Byosen reikan ho

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Categorie indeling
Home
Reiki
Reiki technieken
Reiki-Treatment.jpg

Reiki technieken

Byogen Chiryo
Byosen reikan ho
Gassho meiso
Genetsu Ho
Hanshin Chiryo
Kenyoku
Ketseuki kokan
Laser techniek
ontgiften
Reiji Ho
Reiki bij ziekte
Reiki in een groep
Tafelbehandeling
Te technieken
Uitbalanceren Chakra's
Usui’s Kristal genezingsmethode
Zelfbehandeling
Reiki-2.svg

Byosen-Reikan-Ho betekent letterlijk 'energie van ziekte/onevenwicht aanvoelen'. Je kan het vrijelijk vertalen als: 'de methode om onevenwicht met je handen aan te voelen'. Daarnaast heeft een diepere betekenis per klank:

 • Byo betekent ziekte
 • sen betekent voor, toekomst, voorafgaand, vooruit
 • Rei betekent energie, geest, zie
 • kan betekent emotie, gevoel, sensatie
 • Ho betekent techniek, methode, manier, weg

Intuïtief aanvoelen

Byosen is tezamen met Reiji Ho technieken die ons leren intuïtief met Reiki om te gaan en worden geleerd in de Reiki II cursus. Bij Reiki I leren we de handposities welk een duidelijke structuur en volgorde heeft. Deze handposities leren ons vertrouwd te raken met het aanraken van een lichaam middels handoplegging en het doorgeven van Universele energie. Deze handposities moet een tweede natuur worden, we moeten de verschillende stappen kunnen dromen en het moet helemaal duidelijk worden waarom het stappenplan zo is opbouwt. Maar op het moment dat we zo ver zijn, moeten we het loslaten. Het uiteindelijke doel van Reiki is intuïtie. Door zo intuïtief mogelijk Reiki te geven, gaan we luisteren naar de Universele energie en luisteren naar het Lichaam dat we behandelen. Die spreken een eigen taal en vertellen ons waar de energie nodig is, of je fysiek of etherisch Reiki moet geven, met of zonder symbolen, etc..

Byosen en Reiji-Ho leren ons onze intuïtie te ontwikkelen om dit te bereiken. Byosen is een gevorderde aftast en scantechniek, die door veel oefening kan lijden tot de volgende vermogens:

 • de ontwikkeling van voldoende gevoeligheid in je handen zodat je energie stoornissen kunt ontdekken, zodat je weet waar en hoelang je je handen moet plaatsen, bij een bepaalde patiënt.
 • de ontwikkeling van voldoende kennis van de sensaties die je handen, onder verschillende omstandigheden en voorwaarden, veroorzaken, dat je deze informatie van je handen kunt gebruiken om een diagnose te stellen.

Verschillende ziektes en kwalen kunnen heel verschillend aanvoelen in je handen. We voelen veel verschillende sensaties in onze handen als we Reiki geven en bij de Byosen techniek stellen we ons met opzet in op deze gevoelens. Je voelt niet alleen hitte maar er is zachte warmte en hevige hitte, oppervlakkige en diepe hitte, hitte in de palm van je hand en hitte in je hele hand. Je voelt niet alleen tintelingen maar er zijn oppervlakkige prikkelingen en diepe steken als van een naald, gonzen, kloppen en hevig bonzen. Andere gevoelens kunnen zijn: verschillende soorten van kou, een briesje dat waait onder je hand, pijn, een verdoofd gevoel, gevoelens van magnetische aantrekkingskracht of afstoting enzovoort. Deze gevoelens worden Hibiki genoemd hetgeen echo of resonantie betekent.

Het is bekend dat het mogelijk is de oorzaak, status en genezingstijd van een ziekte te voorzien op basis van deze gevoelens. Jammer genoeg is het niet mogelijk in een groot boek op te zoeken welke gevoelens nu precies wat betekenen. Deze gevoelens zijn voor iedereen uniek en zullen voor jou iets anders betekenen dan voor een ander.

