Opleiding

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dharma-Lotus verzorgd 5 opleidingen. Klik op onderstaande posters voor meer informatie:

Veel gestelde vragen

De meest gestelde vragen over onze opleidingen zijn:

Wat voor opleidingsysteem wordt er aangeboden ?

Het oosterse (tibetaans en zen) opleidingsysteem. In het westerse systeem volgt de student het programma. Hier volgt het programma de student. Afhankelijk van je vraag, moeilijkheden, interesse, etc... wordt dat aangeboden. Komen we dus bij een opleidingsdag bijeen en heeft iemand een vraag welk gedeeld wordt in de groep, dan gaan we daarmee aan de slag die dag. Uiteindelijk zul je alle onderdelen geleerd en beoefend hebben, maar er is geen vaststaande volgorde.

Elke opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

  • kennis; theoretische kennis, vakinhoudelijke kennis, logische kennis, de filosofie en naamgeving, kennis van de technieken en het menselijk lichaam.
  • ervaring; je zult thuis veel moeten gaan oefenen om zo de technieken je helemaal eigen te maken. Niet alleen oefenen in het behandelen van anderen, maar ook (en vooral) in het behandelen van jezelf. Ervaar datgene straks jouw klanten zelf gaan ervaren. Uiteindelijk ben je zelf de beste leerschool en dien jij het zelf te doen.
  • intuïtie; aanvoelen, energie aanvoelen, zowel de prana als blokkades, chakra's en aura's, balans en onbalans, mijn en dijn.

Kennis, ervaring en intuïtie versterken elkaar en levert wijsheid en inzicht op, vandaar uit ga jij werken. Ben jij van nature een theoretisch persoon, dan zal je opleiding dus grotendeels op ervaring en intuïtie komen te liggen. Alle drie de onderdelen dienen relatief even sterk aanwezig te zijn. Daar gaan we dus aan werken.

Wordt er ook aandacht gegeven aan filosofie ?

Zoals hierboven staat komt wijsheid voort uit kennis + ervaring = intuïtie. Kennis is dus een belangrijk onderdeel van de opleiding. We proberen de kennisoverdracht zo strikt mogelijk te houden, zonder wol en opsmuk dus. Bij ons geen verhalen over engelen, aquarius tijdperk, nieuwe-tijds-kinderen en new-age. De filosofie komt grotendeels uit de Kum-nye, een tibetaans-boeddhistische school met een nihilistische inslag vergelijkbaar met zen. Soms maken we uitstapjes naar de hindoeïstische filosofie omdat we de informatie overdragen zoals deze in oorsprong ontwikkelt is. De chakra en yoga filosofie is in oorsprong een brahmanistische leer en vandaar uit zullen wij deze gaan overbrengen. De reden dat we dit doen is omdat deze visies reeds duizenden jaren bestaan en hun recht en waarden reeds hebben laten zien. Alle oneffenheden zijn er af gehaald en alle valkuilen zijn duidelijk. Een nieuwertijdse visie is nog te jong om te kunnen beoordelen of het wel degelijk doet wat het claimt te doen.

Is er ook ruimte voor het persoonlijke stuk ?

De boeddhistische filosofie gaat uit van 3 transformaties waarlangs elk proces verloopt, ook een individueel proces.

  • 1e transformatie; tot rust komen
  • 2e transformatie; de bron van de onrust (h)erkennen en zo mogelijk verwijderen
  • 3e transformatie; inzicht krijgen waarom je deze bron van onrust vasthield

Hoewel deze 3 transformaties een wezenlijk onderdeel vormen binnen de opleidingen is de 3e transformatie het belangrijkst. Om tot rust te komen hoef je niet de opleiding te gaan doen. Maar ook hoe jij dingen emotioneel ervaart is iets wat uiteindelijk niet belangrijk is. De emotie ervaren is iets van persoonlijke aard. De vraag: "waarom heb jij deze emotie en waar komt deze vandaan" is wel van belang. De emotie komt namelijk niet vanuit een situatie, maar vanuit een conditionering die aangeraakt wordt door een situatie. Binnen de opleiding gaan we niet kijken naar ieders emoties maar wel naar conditioneringen, de 3e transformatie dus.

De opleiding is dus geen praatgroep waarin we elkaar lief en leed delen.

Is de opleiding individueel of in een groep ?

Over het algemeen individueel (maximaal 2 personen). Dit zijn allemaal opleidingen waarin je mensen ondersteunt en begeleid en het proces wat een klant doorloopt moet jij als leerling eerst doorlopen. Daarom is elke opleiding op het lijf geschreven dus individueel. Op ons retraitecentrum Ekãyano geven we wel groepsactiviteiten waar je aan mee kunt/moet doen.

Wanneer kan ik beginnen met de opleiding ?

Dat kan wanneer jij maar wilt. Op elk moment kan je dus instromen. Vul je gegevens in het [1] inschrijfformulier en je kan de eerstvolgende opleidingsdag aanwezig zijn.

Zijn er ook studieboeken ?

Jazeker, deze krijg je van ons bij je aanmelding.

Kan ik de kosten gespreid betalen ?

Dat kan. In principe bepaal je zelf wat hoeveel je wanneer betaald, mits het maar enigszins evenredig met de duur van je opleiding gaat. Kijk ook even naar de mogelijkheden om belastingvoordeel terug te gaan krijgen.

