Uitbalanceren Chakra's

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Categorie indeling
Home
Reiki
Reiki technieken
Reiki-Treatment.jpg

Reiki technieken

Byogen Chiryo
Byosen reikan ho
Gassho meiso
Genetsu Ho
Hanshin Chiryo
Kenyoku
Ketseuki kokan
Laser techniek
ontgiften
Reiji Ho
Reiki bij ziekte
Reiki in een groep
Tafelbehandeling
Te technieken
Uitbalanceren Chakra's
Usui’s Kristal genezingsmethode
Zelfbehandeling
Reiki-2.svg

Er zijn meerdere technieken om de chakra's uit te balanceren en iemand zodoende weer in balans te krijgen.

Chakra's uitbalanceren

Als je de zeven Hoofd chakra’s op een rij visualiseert, dan is er vanaf het Perineum gezien naar boven toe steeds meer openheid en ruimte. Het eerste chakra (Perineum) staat voor regels, structuur, grenzen en randvoorwaarden. Het laatste chakra (Kruin chakra) staat voor totale overgave aan… Het lijkt dus alsof het Perineum en het Kruin chakra elkaar tegengestelde zijn en in dat kader herbergt het samenbrengen van deze 2 chakra’s het Ying-Yang principe. Toch is er meer samenhang tussen deze 2 chakra’s. Het eerste chakra geeft onze grenzen aan. Waarom leggen wij grenzen en randvoorwaarden neer ?

de techniek

Om binnen deze grenzen vrijheid te kunnen ervaren. Kijk maar naar je huis, je tuin, je territorium of je auragebied. Binnen de begrenzing hiervan wil je vrijheid en ruimte ervaren. Deze vrijheid ligt in het Kruin-chakra. Het Kruin-chakra staat naast vrijheid ook voor het abstracte (wat op zich ook weer totale vrijheid is), het abstracte is de een (nog) niet gefundeerde inzicht. Wil je echter dit inzicht gaan delen met anderen, dan zul je de structuur van het Perineum nodig hebben om het aan die ander duidelijk te kunnen maken. Ga nu naast de persoon staan die je behandeld en leg 1 hand op het Perineum en één hand op het Kruin-chakra. Als je dit doet dan balanceer je deze 2 chakra’s met elkaar uit. Doe dit ongeveer voor 1 minuut (of nog liever, doe dit op je intuïtie). Vervolgens ga je met beide handen 1 chakra naar binnen zodat ze komen te liggen op Sacraal-chakra en Derde-oog chakra. In het Derde Oog ontvangen wij de intuïtie. Deze intuïtie moet je niet op rationeel gebied oplossen. Ratio en intuïtie gaan niet samen. Deze inzichten moet je laten afdalen naar het emotioneel lichaam. En dit emotioneel lichaam herbergt zich in het Sacraal-chakra, dit is de geboorteplaats van onze emoties.

Ga nu weer 1 chakra naar binnen en kom uit op Zonnevlecht en Keel-chakra. In de Zonnevlecht bevindt zich ons Ego. Dit Ego wilt zich laten gelden, laten zien aan de buitenwereld. De Keel-chakra is ons creatieve lichaam en de woordvoerder van al onze chakra’s. Deze twee chakra’s hebben een logische verbinding. Tot slot kom je uit op het middelste chakra, het Hart chakra. Naast het verbinden van de chakra’s en het uitbalanceren ervan breng je nu ook alle energie terug naar het Hart chakra, dus naar het mededogen en naar het NU. Doe dit uitbalanceren meerdere keren achter elkaar. Varieer in het fysiek of etherisch uitbalanceren. Het kan zowel op de voor- als op de rugzijde. Natuurlijk kan je deze techniek ook bij jezelf toepassen.

in schema

De chara's welk je tegelijk gaat behandelen en dus gaat uitbalanceren:

 • 1-7
 • 2-6
 • 3-5
 • 4

Als je dit enkele keren beoefend hebt ga je het uitbreiden: het bovenstaande doe je in de 1e auralaag, daarna in de 2e, daarna in de 3e. De volgende keer ga je het anders doen:

