Fysieke kenmerken van de Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boeddhabeeld in het Tokyo National Museum, Japan
Boeddhabeeld uit de 5e eeuw (Sarnath, India)

Gautama de Boeddha leefde van 563-483 v.Chr. en pas honderden jaren na zijn overlijden ontstonden de eerste beeltenissen van hem. Er zijn enkele quotes van Gautama de boeddha te vinden in de Pali-canon waarin hij zichzelf omschrijft zoals in de Ariyapariyesana Soetra:

Dus op een later tijdstip, toen ik nog jong was, een zwartharige jongeman begiftigd met de zegeningen van de jeugd in de eerste levensfase - en terwijl mijn ouders, onwillig, huilden terwijl de tranen over hun wangen stroomden - schoor ik mijn haar en baard, trok het okerkleurige gewaad aan en ging van het gezinsleven naar dakloosheid.

Het uiterlijk van Gautama de Boeddha

Met behulp van wetenschap en cultuurgeschiedenis kunnen we over het algemeen zeggen dat Gautama de Boeddha blauwe ogen had, lang donker haar in een topknoop, gezichtshaar (baard), grote oren en een licht goudbruine huid. We kunnen ook concluderen dat hij een lange man was en goed geproportioneerde fysieke kenmerken had. Bovendien zou hij als jonge man vóór zijn verzaking extravagante hoeveelheden sieraden en mooie kleding hebben gedragen.

Na zijn verzaking zou hij een figuur van soberheid zijn geweest in een monnikskleed met een kaalgeschoren hoofd. Ook zou hij binnen de eerste zes jaar na de verzaking erg mager en broos zijn overgekomen door het beoefenen van extreme soberheid. Nadat hij echter op 35-jarige leeftijd verlichting had verkregen, zou hij zijn gezondheid hebben herwonnen. Maar toch zou hij een geschoren hoofd en een monnikskleed hebben gedragen. Op latere leeftijd had hij echter lang haar en een baard.

De fysieke eigenschappen van Gautama de boeddha die in verschillende geschriften zijn terug te vinden zijn:

ogen van de Boeddha

De ogen van de Boeddha waren diepblauw van kleur en hij had de wimpers van een “koninklijke stier”. Bovendien wordt de Boeddha beschreven als een "witte uma-krul die licht uitstraalt van tussen de wenkbrauwen". Dit veelbelovende teken wordt meestal afgebeeld op Shakyamuni Boeddhabeelden als een spiraalvormige of cirkelvormige stip tussen de wenkbrauwen.

wenkbrauwen

Er werd aangenomen dat de Boeddha een haarkrans tussen de wenkbrauwen had. Aangenomen wordt dat dit het teken is van doordringende wijsheid of een "3e oog". Het 3e oog is een teken van een groot wezen of een Boeddha. De secundaire kenmerken vertellen ons dat zijn wenkbrauwen gebogen waren als een boog en dat ze de buitenhoeken van zijn ogen bereikten. Bovendien hadden zijn wenkbrauwen fijn haar en lag het haar plat.

de mond van de Boeddha

De Boeddha wordt beschreven als de kaak van een leeuw met 40 witte, dichte en gelijkmatige tanden. Hij had ook 4 puur witte hoektanden. Zijn stem wordt omschreven als "diep en resonerend". Het is interessant dat zijn "speeksel de smaak van al het voedsel verbeterde", zijn tong was "lang en breed". Bovendien vertellen de secundaire kenmerken ons dat hij een fijne adem had en dat zijn mond de "geur van een lotusbloem" had. Bovendien droeg hij altijd een mooie glimlach.