Er is altijd een "Byosen". Soms zul je een conditie in het verleden aanvoelen, soms een conditie in de toekomst.

Ontwikkelen van je intuïtie

Het ontwikkelen van Byosen vergt tijd en oefening en is naast een intuïtief ook een verstandelijk gebeuren. Om Byosen te ontwikkelen ben je vooral lang bezig je te concentreren op alle mogelijke verschillende gevoelens in je handen en deze gevoelens te verbinden met dat wat je reeds van je cliënt weet. De gewaarwordingen die je krijgt zijn jouw eigen gewaarwording. Voel jij kou, dan hoeft een andere behandelaar op dezelfde plek niet hetzelfde te voelen. Jij voelt kou en dat is jouw gewaarwording bij een bepaald ziektebeeld of blokkade. je moet dit opslaan, zodat je bij de volgende keer dat je kou voelt weet wat er gaande is.

Heb je éénmaal Byosen ontwikkeld dan kun je scannen met je handen en dit gebruiken om te bepalen waar en hoelang je je handen op een bepaalde plaats houdt. Dit is het simpelere gedeelte van Byosen, om een ziekte te kunnen diagnosticeren met je handen duurt een tijd langer.

Door je goed te concentreren op de gevoelens die de energie voortbrengt in je handen, kun je je gevoeligheid dusdanig ontwikkelen dat je condities kunt diagnosticeren op grond van de gevoelens die je ervaart. Natuurlijk is het mogelijk meer nuttige informatie te verkrijgen door de toegewijde beoefening van deze techniek.

De techniek

 • Ga naast de cliënt zitten of staan.
 • Vouw je handen in de Gassho-positie voor je hart en vraag of de Reiki-energie door je mag komen aan de Reiki-god Dainichi Nyorei en of je geleid mag worden naar dat deel wat behandeling nodig heeft.
 • Ontspan je en zeg (weet) aan je onderbewustzijn "ik ga nu Byosen Reikan-ho beginnen".
 • Plaats je handen een beetje boven het lichaam, beweeg ze rondom en onthoud wat je voelt. Wat je zoekt is een plek waar je een andere sensatie krijgt dan over het geheel. (b.v. warmte, koelte, tintelingen, of gebrek aan gevoel etc.).
 • Blijf op de plek en wacht tot het gevoel weer terug uit je arm en je handen trekt. Ga daarna door naar de volgende positie.
 • Als je een gewaarwording voelt blijf even met je handen over deze plek. De gewaarwording zal toenemen en afnemen; dit is een cyclus die zich herhaalt zolang je handen boven het lichaam blijven. Teken eventueel de Cho-Ku-Rei boven deze plek om de stoornis te verminderen en te verspreiden. Hoe langer je handen boven zo’n plek blijven hoe meer van deze cyclussen je gaat voelen; met elk cyclus vermindert het hoogtepunt langzaam.
 • Laat je handen voor minstens één cyclus boven de gewaarwording.
 • Als je handen naar een bepaald lichaamsdeel worden getrokken, volg ze dan.
 • Als dat niet zo is, plaats dan je dominante hand boven de kruinchakra van de cliënt en stem af, werkt dit niet tast dan (boven) het lichaam de voor- en achterzijde af, in neergaande langzame bewegingen.
 • Als je het lichaamsdeel aanraakt, kan dit een nogal oncomfortabel gevoel geven dat in je arm omhoog trekt tot in je schouder. Blijf op de plek en wacht tot het gevoel weer terug uit je arm en je handen trekt. Ga daarna door naar de volgende positie.
 • Verplaats je handen naar de volgende Byosen en herhaal dit.

Reiki boeken

Dit artikel kan je in uitgebreidere vorm terugvinden in ons Reiki I en II e-boek. Een 255 pagina's tellend lesboek met alle technieken, geschiedenis en praktische toepassingen voor 10,=.