Kundalini

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Tantra
EndlessKnot03d.png
Sub categorieën Tantra
Tantra en seksualiteit
Tantra en voeding
Tantra massage en sessies
Overige artikelen op Tantra
Geschiedenis boeddhistische Tantra
Kum-nye Tantra
Kundalini
Metta-ji
Prana
Tantra
Tantra opleiding
Tantra activiteiten op Ekãyano
Transformatie processen
Valkuilen van Tantra
Veel gestelde vragen over Tantra
Verschil tantra en sweda
EndlessKnot03d.png
No-sex.JPG

Kundalini is een energiestroom die zeer, zéér traag opstijgt. We spreken in termen van jaren. Kundalini kan niet snel stijgen en Kundalini kan nooit dalen. Opmerkingen dat Kundalini opeens omhoog rees zijn per definitie onjuist. Een mens ontwikkelt zich in periodes van ongeveer 7 jaar. Elke 7 jaar vanaf de geboorte bevindt de mens zich in een ander ontwikkelingsstadia gekoppeld aan de Chakra’s:


leeftijd Chakra thema Kundalini
0 – 7 jaar perineum structuur  -
7 – 14 jaar sacraal emoties perineum
14 – 21 jaar zonnevlecht gemoedstoestand en ego sacraal
21 - 28 jaar hart onvoorwaardelijke Liefde zonnevlecht
28 – 35 jaar keel communicatie, creativiteit hart
35 – 42 jaar 3e-oog inzicht keel
42 – 49 jaar kruin overgave derde oog
> 49 jaar  -  - kruin


Verschillende energie stromingen door het lichaam

Je krijgt als het ware 7 jaar om een bepaald thema neer te kunnen zetten en uit te werken. Zo blijkt dat (gemiddeld genomen) over de eeuwen heen, in alle culturen en landen, kunstenaars in alle mogelijke kunstvormen hun beste werk maakte in de leeftijd 28-35 jaar, ofwel de periode waarin creativiteit centraal staat; het Keel Chakra.

Filosofen hadden hun beste werk op de leeftijd 35-42 jaar, de periode waarin inzicht centraal staat (Derde oog). Het Ego staat centraal in onze pubertijd (Zonnevlecht). Elke zeven jaar kom je in een ander ontwikkelingsstadia en de voorgaande Chakra’s behoren dan in redelijke mate ontwikkeld en in balans te zijn. Ben je een Chakra uit gegroeid, dan bouw je verder in andere Chakra’s, op basis van voorgaande Chakra’s. Hoewel het mogelijk is, is het zeer moeilijk zware blokkades in een Chakra totaal te verwerken als je dat Chakra reeds ontgroeid bent. De Kundalini energie kan alleen stromen door een Chakra die ontwikkeld én in balans is.

De Kundalini energie loopt dus altijd minstens 1 Chakra achter op de ontwikkelingsstadia van de Chakra’s. In de jaren ’70 zijn, mede onder invloed van Osho Kundalini-Yoga technieken naar het Westen gekomen die zeer populair werden. In de Traditionele Kundalini Yoga probeert men de Kundalini te laten opstijgen tot het niveau wat mogelijk is, namelijk minimaal 1 Chakra onder het ontwikkelingsstadium. Door de Kundalini daartoe te laten opstijgen bevestigt het als het ware de reeds ontwikkelde Chakra waardoor de ontstane balans veel sterker werd en onbalans veel moeilijker wordt.

In het westen ging men echter proberen de Kundalini verder te laten opstijgen tot voorbij maximaal mogelijke positie van dat moment. Zodoende stijgt de Kundalini op naar een Chakra welk nog niet in ontwikkeling is en ook nog niet weet hoe het in balans behoort te zijn. Met geweld iets openbreken is nooit bevorderlijk en je krijgt altijd onherstelbare schade. Een onherstelbaar schade aan een Chakra brengt het gehele holistische lichaam danig in de war.

De verwarring rondom Kundalini

In oorsprong heeft Kundalini dus niets met Tantra te maken en Tantra niets met Kundalini. De ervaringen die men heeft met de wakker wordende Kundalinistroom is niets anders dan het aanwakkeren van Parvati, de vrouwelijke energiestroom welk van het Dantiën punt/ Hara punt cirkelgewijs opwaarts stroomt door de Ida Nadi. Deze cirkelt om de Chakra’s heen en zet deze Chakra’s aan tot draaiing. Hoe sterker Parvati stroomt, hoe heftiger de onderste Chakra’s aangezet worden tot draaiing. Omdat de Chakra’s aangezet worden tot draaiing vind er een uitbalancering plaats en daarmee een zuivering. Dat daar zeer sterke emoties in vrij komen is logisch aangezien de drie onderste Chakra’s gaan over grenzen stellen, emoties en de gewaarwording/gemoedstoestand. Kundalini wordt dus vaak verward met Parvati.