"1100px
Banner-wiki-2.png

Bimbisara

Uit Dharma-Lotus
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Sangha
Arhats
Arhats
Ananda
Anuruddha
Assaji
Khema
Maha Moggallana
Mahā Kassapa
Pajāpatī Gotamī
Purna
Rahula
Subhūti
Sāriputta
Uppalavanna
Upâli
Yasodhara
Overigen
Alara Kalama
Ambapali
Aṅgulimāla
Bimbisara
Devadatta
Pasenadi
Dhamma wiel

Bimbisara (regering 544-491 v.Chr.) was een koning van Magadha die behoorde tot de Haryanaka dynastie. Er zijn verhalen over hem in de boeddhistische soetra's en jataka's, omdat hij in de tijd van Gautama de Boeddha leefde en zelf een voornaam lekenleerling van de Boeddha was. Volgens de geschriften van het Pali-canon was koning Bimbisara een Sotapanna, een heilige van de laagste graad.

Koning

Koning Bimbisara veroverde Anga en gaf het aan prins Ajatasattu van Champa, die in sommige versies van de traditie wordt aangemerkt als Bimbisara's zoon. Koning Bimbisara versterkte zijn positie door middel van diverse huwelijken. Zijn eerste vrouw was Kosaladevi, de zuster van koning Pasenadi van Kosala, die hem het dorpje Kashi bracht als bruidsschat. Dit huwelijk beëindigde ook de vijandelijkheden met het koninkrijk Kosala en gaf hem vrij spel met de andere staten.

Zijn tweede vrouw, Chellana, was een Lichchhaviprinses van Vaishali en zijn derde vrouw was een dochter van het stamhoofd van de Madra-stam uit Punjab. Volgens de Pali Canon werd Bimbisara gevangengezet door zijn zoon Ajatasattu, die hem in een toren opsloot en hem van honger liet sterven. Volgens de traditie zou dit rond het jaar 492 v. Chr. hebben plaatsgevonden. Toen Bimbisara stierf, stierf zijn vrouw Kosaladevi van verdriet. Koning Pasenadi heroverde vervolgens het dorpje Kashi, daar hij vond dat iemand die zijn vader vermoord geen recht heeft op de erfenis.

Afbeeldingen

  • Koning Bimisara ontmoet Gautama de Boeddha
  • het Bamboeklooster in Rajgir, een kado van koning Bimbisara aan de sangha
  • Fundamenten van de gevangenis waarin de zoon van Bimbasara zijn vader gevangen hield, nabij Rajgir