Ik heb net een workshop bij jullie gedaan en wil nu de opleiding doen. Krijg ik dan korting ?

Als je tot 2 maanden na een tantra of sweda workshop of jaartraining besluit om de opleiding te gaan volgen worden deze kosten verrekend. De kosten van de workshop trekken we dus af van de kosten van de opleiding.

Kan ik binnen de opleiding ook met andere cursussen meedoen ?

Binnen ons centrum geven we meerdere cursussen die ondersteunend kunnen zijn binnen de Tantra opleiding. Mocht er plaatsen over zijn, dan worden deze gratis beschikbaar gesteld voor studenten binnen de verschillende opleidingen.

Wat voor soort invloed heeft de opleiding op mijn persoon ?

Laten we helder zijn, het betreft hier geen opleiding bloemschikken of metselen. Je hoeft als persoon niet te veranderen om goed te kunnen metselen. Wat je daar leert is externe kennis. Onze opleiding betreft interne kennis. Wil je liefdevol, vanuit mededogen en balans een sessie kunnen geven, dan zal je als mens en in het dagelijks leven ook liefdevol, mededogend en in balans moeten kunnen zijn. De opleiding heeft zodoende een grote invloed op de persoon, het dwingt je namelijk in balans te komen en daardoor zie je alles wat zoveel jaren jou uit balans heeft gehaald. Dit kan zeer confronterend zijn. In balans komen is dus accepteren en loslaten. En soms is dat best moeilijk. Hou daar rekening mee.

Kan ik de opleiding ook puur voor mijzelf doen ?

Dat kan ja, sterker nog... de meeste deelnemers doen het ook puur voor zichzelf. De opleiding leert je om anderen in balans te krijgen en te houden, invloed en sturing te hebben over de energiestromen van het lichaam. Dat leren zonder aan jezelf te werken is onmogelijk. Je doet de opleiding dus altijd voor jezelf, omdat jij je eigen oefenmateriaal bent. Of je aan het einde van de rit wel of niet er iets mee gaat doen naar anderen toe is een gevolg welk niet noodzakelijk is.

Hoeveel tijd ben ik met deze opleiding bezig ?

De eigenlijke opleiding vind thuis plaats, daar ga je de technieken welk je geleerd hebt in de praktijk brengen en helemaal je eigen maken. Soms zijn dit technieken welk je op een ander uitoefent maar ook heel veel ben je puur individueel bezig met bijvoorbeeld je yoga of meditatie. Hoeveel uur je daarmee bezig bent is niet aan mij te zeggen, maar verkijk je hier niet op. 10 uur per week bezig zijn met je eigen proces is niet een overdaad.

Zijn er ook examens of andere testmomenten ?

Elke opleiding heeft zijn examens en testmomenten. je loopt stage, moet soms in de groep een opdracht doen of in een andere opleiding een lesonderdeel gaan verzorgen. Als Ivar afwezig is kan het zijn dat je een gehele opleidingsdag moet gaan verzorgen.

Krijg ik een erkend diploma ?

Onze opleidingen betreffen oosterse filosofieën die we zoveel mogelijk vanuit de oorspronkelijke basis benaderen en beoefenen. Veel overkoepelende beroepsorganisaties stellen eisen die hier afbreuk aan doen. Voor meditatie bestaat helemaal geen beroepsorganisatie en voor reiki worden de bestaande beroepsorganisaties weer niet erkend. Erkenning vanuit de overheid is een lastig punt als het gaat om alternatieve zorg. Vanuit de Kum-nye krijg je een erkend diploma na afronding van de gehele opleiding. Verzekeringsmaatschappijen kijken niet naar diploma's maar naar het aanvullende verzekeringspakket iemand heeft. Zit hier alternatieve zorg of coaching bij, dan kunnen jouw sessies als behandelaar na afronding van de opleiding vergoedt worden.

Kan ik soms ook een time-out nemen ?

Zoals reeds gezegd kan de opleiding zéér zeker invloed hebben de student. Bij reiki is dat de zuiveringsperiode, bij de meditaties datgene je gaat tegenkomen en ook de yoga kan processen in het lichaam beïnvloeden. Heb je op een gegeven moment even meer tijd en ruimte nodig, dan is dat mogelijk. Je kunt dat enkele weken of maanden met de opleiding stoppen en deze later vervolgen, daar zitten geen extra kosten aan, je gemiste tijd en kennis kan je gewoon erbij krijgen. Deze time-out mag je gedurende de opleiding 1 maal nemen met een maximum van 4 maanden. Het is echter niet mogelijk een time-out te nemen om geheel andere redenen. In de gehele opleiding kan je 1 maal een tim-out nemen.

Zou ik eens een dag kunnen meedoen op een opleidingsdag ?

Het is mogelijk om, als je interesse hebt voor de opleiding, eens een dag mee te doen. je ervaart dan hoe zo'n dag gaat en de medestudenten leer je kennen. Daarnaast ben je een dankbaar proefpersoon voor massages en yoga oefeningen. De kosten zijn 60 euro inclusief lunch en cursusboek. Besluit je de opleiding te gaan doen dan krijg je dit bedrag retour.