Recente wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op deze pagina kunt u de recentste wijzigingen in deze wiki bekijken.

Opties voor recente wijzigingen Bekijk de laatste 50 | 100 | 250 | 500 wijzigingen in de laatste 1 | 3 | 7 | 14 | 30 dagen
geregistreerde gebruikers Verbergen | anonieme gebruikers Verbergen | mijn bewerkingen Verbergen | bots Weergeven | kleine bewerkingen Verbergen
Bekijk nieuwe wijzigingen sinds 22 feb 2024 15:22
   
Lijst met afkortingen:
N
Met deze bewerking is een nieuwe pagina aangemaakt (zie ook de lijst met nieuwe pagina's)
k
Dit is een kleine bewerking
b
Deze bewerking is uitgevoerd door een bot
(±123)
Deze paginagrootte is met dit aantal bytes gewijzigd

22 feb 2024

N    10:43  Sotapanna‎‎ 3 bewerkingen geschiedenis +1.084 [Admin‎ (3×)]
     
10:43 (huidig | vorige) +19 Admin overleg bijdragen
     
10:26 (huidig | vorige) −1 Admin overleg bijdragen
N    
10:26 (huidig | vorige) +1.066 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sotapanna== Naast de Jhãna's zijn ook 'De 4 Stadia van Verlichting' een methode, beschreven in de Pali-canon, om iemand spirituele niveau weer te geven. De '''Sotapanna''' (de stroom-instapper) is de eerste van deze 4 stadia van verlichting. De Sotapanna heeft, door de Dharma voor zichzelf te realiseren, het 'instap'-niveau van verlichting bereikt. Hij heeft de waarheid van de leer van Gautama de Boeddh...')
N    10:43  Sakadagami‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +915 [Admin‎ (2×)]
     
10:43 (huidig | vorige) +19 Admin overleg bijdragen
N    
10:31 (huidig | vorige) +896 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sakadagami== Naast de Jhãna's zijn ook 'De 4 Stadia van Verlichting' een methode, beschreven in de Pali-canon, om iemand spirituele niveau weer te geven. Reeds als Sotapanna is hij al bevrijd van de eerste 3 ketens: Sakkaya-ditthi (Geloof in persoonlijkheid), Vicikiccha (Sceptische twijfel), en Silabbata-paramasa (Gehechtheid aan regels en rituelen). De '''Sakadagami''', de eenmalig-terugkerende, heeft de 4e...')
N    10:42  Anagami‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +1.164 [Admin‎ (2×)]
     
10:42 (huidig | vorige) +19 Admin overleg bijdragen
N    
10:33 (huidig | vorige) +1.145 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Anagami== Naast de Jhãna's zijn ook 'De 4 Stadia van Verlichting' een methode, beschreven in de Pali-canon, om iemand spirituele niveau weer te geven. Reeds als Sotapanna is hij al bevrijd van de eerste 3 ketens: Sakkaya-ditthi (Geloof in persoonlijkheid), Vicikiccha (Sceptische twijfel), en Silabbata-paramasa (Gehechtheid aan regels en rituelen). De Sakadagami, de eenmalig-terugkerende, heeft de 4e en 5e ket...')
     10:40  Arhat (woordenboek)‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +1.150 [Admin‎ (2×)]
     
10:40 (huidig | vorige) +19 Admin overleg bijdragen (→‎Arhat)
     
10:40 (huidig | vorige) +1.131 Admin overleg bijdragen
N    09:48  Tipitaka‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +2.292 [Admin‎ (2×)]
     
