"1100px
Banner-wiki-2.png

Jnana Mudra

Uit Dharma-Lotus
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jhana mudra

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Jnana mudra (ook wel gnana mudra of wijsheidsgebaar genaamd) , is een mudra die vaak in meditatie wordt gebruikt. in hatha yoga. De mudra werd al beschreven in de klassieke teksten van de veda's en betekent in dit geval dat de hand in een bepaalde stand wordt gehouden waardoor er prana op een bepaalde manier door het lichaam geleid wordt.

De Jnana mudra is het symbool van brahman, de ultieme, onveranderlijke werkelijkheid, die uit het zuiver zijn en bewustzijn bestaat. Volgens de filosofie is er bij de uitvoering sprake van een onderbewuste gewaarwording, waarbij god zich in de mens bevindt en andersom, waarbij de mens vrij is om te leven zolang hij het leven niet hindert. Dit wordt in de mudra vormgegeven door het uitstekende puntje van de duim. Deze mudra zou daarom van nut zijn voor mensen met een ego probleem.

Handpositie

Bij deze mudra wordt de wijsvinger tegen het midden van de duim gezet en staan de andere drie vingers rechtuit. Oorspronkelijk werden de handen rechtop in de schoot gelegd.

Varianten

De mudra wordt echter ook op andere manieren uitgevoerd:

  • met een opgeheven rechterhand die tegen het lichaam ligt
  • boven het hart chakra samen met een kriya-pranayama
  • met de handpalmen boven de knieën. Aan de vingers wordt een verschillende betekenis toegeschreven. De duim staat voor de goddelijke energie. Het is het symbool voor wilskracht dat niet geconditioneerd is door karma. De wijsvinger wordt in verband gebracht met Jupiter en staat symbool voor ego en expansie. De energieën zouden worden beheerst door onbewuste patronen.

De jnana mudra zou de godheid openbaren en de ahamkara mudra (het ego-overstijgende gebaar) de individualiteit, terwijl ze in de ohm mudra (godheidsgebaar) bij elkaar komen en alleen het leven zich manifesteert