrekte stranden. Een goed eind van de vakantie.

Foto's