09:48 (huidig | vorige) +45 Admin overleg bijdragen
N    
09:47 (huidig | vorige) +2.247 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Tipitaka== De '''Tipitaka''' is de Pali benaming van de Pali-canon. Dit is de enige nog bestaande vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken (soetta's) van de Boeddha. De Pali-canon vindt zijn oorsprong in de toespraken die de Boeddha gaf gedurende de laatste 45 jaar van zijn leven, toen hij een actieve leraar was. De Pali-canon is de officiële tekst van het Theravada-boeddhisme. Een onderscheid dat wel gemaakt wor...')
N    09:44  Abhidharma-pitaka wijzgesch +1.901 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Abhidharma-pitaka== De '''Abhidharma-pitaka''' is onderdeel van de Pali-canon. De pali-canon (Pali: Tipitaka) is de enige nog bestaande vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken (soetta's) van Gautama de Boeddha. De Pali-canon vindt zijn oorsprong in de toespraken die de Boeddha gaf gedurende de laatste 45 jaar van zijn leven. De Abhidharma-pitaka (Abhi betekent hoogste) bevat geen toespraken van de Boeddha,...')
N    09:42  Sutta-pitaka wijzgesch +1.260 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sutta-pitaka== De '''Sutta-pitaka''' is onderdeel van de Pali-canon. De pali-canon (Pali: Tipitaka) is de enige nog bestaande vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken (soetta's) van Gautama de Boeddha. De Pali-canon vindt zijn oorsprong in de toespraken die de Boeddha gaf gedurende de laatste 45 jaar van zijn leven. De Sutta-pitaka bevat de toespraken (soetras) die Gautama de Boeddha gaf over de dharma samen...')
N    09:41  Vinaya-pitaka wijzgesch +928 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Vinaya-pitaka== De '''Vinaya-pitaka''' is onderdeel van de Pali-canon. De pali-canon (Pali: Tipitaka) is de enige nog bestaande vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken (soetta's) van Gautama de Boeddha. De Pali-canon vindt zijn oorsprong in de toespraken die de Boeddha gaf gedurende de laatste 45 jaar van zijn leven. In de Vinaya-pitaka worden de orderegels voor monniken en nonnen uiteengezet, te...')
     06:08  Koans wijzgesch +594 Admin overleg bijdragen (Doorverwijzing naar Koan verwijderd) Label: Doorverwijzing verwijderd
N    05:59  Tara (woordenboek)‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +790 [Admin‎ (2×)]
     
05:59 (huidig | vorige) −1 Admin overleg bijdragen
N    
05:57 (huidig | vorige) +791 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Tara== Een '''Tara''' (redster) is een belangrijk mythisch figuur in het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme. In het Mahayana boeddhisme is zij een vrouwelijke Bodhisattva, in het Tibetaans boeddhisme is zij een vrouwelijke Boeddha. Ze staat bekend als de "moeder van de bevrijding" en vertegenwoordigt de deugden van succes in werk en prestaties. Andere benamingen van de...')
N    05:53  Mahapurisa wijzgesch +610 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Mahapurisa== '''Mahapurisa''' (Sanskriet) betekent 'Supermens', een term die tijdens het leven al aan Gautama de Boeddha werd gegeven. Zijn volledige naam was Siddhartha Gautama, en leefde van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. in zuid-Nepal/noord-India. Naast Mahapurisa had Gautama de Boeddha nog meer benamingen zoals: * Gautama * Siddhartha * Sakyamuni * de verlichte * Tathagata * Boeddha * mahapuris...')
N    05:44  Gautama‎‎ 4 bewerkingen geschiedenis +574 [Admin‎ (4×)]
     
05:44 (huidig | vorige) −22 Admin overleg bijdragen Label: Handmatige ongedaanmaking
     
04:44 (huidig | vorige) +22 Admin overleg bijdragen Label: Ongedaan gemaakt
     
04:36 (huidig | vorige) +72 Admin overleg bijdragen
N    
04:35 (huidig | vorige) +502 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Gautama== '''Gautama''' was de familienaam van de Boeddha, die volledig Siddhartha Gautama heette, en leefde van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. in zuid-Nepal/noord-India. Deze persoon heeft meerdere benamingen zoals: * Gautama * Siddhartha * Sakyamuni * de verlichte * Tathagata * Boeddha * mahapurisa ==Volledig artikel== Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op Gautama de Boeddha. ...')
N    05:44  Siddhartha‎‎ 3 bewerkingen geschiedenis +577 [Admin‎ (3×)]
     
