Samana

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De richting van de 5 levensstromen in het lichaam
Vayu, Hoofdgod van de Wind

De vitale levensstromen maken deel uit van de hindoeïstische filosofie en yoga. Van deze stromen wordt geloofd dat ze worden opgewekt door het lichaam en alle biologische processen beheersen.

In samengestelde zin wordt de term Prana gebruikt, die gerelateerd is aan Vayu, de God van de Wind. In functionele zin wordt Prana ook afzonderlijk gebruikt naast de andere vier stromen:

  • Prana Vayu inademing en is tegenovergesteld aan de Apana Vayu. Stroomt naar boven en is naar binnen gericht
  • Apana Vayu; uitademing en is tegenovergesteld aan de Prana Vayu. Stroomt naar beneden en is naar buiten gericht. Je zou deze stroom dus kunnen zien als de stroom die het loslaten stimuleert
  • Udana Vayu; een omhoog gerichte stroming die de Keel-Chakra voedt
  • Samana Vayu; in- én uitademing. Stroomt van buiten naar binnen en wordt gezien als de balancerende of gelijkmakende ademhaling.
  • Vyana Vayu; verzorgt de beheersing van energie door het gehele lichaam heen. Het beweegt naar buiten én naar binnen. Het is eigenlijk de stroming die alle andere Vayu’s coördineert.

Als al deze 5 stromingen individueel én als groep in balans zijn is er pas werkelijke balans. Middels meditatie, yoga en de Prana apana samyukta beoefening kan iemand controle hebben over deze levensstromen.

Samana

Binnen de yoga is Samana een van de vijf vitale levensstromen, met een verwijzing naar dezelfde goden uit de hindoeïstische mythologie. Prana wordt ook als gelijkstelling van Vayu gebruikt, waarbij het alle vijf stromen samen vertegenwoordigt. Van deze stromen wordt geloofd dat ze worden opgewekt door het lichaam en alle biologische processen beheersen.

Samana Vayu kun je vertalen als een balancerende of gelijkmakende ademhaling. Deze ademhalingsstroom bevindt zich in het centrum, het midden van je lichaam. Dit is rondom het gebied van de maag, de navel. Deze Vayu stroomt van de buitenkant van het lichaam naar binnen. Soms wordt deze stroming ook wel eens als een horizontale stroming gezien om alles van buiten het lichaam naar binnen te brengen. Samana Vayu is de stroming waar Apana en Prana Vayu samenkomen. Deze stroming zorgt voor het innemen wat we nodig hebben en het loslaten van wat we niet (meer) nodig hebben. Samana Vayu is dus de stroming die ontstaat wanneer Apana en Prana Vayu in balans zijn.

Samana Vayu hangt samen met het element vuur. Samana Vayu bevindt zich rondom de maag en de navel. Daar zit ook ons spijsverteringsvuur en ons innerlijk vuur, Agni. Deze Vayu is dus belangrijk voor het stimuleren van je innerlijke vuur. Je wilt je innerlijke vuur goed warm houden, dit zorgt er namelijk voor dat je spijsverteringsvuur goed actief is. Ook zorgt het ervoor dat je vuur, je innerlijke kracht kan stromen. Samana Vayu zorgt voor hitte in het lichaam. Samana Vayu stimuleert de processen die ervoor zorgen dat alles wat we innemen wordt verwerkt. Denk hierbij aan voeding, ademhaling maar ook aan emoties en indrukken.

Deze Vayu zorgt ervoor dat de juiste ‘dingen’ worden opgenomen en worden verwerkt zodat ze kunnen gebruikt worden in het lichaam. Om het Agni actief te houden, worden de juiste voedingsstoffen uit de voeding gehaald. Wanneer Samana Vayu uit balans is, zal je metabolisme langzaam zijn.

De ademhaling

Samana Vayu bevindt zich rondom het navelgebied, de maagstreek. Dit is dus een veel kleiner gebied dan de andere Vayu’s. De ademhaling focust zich dus ook op dit gebied. De maagstreek en de flanken zullen uitzetten bij een inademing. Samana Vayu zorgt er ook voor de juiste voedingsstoffen uit de ademhaling worden opgenomen en weer worden afgegeven. Zo kan het juiste uit de ademhaling gehaald worden, voor wat je lichaam nodig heeft. In een Pranayama oefening kun je ervoor zorgen dat de in – en de uitademing even lang zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat Samana Vayu in balans gebracht wordt, want dit is immers waar Prana Vayu en Apana Vayu samen komen.

Ook kun je op de uitademing visualiseren dat alle energie en adem, vanaf armen en benen naar binnen stroomt. Richting jouw navel. Zo activeer je je krachtcentrum, je eigen, innerlijke vuur. Dit is ook wel verbonden met ons Manipura Chakra.

Hou je aandacht dus bij de ademhaling rondom dit gebied. Voel dat de aandacht en adem zich kunnen verspreiden in je buik. Wil je de Yoga ademhaling (nog) eens goed oefenen? Doe dan de les hieronder mee!

De geest

Wanneer Samana Vayu in balans is zul je je harmonieus en vredig voelen. En dit geldt eigenlijk ook voor alle andere Vayu’s. Het is het zoeken en vinden van balans in je lichaam en in je leven. Op welk vlak dat dan ook is. Hierdoor zal deze Vayu je helpen bij het maken van gezonde en juiste keuzes. Gedachten zullen komen en gaan, zonder dat onze gedachten de leiding nemen.

Samana Vayu binnen de Yoga

Het bewust worden van Samana Vayu tijdens de yoga kan je helpen om te focussen op een open en ontspannen lichaam. Deze Vayu stimuleert namelijk de inkomende en uitgaande ademhaling en zorgt voor de balans tussen die twee. Samana Vayu zorgt dan voor een gevoel van rust en ontspanning in het lijf, zodat spanning en het streven kunnen verdwijnen. Dit zorgt er dan weer voor dat je zenuwstelsel tot rust kan komen. Zo kun je met aandacht bewegen en ademhalen. De Yogahoudingen die je innerlijke vuur stimuleren zijn dan ook heel goed voor Samana Vayu. Je kunt hierbij denken aan Chakrasana en Dhanurasana. Deze houdingen openen het Manipura Chakra, waar je vuur van binnen zit. Door hier extra naar toe te ademen, geef je dit een extra stimulans.

Gedraaide houdingen, twists, zijn ook stimulerend. Hierbij draai je het gebied rondom de navel en zo kan er daarna weer nieuwe energie en adem doorheen stromen. Met gedraaide houdingen stimuleer je ook de spijsvertering. En de spijsvertering hangt natuurlijk nauw samen met Samana Vayu.

Balanshoudingen zijn ook goed voor deze Vayu. Hierbij is het namelijk belangrijk dat je je aandacht goed bij de ademhaling houdt, maar ook bij de buik. Dit is waar je kracht en balans zit. Wanneer je de volgende keer in een balans houding staat, focus je dan op je ademhaling in je buik. Kijk of j