Hart chakra

Uit dharma-lotus.nl
(Doorverwezen vanaf Hart-chakra)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Een Chakra is een energieveld welk zich altijd op eenzelfde plek in het lichaam manifesteert. Een Chakra is géén energetisch orgaan die er altijd is, bij afwezigheid van communicatie en creativiteit op dit moment kan ook het Keel-chakra op dit moment afwezigheid zijn. Pas als de specifieke energie van manifestatie, emotie, ego, Liefde, communicatie, intuïtie of inzicht aanwezig is als momentopname is op dat moment dat specifieke Chakra ook aanwezig, omdat de specifieke energie het Chakra is.

Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De 7 Chakra's
Chakra Nepal.jpg
De 7 Chakra's
Inleiding
Perineum
Sacraal
Zonnevlecht
Hart
Keel
3e-oog
Kruin
Muladhara.png

Ligging

Het vijfde chakra is ons Keel chakra', in het Sanskriet Vissudha genaamd. Dit chakra zit bij de keel en is verbonden met onze creatieve identiteit. Je uiten, communicatie, mening laten horen zijn de trefwoorden.

In de eerste vier chakra’s hebben we ons met (in volgorde) vormen, beweging, activiteiten en relaties bezig gehouden. Allemaal zaken die we kunnen waarnemen. Bij de bovenste drie gaat het om woorden, beelden en gedachten. Allemaal zaken die symbolische reflecties zijn.

De stem

Je stem is een belangrijk instrument. Tegelijk is het een indicator van de andere chakra’s;

 • pijn in het lichaam (Perineum) knijpt de stem af.
 • een gebrek aan gevoel (Sacraal chakra) geeft een mechanisch stemgeluid.
 • te weinig wilskracht (Zonnevlecht) geeft de stem een hoge en onzekere toon terwijl te veel wilskracht een dominant geluid geeft.
 • hart chakra geeft lucht aan de stem. Problemen hier geeft een haperende, piepende stem met ademhalingsproblemen en kuchen of hijgen.
 • een afgesloten bewustzijn (Derde oog en Kruin chakra) praat veel over het verleden en klinkt saai.
 • u herinnert allemaal nog wel die medeleerling die altijd zwijgend in de klas zat. Stelde nooit een vraag, had nooit een leuk verhaal en was of verkouden of het net geweest of ziek.


Sankriet Vishuddhi
Benaming 5e chakra, KeelChakra
Positie Strottenhoofd
Kleur lichtblauw
Mantra HAM en MA
Element ether
Identiteit Creatieve identiteit  gericht op zelfexpressie
Affirmatie Ik ben het waard om te spreken en gehoord te worden
Zintuig horen
Lichaam keel, kaak, strottenhoofd, slokdarm, luchtpijp, ademhaling, stem, nekwervels, nek, schouders, gehoor
Voeding fruit
Etherisch oliemengsel Pepermunt-eucalyptus, Kamfer, gemberwortel


Ook is het mogelijk dat iemand geweldig kan vergaderen, zaken kan afhandelen, besprekingen en onderhandelingen kan voeren maar tussendoor nauwelijks een sociaal gesprek kan voeren. Of diegene die wel kan praten in kleine groepjes maar als het meer dan om drie mensen gaat worden geheel stil valt. Of diegene die absoluut niet wilt telefoneren. Dit zijn allemaal voorbeelden die horen bij een zwak Keel chakra. Een te sterk ontwikkelde Keel chakra is ook mogelijk. Diegene gebruikt zijn stem als verdedigingsmiddel. Hij wil in het middelpunt van de aandacht staan en de stem is zijn wapen.

Veel praten met weinig inhoud, onderbreken van anderen, flauwe grappen, andere kleineren en sterke verhalen zijn zijn handelsmerk. De oorzaak van een sterk of zwak Keel chakra is divers maar heeft altijd te maken met nog een ander chakra zoals hierboven ook beschreven. Onzekerheid over je eigen lichaam (Perineum), emoties of seksualiteit (Sacraal chakra) of je ego / ZIJN (Zonnevlecht) kan leiden tot zowel een zwak (teruggetrokken) of sterk (praten vanuit onzekerheid) Keel chakra.