05:44 (huidig | vorige) −22 Admin overleg bijdragen Label: Handmatige ongedaanmaking
     
04:44 (huidig | vorige) +22 Admin overleg bijdragen Label: Ongedaan gemaakt
N    
04:37 (huidig | vorige) +577 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Siddhartha== '''Siddhartha''' was de voornaam van de Boeddha, die volledig Siddhartha Gautama heette, en leefde van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. in zuid-Nepal/noord-India. Doorgaans wordt deze persoon aangeduid met de term Gautama de Boeddha, maar hij heeft ook andere benamingen zoals: * Gautama * Siddhartha * Sakyamuni * de verlichte * Tathagata * Boeddha * mahapurisa ==Volledig artikel== Een v...')
N    05:44  Sakyamuni‎‎ 3 bewerkingen geschiedenis +803 [Admin‎ (3×)]
     
05:44 (huidig | vorige) −22 Admin overleg bijdragen Label: Handmatige ongedaanmaking
     
04:43 (huidig | vorige) +22 Admin overleg bijdragen Label: Ongedaan gemaakt
N    
04:40 (huidig | vorige) +803 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sakyamuni== '''Sakyamuni''' is een aanduiding van de persoon die we kennen als 'de Boeddha'. Hij kwam uit de Sakya stam gelegen rond Kapilavastu in zuid-Nepal. 'muni' betekent 'de grote' en met Sakyamuni wordt dus 'de grote Sakya' bedoelt, een verwijzing naar Gautama de Boeddha. Zijn volledige naam was Siddhartha Gautama, en leefde van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. in zuid-Nepal/noord-India. Doorgaans wordt deze persoon aan...')
N    05:44  De verlichte‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +635 [Admin‎ (2×)]
     
05:44 (huidig | vorige) −22 Admin overleg bijdragen
N    
05:21 (huidig | vorige) +657 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==de Verlichte== Hoewel er veel mensen zijn geweest die de verlichting hebben bereikt, wordt met '''de verlichte''' over het algemeen [[Gautama de Boeddha bedoeld. Zijn volledige naam was Siddhartha Gautama, en leefde van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. in zuid-Nepal/noord-India. Naast de verlichte had Gautama de Boeddha nog meer benamingen zoals: * Gautama * Siddhartha * Sakyamuni * de verlichte * Tathagata *...')
N    05:43  Tathagata‎‎ 2 bewerkingen geschiedenis +853 [Admin‎ (2×)]
     
05:43 (huidig | vorige) −22 Admin overleg bijdragen
N    
05:31 (huidig | vorige) +875 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Tathagata== Tathagata (Pali en Sanskriet) bekent 'aldus gegaan' en 'aldus aangekomen'. Het is een veel voorkomende bijnaam voor Gautama de Boeddha die in veel boeddhistische geschriften wordt gebruikt. In de Pali-canon wordt de Boeddha bijvoorbeeld vaak afgebeeld met de woorden 'de Tathagata is...' in plaats van 'Ik ben...', wat door latere commentatoren werd opgevat als een indicatie dat hij voorbij de gehecht...')
     05:43  Boeddha wijzgesch +1.445 Admin overleg bijdragen (Doorverwijzing naar Boeddhaschap verwijderd) Label: Doorverwijzing verwijderd
N    04:04  Bostraditie (woordenboek) wijzgesch +541 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Bostraditie== De '''Bostraditie''' is een in oorsprong Thaise boeddhistische monastische traditie. De Thaise Bostraditie legt een grote nadruk op het correct navolgen van de boeddhistische monastieke discipline (de Vinaya), en op meditatie en persoonlijke ontwikkeling volgens de leer van Gautama de Boeddha. ==Volledig artikel== Een volledig artikel over dit them...')
     04:02  Bostraditie wijzgesch +3 Admin overleg bijdragen
N    03:59  Sadhaka‎‎ 3 bewerkingen geschiedenis +277 [Admin‎ (3×)]
     