Boeddha's handen, dijen en voeten

De Boeddha had een wielteken aan zijn voeten met duizend spaken. "Zijn vingers en tenen waren fijn zwemvliezen, hij had vlakke voeten, zijn vingers waren lang en slank, zijn handen reikten tot onder zijn knieën, hij had soepele handen en voeten, grote hakken, zijn wreef was gebogen en hij had dijen als een koninklijke hert".

het lichaam van de Boeddha

De "lengte en strekking van armen waren gelijk" van de Boeddha. Bovendien had zijn lichaam een ​​‘gouden tint’ en straalde er een 3 meter lange aura om hem heen. Hij had een zachte, gladde huid en het "mannelijke orgaan was goed teruggetrokken". Zijn voetzolen, handpalmen, kruin van hoofd en schouders waren goed rond. Het lichaam was rechtopstaand en rechtop en hij had "volle ronde" schouders. Het gebied onder zijn oksels was goed gevuld. Last but not least had de Boeddha een "leeuwvormig lichaam".

het haar van de Boeddha

De primaire kenmerken beschrijven zijn haarwortels als donker gekleurd en zijn lichaamshaar als sierlijk en gekruld. De secundaire kenmerken gaan verder om de punten van zijn lichaamshaar te beschrijven als noch gebogen noch gebogen. Bovendien ruikt zijn haar sterk als een witte lotus, heeft zijn haar de kleur van een donkere schaduw, is het gekruld, fijn, ontward en wordt het niet grijs. Verder heeft zijn haar lange krullen en is de bovenkant geknoopt alsof het gekroond is als een “koninklijke bloemenkrans”.

De beschrijving van zijn haar komt met een beetje controverse. Dit komt doordat in de Pali-canon een zin wordt toegeschreven aan de Boeddha die vele malen wordt herhaald. De uitdrukking beschrijft in de eigen woorden van de Boeddha hoe hij op zoek ging naar verlichting. De Boeddha zei dat terwijl zijn ouders in tranen toekeken "ik mijn haar en baard afschoor" en hij wegging om een ​​dakloos leven te beginnen. het is echter een aanname dat de Boeddha vanaf die dag geen haar op zijn hoofd of gezicht zou hebben gehad.

de oren van de Boeddha

Tijdens de eerste jaren van het leven van de Boeddha droeg hij grote schijven in zijn oorlellen. Daarom, nadat hij zijn verzaking had voltooid, stopte hij met het dragen ervan en bleef hij achter met langwerpige oorlellen. Als gevolg hiervan beelden Boeddhabeelden met Shakyamuni Boeddha hem gewoonlijk af met langwerpige oorlellen.

Het is interessant dat er in de lijst met 32 ​​primaire kenmerken geen melding wordt gemaakt van zijn oren. In de lijst met secundaire kenmerken worden zijn oren echter beschreven als "lang als lotusblaadjes" met oorgaatjes die "perfect afgerond" zijn.

de grootte en kracht van de Boeddha

De lijst met fysieke kenmerken van de Boeddha geeft aan dat de Boeddha mogelijk fysiek sterk en bovengemiddeld lang was. De kenmerken zijn bijvoorbeeld:

 • Dat hij de dijen had als een koninklijk hert
 • Handen reiken tot onder zijn knieën
 • Leeuwvormig lichaam
 • Kaak als een leeuw
 • Lichaam rechtop en rechtop
 • Mooie gang als een koningsolifant
 • Houding van een geweldige man
 • Kracht van 1.000 olifanten en 100.000 mannen
 • Zijn gezicht is lang en mooi

De 32 kenmerken van de Boeddha

De 32 kenmerken van de Boeddha zijn 32 kenmerken die ieder groot mens zou hebben, zo ook een Boeddha. In de Lakkhaṇa Sutta (DN 30, onderdeel van de Digha Nikaya somt de 32 kenmerken op en verklaart ze. Deze worden ook opgesomd in de Brahmāyu Sutta (MN 91, onderdeel van de Majjhima Nikāya.

