Vajradhara Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 5 dec 2022 om 13:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vajradhara Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Vajradhara Boeddha is een mythisch figuur die belangrijk is binnen het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme. Daar wordt hij gezien als de ultieme oorspronkelijke Boeddha ofwel de Adi-Boeddha (=Dharmakaya Boeddha). Hij wordt vaak afgebeeld als donkerblauw van kleur, waarmee hij de essentie van het boeddhaschap zelf uitdrukt en de essentie vertegenwoordigt van de realisatie van verlichting door de historische Boeddha

In de evolutie van het Indiase boeddhisme verdrong Boeddha Vajradhara geleidelijk Samantabhadra, die voorheen werd gezien als de 'oorspronkelijke Boeddha'. De twee zijn echter metafysisch gelijk. Het bereiken van de 'staat van Vajradhara' is synoniem met volledige verlichting. hij wordt beschouwd als de allerhoogste essentie van alle (mannelijke) Boeddha's (zijn naam betekent "Heerser van de Vajra-wezens"); Het is de tantrische vorm van Sakyamuni (= Gautama de Boeddha).

Uit de oer-Boeddha Vajradhara werden De 5 Dhyani Boeddhas gemanifesteerd:

Iconografie van Vajradhara Boeddha

Vajradhara wordt vaak afgebeeld in een donkerblauwe kleur. Dit betekent de historische verwezenlijking van de verlichting. Hij wordt afgebeeld zittend bovenop een maanschijf lotusstoel met gekruiste benen in een vajraparyaṅka - houding met twee armen over zijn hart gekruist in het Vajrahūṃkara of het verenigingsgebaar.

Zijn rechterhand die de vajra draagt, bevindt zich boven de linkerhand om de bekwame techniek en mededogen te vertegenwoordigen. Zijn linkerhand houdt een bel vast (wat zijn innerlijke wijsheid en leegte aangeeft). Hij is versierd met de acht juwelenversieringen en vijf zijden stoffen die kenmerkend zijn voor een Bodhisattva.

Vajradhara en Vajrasattva

Vajradhara is de ultieme oer-boeddha Adi Boeddha. Vajradhara is de naam van Sakyamuni's (=Gautama de Boeddha) tantrische incarnatie. Tantra's zijn geschriften die uniek zijn voor het tantrisme en waarvan wordt aangenomen dat ze voor het eerst zijn overgedragen door de Vajradhara Boeddha. In zowel zijn single- als Yab yum-vorm (degene met partner) is hij een manifestatie van Boeddhaschap zelf.

Evenzo is de Vajrasattva Boeddha de manifestatie van Vajradhara. 'Vajra' betekent Diamant en deze diamantachtige entiteit is de primaire godheid die door tantrische beoefenaars op alle niveaus wordt gebruikt voor zuivering. Zijn functie als de 'grote zuiveraar' in het Tibetaans boeddhisme staat hoog in het vaandel; het is een cruciale eerste stap in de boeddhistische beoefening, het verwijderen van de barrières en slecht karma die de aard van onze Boeddha verbergen. Het is een van de fundamentele of fundamentele Vajrayana-technieken.

Adi-Boeddha

Er wordt beweerd dat het mystieke woord Ohm zich manifesteerde toen alles volkomen leeg was, waaruit de Adi-Boeddha, naar zijn eigen wil, werd geboren. In spirituele zin komen de 5 Dhyani Boeddha's voort uit de staat van meditatie van de Adi-Boeddha, en Bodhisattva's komen voort uit de 5 Dhyani Boeddha's. Er wordt aangenomen dat toen het universum werd geschapen, de Adi-Boeddha zich openbaarde in de vorm van een vlam die voortkwam uit een lotusbloem.

Onderscheid tussen Vajradhara en Vajrasattva

Zowel Vajradhara als Vajrasattva worden afgebeeld als rustig gezeten bovenop een maanschijf op een lotuszetel met gekruiste benen. Beide godheden zijn versierd met 5 gouden kronen met juwelen, een zijden sjaal en verschillende lichaamsversieringen zoals halskettingen, oorbellen, armbanden, enkelbanden en een gordel. Ze worden afgebeeld met een vajra-scepter in hun rechterhand en een bel met vajra-handvat in de linkerhand. De vloeiende gewaden, prachtige zijden kledingstukken en de lichtrode halo die hun gezichten verlicht, maken de thangka-kunst er betoverend uit.

Een belangrijk verschil tussen hen is hun lichaamskleur. Vajradhara wordt afgebeeld met een donkerblauw lichaam in thangka, terwijl Vajrasattva wordt afgebeeld in een stralend witte kleur. Beiden houden Vajra en bel respectievelijk in hun rechter- en linkerhand, maar het belangrijkste verschil zit in hun handgebaar.