  Te zwak ontwikkelde Chakra Te sterk ontwikkelde Chakra
Fysiek

Stijve kaken

Zwakke nek
 

Keelklachten, doofheid, stijve nek

gevoelig voor piepende oren
 
Eigenschap

Moeite met praten

Praat veel, gebruikt het als afweer
 

Kleine en onzekere stem. Praat zacht

Geen prettige stem, hard, schel
 

Slecht ritme gevoel
 

Geen muzikaal gehoor
 
 
Gebreken

Vaak verkouden en keelontsteking
 

Veel schor, stem kwijt, pijnlijke keel
 

Veel schor, stem kwijt, pijnlijke keel
 

Veel schor, stem kwijt, pijnlijke keel


Met de stem kunnen we onze persoonlijke waarheden uiten, laten zien wie je bent en ons emoties tonen (lagere chakra’s). Dit zijn zaken waarvan we zeker zijn of die ons bekend zijn. Gaan we naar de hogere chakra’s dan komen ook onze vragen aan bod. Het kan heel moeilijk zijn om te praten over zaken waar we geen direct antwoord op hebben. Filosoferen is een kunst op zich. Gedachtes en inzichten (hogere chakra’s) die we krijgen kunnen wel eens botsen met onze waarheden (lagere chakra’s). Ook deze onzekerheid en twijfel moet via de stem en onze creativiteit zijn ontlading krijgen. Doen we dit niet dan kunnen de chakra’s met elkander botsen. Met de stem kunnen we ook manipuleren. Niet alleen anderen maar ook, en vooral, onszelf. Een kind dat afgesnauwd wordt als hij wat wilt zeggen, leert snel zijn mond te houden. Een "arme ik" moeder zal alle aandacht in het gezin op zichzelf vestigen. Een kind weet dat als het aandacht geeft aan moeder hij lief gevonden wordt. Uit hij echter zijn eigen twijfel dan zal zijn moeder boos worden. Het kind leert zijn stem geredigeerd te gebruiken. In beide voorbeelden zal het zijn tol vragen.

Communiceren

De stem is dus een krachtig instrument. Niet alleen om woorden en zinnen te uiten maar ook geluiden kunnen grote gevolgen hebben. Bent u wel eens ontroerd geraakt door klassieke muziek?

Daar wordt geen woord in gezongen. Ook Franse of Italiaanse muziek, een taal die u waarschijnlijk niet kent, kan zeer ontroerend zijn. Muziek brengt trillingen voort. Elk geluid bestaat uit trillingen, net als kleuren. Ook je chakra’s trillen. De Perineum heeft een lage trilling en het Kruin chakra een hoge trilling. Nu kan het gebeuren dat een muziek precies dezelfde trilling voortbrengt als een van jouw chakra’s op dat moment. Boeddhisten zijn hier erg bedreven in met hun Mantras. Die proberen ze zo te zingen dat deze aansluit op een chakra om deze in balans te krijgen.

Als nu de muziek en jouw chakra gelijk trillen dan krijg je een 1+1=3 verhaal, ze gaan resoneren. Door het gezamenlijk trillen wordt de trilling hoger dan de som van elk individuele trilling. En dit zul je opmerken aan je bewuste chakra. Door een plotselinge verandering van de amplitude (hoogte van de trilling) voel je emoties opkomen die horen bij die chakra.

Als ons Keel-chakra informatie doorgeeft vanuit ons ego dan zal de ‘ik’ persoon centraal staan in alles wat die persoon zegt. Alles krijgt een draai om uiteindelijk bij ons Ik uit te komen. Dit is vaak in opscheppende en overdreven positieve zin. De persoon zet zichzelf als het ware op een voetstuk en alleen de positieve en sterke kanten worden belicht. Maar de Ik persoon kan ook in bewust negatieve zin neergezet worden. Dit noemen we ‘de Arme Ik’ of ‘de Klager’. Diegene zit vol met zelfmedelijden en zuigt energie van eenieder in zijn of haar omgeving. Het spreken zit vol van zelfbeklag en het idee hebben dat de hele wereld tegen diegene is en dat zij ook de bron is van alle ellende “Ik heb het ook altijd gedaan” is zo’n beetje hun favoriete uitspraak. Praten mensen dus (Keel-chakra) met een grote rol voor hun eigen ‘Ik’ dan zegt dat iets over hun Ego en dus over hun onderste drie chakra’s.