 1. Vlakke voeten
 2. Thousand-spoked wheel sign on feet
 3. Lange, slanke vingers
 4. Soepele handen en voeten
 5. Tenen en vingers fijn zwemvliezen
 6. Grote hakken
 7. Gebogen wreef
 8. Dijen als een koninklijk hert
 9. Handen reiken tot onder de knieën
 10. Goed ingetrokken mannelijk orgel
 11. Hoogte en strekking van armen gelijk
 12. Elke haarwortel donker gekleurd
 13. Lichaamshaar sierlijk en krullend
 14. Goudkleurig lichaam
 15. Drie meter aura om hem heen
 16. Zachte, gladde huid
 17. Zolen, handpalmen, schouders en kruin van het hoofd goed afgerond
 18. Gebied onder de oksels goed gevuld
 19. Leeuwvormig lichaam
 20. Lichaam rechtop en rechtop
 21. Volle, ronde schouders
 22. Veertig tanden
 23. Tanden wit, gelijkmatig en dichtbij
 24. Vier hoektanden puur wit
 25. Kaak als een leeuw
 26. Speeksel dat de smaak van al het voedsel verbetert
 27. Tong lang en breed
 28. Stem diep en resonerend
 29. Ogen diepblauw
 30. Wimpers als een koninklijke stier
 31. Witte ūrṇā-krul die licht uitstraalt tussen de wenkbrauwen
 32. Vlezige uitsteeksel op de kruin van het hoofd

De 80 nevenkenmerken van de Boeddha zijn

Van de 80 kleine kenmerken van de Boeddha is bekend dat ze een aantal keren worden opgesomd in de bestaande Āgama's van de Chinese boeddhistische canon . Volgens Guang Xing hebben de 80 kleine markeringen betrekking op de 32 belangrijkste markeringen en zijn ze slechts een meer gedetailleerde beschrijving van de lichamelijke kenmerken van de Boeddha. In de Sarvāstivādin Abhidharma Mahāvibhāṣa Śāstra wordt de vraag gesteld over het verband tussen de grote en kleine tekens, en er wordt gezegd dat de kleine tekens tot de belangrijkste kenmerken behoren, maar niet ermee vermengd zijn, net als bloemen in het bos. maak de bomen onderscheidend. Deze 80 kleine kenmerken werden ook significant, zoals ze werden overgenomen door boeddhistische tradities, waaronder zowel Mahāyāna- als Theravāda-tradities. In de Pali-literatuur worden de 80 ondergeschikte kenmerken gevonden in de Apadāna en de Milindapañha. Sommige geleerden geloven dat de 80 kleine kenmerken een vroege ontwikkeling waren in de boeddhistische traditie, maar voor het grootste deel als belangrijk werden beschouwd door de Sarvāstivāda-school.

