Vassa

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vassa ( Pali: vassa, Sanskriet: varṣa) betekent 'Regen' en is de jaarlijkse boeddhistische meditatie retraite van drie maanden die wordt gehouden tijdens de moesson. het is voornamelijk populair binnen het Theravada boeddhisme.

Meditatie retraite

Gedurende Vassa blijven de kloosterlingen op één plaats, meestal een klooster of tempelterrein. In sommige kloosters wijden monniken de Vassa aan intensieve meditatie. Sommige boeddhistische leken kiezen ervoor om Vassa te vieren door een vastenperiode te houden met het stoppen met vlees, alcohol of roken. In Thailand is de verkoop van alcohol verboden op de eerste en laatste dagen van Vassa, bekend als "Khao Phansa" en "Wan Ok Phansa". Hoewel Vassa soms terloops "Boeddhistische vastentijd " wordt genoemd, hebben anderen bezwaar tegen deze terminologie. Gewoonlijk wordt het aantal jaren dat een monnik in het kloosterleven heeft doorgebracht, uitgedrukt door het aantal vassa's sinds de wijding te tellen.

Andere stromingen

De meeste Mahayana- boeddhisten houden Vassa niet in acht, hoewel Vietnamese Thiền- en Koreaanse Seon- monniken een gelijkwaardige retraite van drie maanden van intensieve beoefening op één locatie doen, een praktijk die ook wordt gezien in het Tibetaans boeddhisme.

Periode

Vassa begint op de eerste dag van de afnemende maan van de achtste maanmaand, de dag na Asalha puja. Het eindigt op Pavarana, wanneer alle kloosterlingen voor de sangha komen en boete doen voor elke overtreding die tijdens Vassa zou zijn begaan.

De Vassa-traditie dateert van vóór de tijd van Gautama de Boeddha. Het was een al lang bestaande gewoonte voor bedelende asceten in India om niet te reizen tijdens het regenseizoen, omdat ze tijdens hun reizen onbedoeld schade kunnen toebrengen aan gewassen, insecten of zelfs zichzelf.