03:59 (huidig | vorige) 0 Admin overleg bijdragen
     
03:58 (huidig | vorige) +8 Admin overleg bijdragen
N    
03:58 (huidig | vorige) +269 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sadhaka== '''Sadhaka''' is Sanskriet en betreft de persoon die een spirituele weg bewandeld (Sadhana). Sadhana is de dagelijkse beoefening die een Sadhana doet om de verlichting te bereiken. Categorie: Boeddhistisch woordenboek')
N    03:56  Sadhana wijzgesch +353 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sadhana== '''Sadhana''' (Sādhanam) is Sanskriet en staat voor 'middel om iets te bereiken' of 'spirituele oefening'. In algemene zin betekent Sadhana in feite de dagelijkse spirituele beoefening van een persoon. Een beoefenaar van Sadhana wordt sadhak of sadhaka genoemd. Categorie: Boeddhistisch woordenboek')
N    03:50  Rigpa wijzgesch +1.008 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Rigpa== '''Rigpa''' staat centraal in de leer van Dzogchen en is het fundamentele, onbezoedelde, volkomen heldere aspect van bewustzijn. Rigpa kan niet worden ontwikkeld, alleen worden herkend als altijd al aanwezig. Deze open helderheid is zonder vorm en volkomen leeg, maar zeker niet doods, aangezien het de capaciteit heeft van waarnemen, ervaren, opmerken, zonder dat het hierdoor ooit wordt beïnvloed of veranderd. H...')
N    03:36  Gelijkmoedigheid‎‎ 4 bewerkingen geschiedenis +1.337 [Admin‎ (4×)]
     
03:36 (huidig | vorige) +4 Admin overleg bijdragen
     
03:27 (huidig | vorige) 0 Admin overleg bijdragen
     
03:26 (huidig | vorige) +348 Admin overleg bijdragen
N    
03:20 (huidig | vorige) +985 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Mededogen== Mededogen (karunã) is 1 van de 4 onbegrensde gemoedstoestanden. De tegenpool van mededogen is lijden en het karakter van mededogen is het niet kunnen verdragen van lijden. De actie is dan om het lijden te stoppen en dit kan op vele manieren. Karunã is een op zichzelf staande gemoedstoestand en is in tegenstelling tot liefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheid niet contin...')
     03:36  Sjabloon:Boeddhistisch woordenboek wijzgesch 0 Admin overleg bijdragen
     03:35  Sjabloon:Poster meditatie wijzgesch −12 Admin overleg bijdragen
N    03:28  Mededogen wijzgesch +991 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Mededogen== '''Mededogen (karunã)''' is 1 van de 4 onbegrensde gemoedstoestanden. De tegenpool van mededogen is lijden en het karakter van mededogen is het niet kunnen verdragen van lijden. De actie is dan om het lijden te stoppen en dit kan op vele manieren. Karunã is een op zichzelf staande gemoedstoestand en is in tegenstelling tot liefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheid niet...')
N    03:23  Medevreugde wijzgesch +985 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Medevreugde (muditã)== '''Medevreugde (muditã)''' is 1 van de 4 onbegrensde gemoedstoestanden. De tegenpool van medevreugde is jaloersheid en afgunst. De jaloersheid wordt reeds door een stroombetreder volledig losgelaten zodat medevreugde relatief snel ontwikkeld kan worden. De karakter van medevreugde is het verheugen en verblijden in het succes van de ander en haar actie is het niet b...')
N    03:16  Liefdevolle vriendelijkheid wijzgesch +1.169 Admin overleg bijdragen (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Liefdevolle vriendelijkheid== '''Liefdevolle vriendelijkheid (mettã)''' is 1 van de 4 onbegrensde gemoedstoestanden. Het ontstaat door het fundamenteel wegvallen van haat, dit gebeurt bij het 1e jhãna. Het is dus niet de tijdelijke afwezigheid van haat maar de inherente afwezigheid van haat. Niet-haat kan zich op meerdere manieren manifesteren waaronder mettã, maar als mettã...')
     03:15  De 4 onbegrensde gemoedstoestanden wijzgesch +7 Admin overleg bijdragen (→‎De valkuilen)