 1. Hij heeft mooie vingers en tenen.
 2. Hij heeft goed geproportioneerde vingers en tenen.
 3. Hij heeft buisvormige vingers en tenen.
 4. Zijn vingernagels en teennagels hebben een roze tint.
 5. Zijn vingernagels en teennagels staan ​​aan het uiteinde iets omhoog.
 6. Zijn vingernagels en teennagels zijn glad en rond zonder ribbels.
 7. Zijn enkels en polsen zijn rond en niet gedraaid.
 8. Zijn voeten zijn even lang.
 9. Hij heeft een mooie gang, zoals die van een koningsolifant.
 10. Hij heeft een statige manier van lopen, zoals die van een koning-leeuw.
 11. Hij heeft een mooie manier van lopen, zoals die van een zwaan.
 12. Hij heeft een majestueuze manier van lopen, zoals die van een koninklijke os.
 13. Zijn rechtervoet leidt tijdens het lopen.
 14. Zijn knieën hebben geen uitstekende knieschijven.
 15. Hij heeft de houding van een groot man.
 16. Zijn navel is zonder smet.
 17. Hij heeft een diepgevormde buik.
 18. Hij heeft markeringen met de klok mee op de buik.
 19. Zijn dijen zijn rond als bananenschoven.
 20. Zijn twee armen hebben de vorm van een olifantenslurf.
 21. De lijnen op de handpalmen hebben een roze tint.
 22. Zijn huid is dik of dun zoals het hoort.
 23. Zijn huid is niet gerimpeld.
 24. Zijn lichaam is brandschoon en zonder knobbeltjes.
 25. Zijn lichaam is van boven en van onder smetteloos.
 26. Zijn lichaam is absoluut vrij van onzuiverheden.
 27. Hij heeft de kracht van 1.000 olifanten of 100.000 mannen.
 28. Hij heeft een uitstekende neus.
 29. Zijn neus is goed geproportioneerd.
 30. Zijn boven- en onderlip zijn even groot en hebben een roze tint.
 31. Zijn tanden zijn smetteloos en zonder tandplak.
 32. Zijn tanden zijn lang als gepolijste schelphoorns.
 33. Zijn tanden zijn glad en zonder ribbels.
 34. Zijn vijf zintuigen zijn smetteloos.
 35. Zijn vier hoektanden zijn kristal en afgerond.
 36. Zijn gezicht is lang en mooi.
 37. Zijn wangen stralen.
 38. De lijnen op zijn handpalmen zijn diep.
 39. De lijnen op zijn handpalmen zijn lang.
 40. De lijnen op zijn handpalmen zijn recht.
 41. De lijnen op zijn handpalmen hebben een roze tint.
 42. Zijn lichaam straalt een stralenkrans van licht uit die zich twee meter om hem heen uitstrekt.
 43. Zijn wangholtes zijn volledig afgerond en glad.
 44. Zijn oogleden zijn goed geproportioneerd.
 45. De vijf zenuwen van zijn ogen zijn smetteloos.
 46. De punten van zijn lichaamshaar zijn niet gebogen of gebogen.
 47. Hij heeft een ronde tong.
 48. Zijn tong is zacht en heeft een roze tint.
 49. Zijn oren zijn lang als lotusblaadjes.
 50. Zijn oorgaatjes zijn prachtig afgerond.
 51. Zijn pezen en pezen steken niet uit.
 52. Zijn pezen en pezen zitten diep in het vlees.
 53. Zijn topknoop is als een kroon.
 54. Zijn voorhoofd is goed geproportioneerd in lengte en breedte.
 55. Zijn voorhoofd is rond en mooi.
 56. Zijn wenkbrauwen zijn gebogen als een boog.
 57. Het haar van zijn wenkbrauwen is prima.
 58. Het haar van zijn wenkbrauwen ligt plat.
 59. Hij heeft grote wenkbrauwen.
 60. Zijn wenkbrauwen bereiken de buitenste ooghoek.
 61. Zijn huid is fijn over zijn hele lichaam.
 62. Zijn hele lichaam vertoont overvloedige tekenen van geluk.
 63. Zijn lichaam is altijd stralend.
 64. Zijn lichaam wordt altijd verfrist als een lotusbloem.
 65. Zijn lichaam is buitengewoon gevoelig voor aanraking.
 66. Zijn lichaam heeft de geur van sandelhout.
 67. Zijn lichaamshaar is consistent in lengte.
 68. Hij heeft fijn lichaamshaar.
 69. Zijn adem is altijd goed.
 70. Zijn mond heeft altijd een mooie glimlach.
 71. Zijn mond heeft de geur van een lotusbloem.
 72. Zijn haar heeft de kleur van een donkere schaduw.
 73. Zijn haar is sterk geurend.
 74. Zijn haar heeft de geur van een witte lotus.
 75. Hij heeft gekruld haar.
 76. Zijn haar wordt niet grijs.
 77. Hij heeft fijn haar.
 78. Zijn haar is ontward.
 79. Zijn haar heeft lange krullen.
 80. Hij heeft een topknoop alsof hij is bekroond met een koninklijke bloemenkrans.