Communicatie is dus een heel machtig middel om een doel te bereiken. Communicatie kan verwachtingspatronen verwezenlijken. Als ik zeg “kom eens hier” dan is mijn verwachtingspatroon dat je hier komt, en vaak gebeurt dat ook. Maar waar komt dat verlangen plotseling vandaan? Vaak zeggen we iets zonder dat er echt een aantoonbare oorzaak voor is waarom we iets zeggen, En toch komt de zin er vloeiend uit en slaat het ergens op. Ergens moet er een minuscuul signaaltje zijn die bij ons de behoefte geeft dat jij bij mij komt. Met als resultaat dat ik die zin uitspreek en jij bij mij komt.

Zodoende wordt communicatie een verbinding tussen abstractie (spirituele chakra’s) en vorm (fysieke chakra’s). Hoe meer je dit weet te ontwikkelen, hoe meer signalen binnen zullen komen en hoe minder minuscuul ze zullen worden. Tot op het moment dat je geloof en vertrouwen gaat krijgen in die signalen en je je steeds meer op je intuïtie (Derde-oog) gaat richten. Het Derde-Oog ligt boven de Keel-chakra en ons Hart-chakra ligt eronder. Beiden kunnen een grote en belangrijke invloed hebben op ons Keel-chakra. Het intuïtieve en het mededogen leiden tot een boodschapper die vol eerlijkheid en vertrouwen zijn boodschap doorgeeft. Lukt dit, dan zal onze communicatie ook zuiverder worden.

Telepathie is de kunst om het gefluister van andermans geest te verstaan. Dit is enkel mogelijk als onze eigen geest een bepaalde mate van rust heeft gevonden. Alleen in rust kun je gefluister horen. Het binnenkomen van dergelijke signalen doen we middels het Derde-Oog. Maar de vertaalslag eraan geven, doen we vaak met ons creatieve lichaam, ons Keel-chakra. Fysiek laat onze keel ook de importantie zien van dit chakra. Het is de poort waar voedsel (Perineum), vocht (Sacraal) en zuurstof (Hart) ingang krijgen. Tevens is het de plaats waar onze schildklier huist en ligt aan de achterzijde ons Mastoid; de samenkomst van ons Ida nadi, Pingala nadi en Susjumni nadi al waar onze vrouwelijke, mannelijke en levensenergie bijeen komen.

Harmoniseren van de keel chakra

 • Maak contact met blauw. Kijk naar de lucht en de wolken. Ga zwemmen of zie de zee.
 • Integreer de kleur blauw in uw kleding of uw interieur.
 • Doe iets met taal. Lees gedichten of romans, leer een nieuwe taal.
 • Als u mediteert, zing een open EEEEEEEE klank.
 • Gebruik uw stem, ga mantra's zingen.
 • Probeer uw creativiteit te vinden. Ga schilderen, tekenen, schrijven. Uit uw expressie.
 • Luister naar muziek met duidelijke zang. Nederlandstalig, Singer-Songwriter, Cantaten, Mantra's.

bachbloesem

Driemaal daags (voor de maaltijd) 5 druppels van één van de volgende Bachbloesems: Mimulus (maskerbloem), Agrimony (agrimonie), Cerato (loodkruid).

etherische olie

Pepermunt-eucalyptus, Kamfer, gemberwortel. 3 á 4 druppels in een verdamper of in het badwater of in een eetlepel bodylotion om te masseren.

affirmatie

 1. Ik ben het waard om te spreken en gehoord te worden.
 2. Ik spreek de waarheid en alles wat ik zeg komt uit mijn hart.

Uitleg op film