 • 4
 • 3-5
 • 2-6
 • 1-7

Eerst doe je dit in de 1e auralaag, daarna in de 2e, daarna in de 3e. Volgende keer ga je het anders doen: 1-7 2-6 3-5 4 Eerst in de 3e auralaag, daarna de 2e, daarna de 1e. Volgende keer ga je het anders doen: 4 3-5 2-6 1-7 Eerst in de 3e auralaag, daarna de 2e, daarna de 1e. De volgende keer ga je het anders doen:

 • 1-7 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 2-6 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 3-5 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 4 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag

De volgende keer ga je het anders doen:

 • 4 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 3-5 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 2-6 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag
 • 1-7 vanuit de 1e auralaag, daarna de 2e auralaag, daarna de 3e auralaag

Stoelbehandeling

De behandeltechnieken om de chakra's uit te balanceren kunnen we ook uitvoeren op een stoel. Dit noemen we dan de korte behandeling of de stoelbehandeling. Bij deze stoelbehandeling gaan we alleen de chakra’s uitbalanceren.

Zet iemand neer op een kruk of een stoel zonder armleuningen met de rugleuning aan haar linker- of rechterzijde zodat de rug vrij is. Ga zelf aan de andere zijkant staan. Je kunt nu de chakra’s uitbalanceren waarbij je de chakra's 1-7, 2-6, 3-5 en 4 met elkaar verbind. De bovenste chakra’s behandel je aan de voorkant van het lichaam, de onderste chakra’s aan de achterkant van het lichaam. Zorg ervoor dat een stoelbehandeling niet langer duurt dan 10 á 15 minuten. Veel mensen krijgen na die tijd rugpijn of worden duizelig. Wil je iemand langer behandelen, ga dan de tafelbehandeling aan.

Lemniscaat

Een andere manier om de chakra’s uit te balanceren is de lemniscaat. De chakra’s draaien of linksom of rechtsom. Een verstoorde draaiing is te ervaren, echter het is niet aan ons om in te gaan werken op deze chakra.. We zijn geen chakratherapeut en moeten ook niet doen alsof. Wat we wel kunnen doen is de chakra’tot rust te brengen door deze uit te balanceren. De lemniscaat (een 8) is een goede methode omdat deze een dubbele cirkel in zich heeft, eentje met de klok mee en eentje tegen de klok in. Door deze 8 over een chakra te masseren (op fysiek niveau dus) stimuleer je de chakra weer in balans te komen. Tegelijk masseer je de spieren die doorgaans ook verhard zijn en in verbinding staan met deze chakra. Om deze reden leggen we de lemniscaat het liefst op de rugzijde neer.

Ook hierom leggen we de lemniscaat niet neer over het Derde oog en het Kruin chakra. Stel nu dat je ervaart dat een bepaald chakra in onbalans is. Ga nu met je dominante hand (als je die niet zo ervaart, dan met je schrijfhand) een lemniscaat masseren met de vlakke hand in de breedterichting over het lichaam. Doe dit met enige druk zodat het niet kietelt. De andere hand leg je net boven of net onder de positie en stuur je door deze hand iets schuin te leggen Reiki naar de behandelde chakra. Je kan ook 2 of meerdere chakra’s op deze manier uitbalanceren. Maar dan moeten we deze chakra’s naast elkaar liggen. Zo niet, balanceer dan alle fysieke en emotionele chakra’s in één keer uit. Dit doe je door dan altijd in de lengterichting. Trek het kledingstuk strak over de billen en houdt deze met je passieve (vlakke) hand strak op het Perineum. Met de andere hand teken je nu van Sacraal chakra tot aan Keel chakra de lemniscaat met het middelpunt van de 8 op het Hart chakra. Doe dit ook weer met enige druk zodat het massageaspect ook zijn uitwerking heeft. Houdt dit voor ongeveer 6 á 8 minuten aan.

Uitleg op film

Reiki boeken

Dit artikel kan je in uitgebreidere vorm terugvinden in ons Reiki I en II e-boek. Een 255 pagina's tellend lesboek met alle technieken, geschiedenis en praktische toepassingen voor 10,=.